1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo se odriče kože u enterijeru
Volvo se odriče kože u enterijeru
9

Volvo se odriče kože u enterijeru

1.46K
9
Podelite sa prijateljima:

Ali za sada samo za električna vozila…

Svi novi električni modeli Volvoa će od 2025. godine biti lišeni elemenata od kože u kabini. Umesto toga biće prisutni alternativni materijali, najčešće dobijeni iz procesa reciklaže.

Švedska marka navodi da ovim potezom želi da smanji količinu okrutnosti prema životinjama, te da je ovo samo jedna u nizu novina. Promene će biti implementirane već na modelu C40 Recharge.

Volvo planira da 25% materijala upotrebljenih za jedan automobil bude biljnog porekla, dok će svi dobavljači morati da koriste isključivo energiju iz obnovljivih izvora. Rok za dobavljače je takođe 2025. godina.

“Pronalazak proizvoda i materijala koji omogućavaju dobrobit životinja će biti izazovan i težak posao, ali nema razloga da izbegavamo ovako bitan problem”, rekao je šef Volvoa za globalnu održivost – Stjuart Templar.

“To je putovanje na koje vredi krenuti. Ukoliko želimo zaista progresivan i održiv stav, onda moramo sebi postavljati teška pitanja i aktivno tražiti odgovore”, zaključio je Templar.

Volvo će se u budućnosti daleko više oslanjati na materijale stvorene reciklažom. Među njima je i Nordico, koji se dobija od recikliranih plastičnih flaša, plutanih čepova za vinske flaše i biljnih vlakana.

AutoRepublika

(1461)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Hercegovac

Poštovanje za ekološku svijest i ovakvo razmišljanje, ako korištenje biomaterijala nece dovesti do smanjenja dugotrajnosti ugrađenih materijala u enterijeru.

BB

Pa i koža je biomaterijal…
Ja sam radio u jednoj firmi gdje su sva auta bila “ u koži“ ni 10 km nisam bio suvih leđa i sa tog aspekta ne razumijem primjenu kože na sjedištima, volan i mjenjač preferiram kožni. Ako svinju pojedeš ne pravi razliku to da će joj kožu iskoristiti za volan ili će je samljeti u kobasicu. Druga je stvar lov divljih životinja samo zbog kože ili krzna…

himera

Koza u kolima je glupos nevidjena, imao sam je u 325ci leti przi zimi kao da si u zamrzivacu…

Bungi

Кожа на сједиштима се показала веома осјетљивом за кориштење и захтијева стално одржавање.Барем једном годишње тражи професионално чишћење и мазање заштитним кремама ако желиш да након 10 година изгледа иоле нормално.Савремени вјештачки материјали (еко-кожа) су знатно мање захтјевни.

TDM

Данас постоје различита мишљења о кожи.
Али будућим генерацијама биће чудно и несхватљиво да су људи овог века користили кожу за аутомобиле, баш као што нам је данас чудно и несхватљиво да су у прошлости људи горели на ломачи.

Ignacio de Lojola

Ne brini ovim tempom i ovom fašističkom politikom upravo ćemo uskoro ponovo goreti na lomačama, ali zbog previše izbačenog CO2 iz usta

Propala srednja klasa

Nikad nisam voleo kozu u autu, iz mnogo prakticnih razloga, dok nisam pre negde oko deceniju seo u Lexus IS Luxury paket cini mi se. Ta koza je bila tako fina, da ni Natuzzi namestaj kod drugara burzuja nije bio ni blizu, plus grejana i hladjena sedista. Samo u toj varijanti bih pristao i da imam nekog ko ce da mi odrzava to kako treba.

BB

Juče vidjeh Hyundai Staria sa ukupno 6 kožnih sjedišta, već na prvi pogled izgleda udobno…

Mada sam i dalje pristalica kvalitetnog tekstila na sjedištima…

'79 DeVille

Odricanje od kože je način da smanje troškovi. Sve ostalo je prodavanje magle.