1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Čudne 1920-te godine – Dymaxion (VIDEO)
Zanimljivost dana: Čudne 1920-te godine – Dymaxion (VIDEO)

Zanimljivost dana: Čudne 1920-te godine – Dymaxion (VIDEO)

727
2
Podelite sa prijateljima:

Period 1920-ih godina nije doneo neke prevelike promene u automobilskoj industriji, barem po pitanju dizajna. Dominirale su kockaste linije, ali sa vremena na vreme neko bi se dosetio da se oproba i sa što boljom aerodinamikom.

Takvi pokušaji bi uglavnom bili previše radikalni i osuđeni na neuspeh, a jedan od njih je bio i delo osobe po imenu Bakminster Fuler. Njegova kreacija poznata kao Dymaxion (Dynamic, Maximum, Tension) je privlačila pažnju gde god da se pojavila, ali to nije uvek bila pozitivna karakteristika.

Koliko je Fulerova ideja bila napredna možda najbolje potvrđuje podatak da je imao u planu da Dymaxion postane prvi prozvod koji će služiti kao avion i automobil pa je samim tim celi dizajn bio zasnovan na ovoj teoriji.

Naime, Dymaxion je bio izuzetno aerodinamičan, sa tri točka (dva napred i jedan pozadi od čega je ovaj pozadi bio zadužen za skretanje) a prednji deo je bio značajno više odignut. Prvi prototip je bio spreman 1933. godine, a pokretao ga je Fordov V8 agregat postavljen pozadi.

On je razvijao 85 konjskih snaga, a Fuler je tvrdio da je dostigao maksimalnu brzinu od 206 km/h uz potrošnju od osam litara na 100 kilometara. Jedna od zanimljivosti se odnosila i na račun pogona koji je bio na prednje točkove, a u enterijer je bilo dovoljno mesta za četiri odrasle osobe.

Tokom prezentacije 1933. godine, prvi prototip je završio u sudaru kada je u njega udario drugi automobil, ali je popravljen pre nego što je zauvek izgubljen u požaru. Druga dva prototipa su bila gotovo identična sa izuzetkom školjke od lakših materijala. Drugi prototip je preživeo i danas se nalazi u National Automobile muzeju u saveznoj državi Nevadi dok je treći uništen sredinom 1950-ih godina nakon što je vožen približno pola miliona kilometara.

Dymaxion je privukao veliko interesovanje nekoliko poznatih kompanija kao što su Ford, Chrysler, Kaiser-Frazer, Packard, Studebaker i Curtis, ali Fuler nije uspeo da ugovori serijsku proizvodnju. Najzainteresovaniji je bio Volter Krajsler, ali je Dymaxion imao velikih problema sa ponašanjem u krivinama tako da je ideja pala u zaborav.

Pogledajte originalni video.

Zoran Tomasović

(727)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Еусебиос

Одличан чланак…свака част…

Yankee

Zahvaljujem. 🙂