1. Home
  2. Video
  3. Koliko snage motora troši Lada Niva Travel na rad klima uređaja (VIDEO)
Koliko snage motora troši Lada Niva Travel na rad klima uređaja (VIDEO)
6

Koliko snage motora troši Lada Niva Travel na rad klima uređaja (VIDEO)

3.13K
6
Podelite sa prijateljima:

Zanimljiv test su realizovali stručnjaci iz Rusije. Eksperiment je podrazumevao tehničko merenje na specijalnom uređaju – dinamometru, a izveden je od strane jutjubera s kanala Z Drive koji je odlučio da proveri koji deo snage, inače 80 „konja“ moćnog benzinskog motora Lada Niva Travel otpada na omogućavanje rada uređaja za klimatizaciju.

Kako bi se dobijenom rezultatu moglo pristupiti s više vere, odnosno kako bi se dobilo na objektivnosti procene, inženjeri su dva puta izmerili performanse terenca. Inače, sama procedura je predviđala da se premere parametri motora s uključenim, pa onda s isključenim klima uređajem (ili obrnuto, svejedno), a takođe su izvršili uvid i u to koja pogonska sila dobacuje do samih točkova. Ukratko: dobijeni rezultati su ih „smorili“, odnosno bili su razočaravajući.

Naime, svi znamo da uređaj za klimatizaciju negativno utiče na performanse automobila, a to se odnosi čak i na moderne četvorotočkaše. Ipak, podaci o tome koliko se snage motora žrtvuje zarad željene temperature i vlage (suvoće) vazduha u putničkoj kabini, nisu tako česti, pogotovo ih nema s novom Nivom Travel.

Da pređemo na rezultate. Na dinamometru je izmereno da neopterećena radom klima uređaja, Niva Travel odbacuje 79 konjskih snaga i 120 Nm najvišeg obrtnog momenta, iako su zvanične cifre nešto veće (80 ks i 127 Nm). Kada je uređaj bio uključen, na njegov rad je otišlo šest konjskih snaga i osam njutn metara obrtnog momenta ruskog terenca. Eksperti kažu da su takvi rezultati neoprostivo loši.

Blogeri su obećali da će testirati i kako instalirani, takozvani snorkel utiče na snagu koju nudi Lada Niva Travel.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(3129)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Нико

Искрено не разумем се, има ли ко да објасни шта значи да су ‘такви резултати неопростиво лоши’ !?

moron

Ako sam dobro video, gubitak maksimalne snage je bio oko 5,3 ks. To je tako dramatično ?

Tile

ok, izmerili su trenutna snagu upaljenog klima uredjaja, tj. verovatno maksimalnu snagu. mogli su da izmere da li se u normalnim i ocekivanim uslivima koristenja desava regulacija temperature (jer to ipak ne treba da bude frizider) i kolika je srednja snaga normalnog koristenja, ali to je vec jako high tech… sasvim zadovoljavajuc i vise ocekivan podatak je da taj klima uredjaj stvarno radi kako treba i hladi, pa malar trosio i 3dl vise nego neki sminkerski krosover

s mile

Dugo sam vozio Fabiju I 1.2HTP, 64KS, trocilindraš. Odlično me služila, ali kada se klima upali, čini mi se da od ona 3 cilindra, jedan prestane da radi koliko izgubi snagu. Tako da je u gradskim uslovima nisam ni koristio, samo van grada.

BB

Pa to je nikakav pad snage, šta bi oni htjeli da dobiju klimu iz ničega? Omega B se gasila kod skretanja kada naglo oduzmem gas (imala 130 kS) kada je bilo jako vruće (joj što me to nerviralo kod tog auta). Focus (92kS) osjetno bio manje startan, pogotovo na manjim obrtajima, kod Berlinga se dosta manje osjeti nego kod Forda, vjerujem da je tome razlog „kraći“ mjenjač.
8 Nm se i ne osjeti…
Ne ispratih da li su pomenuli kolika je razlika temperature, i to je bitan podatak, i to veoma bitan.

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
Faktor

Ja vozim insigniju 2.0 cdti 9d 81kw.
Kad ukljucim klimu auto nema snage.