1. Home
  2. Sponzorisani tekst
  3. Alternator i anlaser u hibridnim vozilima
Alternator i anlaser u hibridnim vozilima

Alternator i anlaser u hibridnim vozilima

776
0
Podelite sa prijateljima:

Automobili s hibridnim pogonskim sklopovima su se pojavili početkom dvadesetog veka. Bile su to eksperimentalne jedinice, ali su pokazale da automobilsku industriju očekuje veliki tehnološki skok u budućnosti. Danas je ponuda hibridnih vozila s različitim pogonskim jedinicama veoma široka. Takođe postoje različiti pristupi vlasništvu i ulozi alternatora i startera u njihovim motorima. U pogledu hibridnih motora, možemo li i dalje govoriti o ovim elementima u prirodi koje smo poznavali iz prethodnih generacija motora?

Automobilska industrija se razvija veoma dinamično, kako sa stanovišta korisnika putničkih tako i komercijalnih vozila. Mehaničari takođe moraju proširiti svoje znanje i uložiti u radioničku opremu kako bi mogli servisirati sve veći broj hibridnih i električnih automobila.

Izbor hibridnih vozila je veoma veliki. Od manje naprednih do tehnički složenijih, u kojima korisnik odlučuje koji će pogon izabrati, električni ili pak oslonjen na motor s unutrašnjim sagorevanjem. Funkcionisanje alternatora i startera u takvom pogonskom sklopu se takođe menja.

Alternator je generator naizmenične struje koji pretvara mehaničku energiju u naizmeničnu struju. U alternatoru, struja se stvara u stacionarnim navojima statora, rotirajućim magnetnim poljem rotora. Obično se koristi kao izvor energije u motornim vozilima.

Starter (anlaser) je uređaj koji se koristi za pokretanje motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Najčešće se koriste električni pokretači. Električni pokretač je motor jednosmerne struje koji rotira radilicu motora i daje joj odgovarajuću brzinu obrtanja pri kojoj motor može samostalno da radi. Električni pokretač motora sa unutrašnjim sagorevanjem generiše opterećenje koje iz akumulatora crpi najviše električne energije, ali samo nakratko tokom pokretanja motora.

Mikro, laki i puni hibridi

Možemo razlikovati nekoliko hibridnih vozila u gradicijskom i tehnološkom smislu:

Mikro hibrid (eng. Micro Hybrid) – elektromotor deluje kao starter ili alternator, ne pokreće automobil direktno,

Blagi hibrid (eng. Mild Hybrid) – elektromotor podržava motor s unutrašnjim sagorevanjem, na primer tokom procesa ubrzanja u prvim sekundama nakon polaska,

Potpuni hibrid (eng. Full Hybrid) – električni motor podržava motor, ali može i samostalno pokrenuti automobil.

Serijski, paralelni i mešoviti hibridi

Zbog kombinacije sagorevanja i električne jedinice razlikujemo hibride:

Serijski – motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima malu snagu i njegov zadatak je samo da podražava generator, odnosno da obezbeđuje struju za rad pogonskog elektromotora,

Paralelni – električni motor pomaže motoru sa unutrašnjim sagorevanjem. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem je mehanički povezan sa točkovima. Sistem može imati jedno ili dva kvačila i odvojene osovine,

Mešovito – kombinacija gore navedenih pogonskih rešenja.

Sistem starter-alternator

Hibridna vozila imaju integrisane sisteme starter-alternator (Integrated Starter Alternator – ISA). Njihove funkcije uključuju regeneraciju kinetičke energije oslobođene tokom kočenja (rekuperativno kočenje), uloga sistema START/STOP ili podršku radu glavnog motora pri pokretanju, povećanje snage i boljem ubrzanju. Ovaj sistem vam takođe omogućava napajanje dodatnih uređaja, poput električnog servo upravljača i klima uređaja.

Najnoviji integrisani alternator-starter i-StARS se digitalno kontrolišu pomoću komunikacionih protokola LIN ili BSS.

Upotreba hibridnih pogona pokazuje koliko smo tehnološki daleko dogurali i koliko je malo potrebno za potpunu zamenu motora s unutrašnjim sagorevanjem električnim agregatima. U ovom slučaju, svakako će biti važno povećati količinu uskladištene energije (pitanje baterijskih ćelija) ili brzinu punjenja.

Važna je i infrastruktura bogata izvorima energije sa slobodnim pristupom. Može se predvideti da će se upotreba integrisanog sistema „starter-alternator“ promeniti, ili će biti zamenjen modernijim sistemom koji će u potpunosti odustati od do sada poznatih nam pogona.

Više alternatora i startera možete pronaći ovde: https://as-pl.com/en

Izvor: Alternators, Starters & Parts

(776)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments