1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Mašta može svašta: Hyundai Santa Cruz kao veliki krosover
Mašta može svašta: Hyundai Santa Cruz kao veliki krosover
0

Mašta može svašta: Hyundai Santa Cruz kao veliki krosover

316
0
Podelite sa prijateljima:

Jedan od najzanimljivijih modela s Hyundaijeve ovogodišnje liste premijera je svakako pikap kamionet nazvan Santa Cruz. Novinarima redakcije ruskih Kolesa je baš taj četvorotočkaš poslužio kao inspiracija za kreaciju kompjuterske animacije u kojoj su se pozabavili time kako bi izgledao ovaj model, kada bi bio prerađen u krosover s tri reda sedišta. „Maštogolicajuće“, zar ne?

Prezentacija novog Santa Cruza se odigrala sredinom aprila ove godine. U neku ruku se može reći da je na proizvodne trake stavljena serijska verzija konceptnog vozila koje je svet video još 2015. godine, ali to treba shvatiti veoma uslovno jer dva vozila praktično nemaju ništa zajedničko. U dizajnerskom smislu je samo par detalja koji ih povezuju, pa tu možemo navesti staklene površine na bokovima vozila, dizjan donje sekcije pomenutih bokova i vodoravno položena rasveta.

Istovremeno, serijska verzija pikapa je zadržala krosoverski stil koncepta na koji način se ovaj četvorotočkaš bitno diferencirao u odnosu na većinu kamioneta, danas dostupnih na tržištu. Upravo to je i bio, čini se prelomni momenat za ruske render majstore da pokušaju da, barem u mašti krosoverizuju ovaj pikap.

SUV koji vidimo na naslovnom i gornjem renderu poseduje identične dimenzije kao i originalni pikap kamionet, a do promene nije došlo ni kod međuosovinskog rastojanja. U isto vreme, ugao pod kojim se otvaraju zadnja vrata je učinjen izdašnijim, kako bi se olakšao pristup trećem redu sedišta. C stubovi (koji su smešteni tačno iza zadnjih vrata, sledstveno su izmešteni ka nazad.

Zadnjica imaginarnog krosovera je urađena u istom stilu koji krasi i donorski pikap. Rasveta je takođe unificirana pa je tu horizontalna LED traka, što je element koji se odomaćio na taze modelima iz Hyundaija, pri čemu mislimo na Sonatu, Elantru i Tucson . Povrh toga, površina namenjena šrafljenju registarske tablice je preseljena sa odbojnika na poklopac prtljažnika.

Da podsetimo da dužina novog azijskog pikapa iznosi povelikih 4.971 milimetara dok je širina na koti od 1.905 mm. Kamionet je visok 1.694 mm, dok je između osovina površina od 3.005 mm. Na primer, pandan indikatori kod modela Tucson, koji je inače poslužio kao osnova pri projektovanju Santa Cruza, bi bili sledeći (dužina, širina i visina): 4.630; 1.865; 1.665 mm, dok je međuosovinski razmak 2.755 milimetara. Tako bi krosover sa slika koje smo preneli s Kolesa mogao biti baš Tucson s tri reda sedenja i produženim međuosovinskim rastojanjem.

Što se tiče palete dostupnih pogonskih sklopa Santa Cruza na američkom tržištu, gde je trenutno jedino i raspoloživ za kupovinu, nude se samo dve alternative. Bazična podrazumeva instaliranu atmosfersku benzinsku jedinicu sa 193 konjske snage iz američke verzije Tucsona. Ona nosi oznaku 2.5 GDI. Za one koji žele više, tu je opcija 2.5 T-GDI, pri čemu je jasno da je u pitanju turbo verzija istog motora. Ovaj blok se ne nudi uz kompaktni Tucson. Još da dodamo da je transmisija osmostepena automatska.

AutoRepublika

(316)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments