1. Home
  2. Vesti
  3. Kineski automobili već drže 10% udela na norveškom tržištu
Kineski automobili već drže 10% udela na norveškom tržištu
12

Kineski automobili već drže 10% udela na norveškom tržištu

554
12
Podelite sa prijateljima:

Nisu tako retki komentari na stranici AutoRepublike koju negujemo na društvenoj mreži Facebook, a u kojima se dovodi u pitanje urednička politika u kojoj se frekventno nađe mesta za automobile koji se izrađuju pod amblemima kineskih marki, uz obrazloženje da je mala verovatnoća da ćemo ikada biti u prilici da ih vidimo na Starom kontinentu. Uprkos tome što je to zaista i istina i to za veliki broj modela koji nastaju u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, to nikako ne znači da ne treba da nas zanimaju, iz više razloga.

Kao jedan od najpragmatičnijih, izdvaja se činjenica da se kineska vozila sve ozbiljnije nameću na nekim evropskim tržištima, a ovom prilikom želimo da naglasimo najvažnije, odnosno najrazvijenije među njima. Naime, Norveška je za modele iz ove azijske zemlje postala predsoblje Evrope. Kako drugačije objasniti upravo objavljenu informaciju koja govori o tome da je 10% tržišta ove skandinavske zemlje okupirano od strane kineskih proizvođača!

Kinezi radi tiho, bez velike medijske pompe i polako ali sigurno grade svoju poziciju na tržištu Evrope. Nakon što su potvrdili i razvili svoje prisustvo u brojnim sektorima afričke privrede, Kinezi pokazuju jasne intencije ka osvajanju srca i kupaca na našem kontinentu, što je dodatno snažno podržano od strane vlade velike i ekonomski moćne države. Ali, u automobilskom sektoru im svakako neće biti lako, pošto na tlu Evrope posluju brojni etablirani proizvođači u koje (uglavnom konzervativni) kupci imaju ogromno poverenje.

Pa opet, znajući sve to, iznenađuju cifre koje govore o prodaji marki Nio, Aiways pa čak i Xpang, koje su se brzo „primile“ na norveškom tlu. Od početka ove godine, pa sve do jučerašnjeg dana, isporučeno je u ruke tamošnjih pravnih i fizičkih lica, malo više od 4.400 elektromobila.

Takva tržišna dešavanja su objašnjiva agresivnom cenovnom politikom plasiranom na tržištu gde vlada jaka tražnja, dodatno rasplasana izdašnim državnim podsticajima, a možda još i više, teškim fiskalnim teretom obračunatim na promet vozila pogonjenih motorom s unutrašnjim sagorevanjem. Indirektni podsticaji hrane tražnju za kineskim markama, čineći norvešku državu odskočnom daskom ka daljoj ekspanziji ka Evropi. Na predstojećem Salonu automobila u Minhenu, kinesku automobilsku industriju će predstavljati marke o kojima često pišemo a koje kontroliše mega koncern Great Wall Motors. To su Wey i Ora.

Kod nas Kineza još uvek zvanično nema, ali su krenuli i u Nemačkoj i u Francuskoj, pa i u Velikoj Britaniji, možda još i ofanzivnije. S elektromobilima im je posao prilično olakšan, jer takva vozila praktično i ne zahtevaju nikakvo tekuće održavanje. Pored pomenutih marki, u Evropi je moguće videti i marku MG (pod kontrolom državnog preduzeća iz Kine SAIC) ili Lynk.

AutoRepublika

(554)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Nešto podataka za Xpeng…
U avgustu su isporučili 7.214 „pametnih“ električnih automobila odnosno od početka godine 45.992 vozila ukupno, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu od 334%.
To je kompanija koja poprilično sledi Teslu kada je logika u pitanju a, da ponovo napomenem, iza njih stoji Alibaba, Xiaomi, Foxconn i još po neki kineski konglomerat.

BB

Još kad bi znali ko stoji iza Tesle…

BojanNeki

Ko stoji iza Tesle?

BB

Pa sigurno nije Udruženje srba iz Krajine… Nenznma ja tačno ali sigurno neka Cija…😉

BojanNeki

Ne znam što ga onda ne vole ovi iz BelU kućU te zovu i razvijaju GM, Ford, Stellantis…

comment image

Onaj što ga zgazilo vreme

Pa Tesla je špijunsko vozilo, ne poziva se u Vajt Haus. Iza njega fol stoji profi glumac i perkusionista na jajcima, Elon Mask – kobojagi.
Tako je kao fol Elon Mask usnio san kak da napravi Teslu. I kad se probudi napravi Teslu. Tako je sanjao da vozi narod u Svemir. I tako odveze narod u Svemir.
Tako naš Željko Mitrovič usnio da oda po vodi. I neki dan čovek oda po vodi. A malo ranije je i polećeooooo. Istinski, blo sve uživo na Pinku

https://www.google.rs/search?q=zeljko+mitrovic+leteo&sxsrf=AOaemvLB7f5d6HFu0E-oYk6BU21T5ZZxOA%3A1630618084807&source=hp&ei=5EExYffnLbGGxc8PrcG94Ak&iflsig=ALs-wAMAAAAAYTFP9PyRVwhjPeOu3P0jIF0ye6ywq4f6&oq=%C5%BEeljko+mitrovi%C4%87+poleteo&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYADIICAAQFhAKEB46BwgjEOoCECc6CwgAEIAEELEDEIMBOggILhCABBCxAzoFCAAQsQM6CwguEIAEEMcBENEDOggILhCxAxCDAToFCC4QgAQ6BQgAEIAEOgsILhCABBCxAxCTAjoICAAQgAQQsQM6CwguEIAEELEDEIMBOggILhCABBCTAjoGCAAQFhAeUJcUWJdBYKRYaAFwAHgAgAGFAYgB3g-SAQQyMS4ymAEAoAEBsAEK&sclient=gws-wiz

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme
BojanNeki

Objasni to njegovim akcionarima i kupcima kad si tako pametan.
A i vidi se da je nekome idol taj Mitrović.

Onaj što ga zgazilo vreme

Objasni ti onima „akcionarima“ što gledaju Hit tvit da Mitrović Željko – Pink nije prvi lećeo i odao po vodi
Ti mu dođeš ko neki amer poklonik Hita Tvita.
Moj virtuelni lakoverni druže

BojanNeki

Uspevam da izbegnem tog Mitrovića i njegov pink ali tebe je teško izbeći, naporniji umeš da budeš i od tog šmrkavca Željka.

moron

😊😊😊

BojanNeki

I kad smo već kod norveškog (električnog) tržišta…

comment image

BojanNeki

Stigao je i kineski kontigent modela Y…

comment image