1. Home
  2. Video
  3. Hellephant je verzija modela 300 koju Chrysler nije smeo da proizvede (VIDEO)
Hellephant je verzija modela 300 koju Chrysler nije smeo da proizvede (VIDEO)
0

Hellephant je verzija modela 300 koju Chrysler nije smeo da proizvede (VIDEO)

2.24K
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko redovno pratite američku automobilsku industriju, onda sigurno znate da već više od jedne decenije traje nova revolucija takozvanih „mišićavih“ četvorotočkaša. Za razliku od one pre pet decenija, sada je snaga nekoliko puta veća, a ako bi morali da tražimo apsolutnog lidera to je svakako korporacija Chrysler.

Modeli kao što su Dodge Charger i Challenger se mogu pohvaliti sa približno 800 konjskih snaga u izdanjima nazvanim Hellcat, Demon i Redeye i takav trend će verovatno da traje sve dok ih ne „sahrane“ električni automobili. Ali uvek sam se pitao zašto isti tretman nije dobio i Chrysler 300. On ipak deli platformu i većinu mehanike sa spomenutim modelima pa verujem da bi bilo relativno lako ponuditi i veći motor.

Najmoćniji od njih je bio SRT-8 sa 470 „grla“ i bio je deo ponude samo od 2012. do 2014. godine. Danas je moguće naručiti 300 samo sa baznim benzincem sa šest cilindara i čuvenim 5,7-litarskim Hemijem. Iako razvija solidnih 363 „konja“, daleko je od onog potencijala sa kojim dominiraju Charger i Challenger.

Očigledno nisam jedini koji smatra da Chryslerova limuzina zaslužuje više snage pošto je jedan Jenki odlučio da u njega ugradi čuveni Hellephant motor. Reč je o monstrumu iz Chryslera koji se prodaje samo kao zaseban artikal i izuzetno je popularan u hot rod kulturi. Izuzetno se retko viđa u modernim četvorotočkašima, ali je zato čest gost pod haubama mnogih koji se bave resturacijama raznih modela Plymoutha, Dodgea i Chryslera iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Po uzoru na klasični Hemi, njegova zapremina iznosi 426 kubnih inča ili 7,0 litara, a zahvaljujući kompresoru razvija čak hiljadu konjskih snaga i maksimalnih 1.288 Nm obrtnog momenta. Njegovo samo ime pokazuje koliki je monstrum pošto je Hellephant kombinacija reči Hellcat (čuveni motor Chryslera) i Elephant („slon“ na engleskom jeziku). Takvo zadovoljstvo nikako nije jeftino i sam agregat košta 30 hiljada dolara uz još 2.265 „zelembaća“ za ostale delove za ugradnju ispod haube.

Upravo se Hellephant našao ispod haube ovog Chryslera 300, a u video snimku koji traje oko 16 minuta vlasnik priča svoje doživljaje i kakve sve modifikacije je radio. Zanimljivo je da automobil uopšte ne izgleda brz kao što ustvari jeste već se fabrički stil nije izmenio u velikoj meri. Amerikanci za takve automobie imaju izraz „sleeper“, a reč bi se mogla prevesti kao „pospani“ i koristi se za vozila gde je mehanika detaljno modifikovana dok je stil ostao kao kada vozilo je napustilo fabriku.

Zoran Tomasović 

(2235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments