1. Home
  2. Istorija
  3. Pronađen prototip automobil najveće prevare u američkoj automobilskoj industriji
Pronađen prototip automobil najveće prevare u američkoj automobilskoj industriji
1

Pronađen prototip automobil najveće prevare u američkoj automobilskoj industriji

22.72K
1
Podelite sa prijateljima:

Čini nam se da nove automobilske kompanije u današnja vremena niču kao pečurke posle kiše, i u većini slučajeva, retko koja ispuni sve zacrtane planove. Zapravo, mogli bismo da nabrojimo na prste jedne ruke one koje nisu prevara, odnosno priča da bi se uzele pare od investitora koje će kasnije biti neplanski utrošene kroz poslovanje. Ali, američka firma Twentieth Century Motor Car i njen model Dale su priča za sebe, koju smo ispričali pre tri godine i koju možete da pronađete ako kliknete ovde.

Ukratko, osoba po imenu Džeraldin Elizabet Karmajkl je javno tvrdila da je spremna da promeni način poslovanja u Detroitu i da će njen model Dale doneti revoluciju. Na kraju dana se ispostavilo da je „Džeraldin“ u stvari muškarac po imenu Džeri, a da je cela firma bila kula od karata, osnovana da se zavaraju oni koji su uložili novac i uplatili po osnovu narudžbina.

Proizveden je samo jedan model (žuti primerak na priloženih fotografija) i on se danas nalazi u čuvenom muzeju Peterson, izgrađenom u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Ovih se dana na internetu proširila i priča da je zapravo pronađen i rani prototip Dalea (crveni primerak sa slika) i da će se pridružiti bratu u istom muzeju. Zapravo, on nikada nije ni bio izgubljen, već ga je zadržao glavni inženjer i stilista Dejl Klif nakon što je Twentieth Century Motor Car bankrotirao. Do nedavno se nalazio u rukama bračnog para Ronija i Mari Kolemana koji su odlučili da ga doniraju muzeju.

Spomenuti Dejl Klif nikada nije imao planove o serijskoj proizvodnji već je početkom sedamdesetih godina, kada je Ameriku zahvatila naftna kriza, lično napravio „Frankenštajna“ kao indvidualno prevozno sredstvo. Za bazu je preuzeo motocikl Honda CB77 Super Hawk, a zatim oko njega dodao malu školjku i dva točka napred.

Vozilo je i dalje u najvećoj meri bilo motocikl sa tri točka i sa identičnim komandama za vožnju. Ovaj automobil je kasnije predstavljen Karmajklovoj koja ga je reklamirala kao budućnost automobilske industrije. Klifu je plaćeno hiljadu dolara za prototip (oko šest hiljada najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti), ali je napustio firmu kada mu dalja finansijska obećanja nisu ispunjena. Sa sobom je uzeo i crveni primerak sa fotografija, kom je dao ime Commutercycle.

Do kasnih sedamdesetih godina Twentieth Century Motor Car je bio u stečaju, a investitori su počeli da dosađuju Klifu oko novca. Novinari su takođe želeli da čuju njegovu stranu priče, a ovaj je odbio da to uradi.

Iznajmio je garažu u naselju i redovno je plaćao sve do svoje smrti u novembru 1981. godine. Tada je njegova familija napustila Kaliforniju i prestala da plaća račune, a vlasnik hangara je prodao Commutercycle spomenutima Roniju i Mari Kolemanu za samo 500 dolara.

Oni su ga parkirali u sopstvenu garažu i na tom mestu je ostao sve do pre nekoliko meseci kada je kanal HBO odlučio da uradi reportažu o istoriji ove prevare. Odjednom je tema Twentieth Century ponovo postala aktivna, pa su Kolemanovi odlučili da je najbolje da Commutercycle bude doniran čuvenom Peterson muzeju i pridruži se nešto mlađem bratu koji se nalazi na toj lokaciji već nekoliko decenija.


Javnost će moći da vidi jedina dva vozila firme ikada proizvedena već ovog vikenda. Muzej Peterson važi za jednu od najuglednijih takvih institucija na svetu, ali to očigledno ne znači da u njemu možete da vidite samo skupocene klasike.

Štaviše, čini nam se da mnogo više pažnje privlače one prevare kao što je Twentieth Century Motor Car pa je Commutercycle definitivno „kod kuče“.

Zoran Tomasović

(22718)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Moj otac je znao reći: Lopovluku kraja nema…