1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Izveštaj sa Velike nagrade Emilije-Romanje
Izveštaj sa Velike nagrade Emilije-Romanje
0

Izveštaj sa Velike nagrade Emilije-Romanje

132
0
Podelite sa prijateljima:

Ljubitelji F1 jučerašnji dan su rezervisali za spektakl u Italiji, gde je upravo završena trka za Veliku nagradu Emilije-Romanje. Prilično brza, ali uzana staza u Imoli je vozačima tokom istorije ovog takmičenja prouzrokovala mnogo problema, od kojih su neki, nažalost, i nastradali. Najpoznatija tragedija sa ove piste je pogibija čuvenog Brazilca Ajrtona Sene 1994. godine.

Ove godine su nam dešavanja na Autodromu „Enco i Dino Ferari“ podarila sve ono zbog čega volimo da pratimo ovaj sport: veliku borbu titana, izletanja sa staze, velike preokrete u poretku, poneku nezgodu, ali i šlag na sve to – kišu.

Jučerašnju tesnu borbu u kvalifikacijama dobio je Luis Hamilton, pa je Britanac svojim mercedesom devedeset deveti put startovao sa pol-pozicije. I time se završava sve što bi se moglo nazvati „očekivanim“ za start i tok ovogodišnje trke u Imoli. Odavde se iznenađenja nižu već od rasporeda startnih pozicija.

Naime, borba između Mercedesa i Red Bull-a je bila najavljivana godinama unazad, ali retko ko je mogao da pretpostavi da se u prvom redu pored Britanca neće naći Maks Ferstapen, nego, prvi put u svojoj karijeri, njegov timski kolega, Serhio Perez. Miljenik publike iz Bahreina se konačno domogao prvog reda nakon čak 193 trke u formuli 1, što je svojevrstan neslavni rekord.

Ferstapen je startovao tek treći, što je Holanđaninu dalo blagu prednost u borbi protiv Hamiltona, pozicioniravši se odmah iza njega. Za njim su postrojili Lekler (Ferrari), Gasli (AlphaTauri), oba McLaren-a Rikardo i Noris, kao i u Bahreinu. Lando Noris bi se plasirao čak među prvu četvorku, da nije „uprskao“ svoj najbrži krug tokom kvalifikacija, malim izletanjem sa staze. Veliko iznenađenje je bio Valteri Botas (Mercedes), krenuvši tek sa osmog mesta, zbog problema sa bolidom. Od njega se bilo očekivalo da vodećem timskom kolegi drži levo krilo.

Esteban Okon (Alpine) startovao je deveti, a Lens Strol (Aston Martin) odmah za njim. Od jedanaeste startne pozicije, poredak je bio sledeći: Sajnc (McLaren), Rasel (Williams), Fetel (Aston Martin), Latifi (Williams), Alonzo (Alpine), Raikonen  i Đovinaci (obojica Alfa Romeo), Šumaher i Mazepin (obojica Haas) i na začelju Tsunoda (AlphaTauri).

Početak ozbiljne kiše tek pred samu trku “pobrkao je lončiće“ svim timovima, a pogotovo vozačima, koji su prethodnih dana vozili po suvim uslovima na stazi. Pri tome je Lekler tokom kruga za zagrevanje, uprkos pneumaticima za kišu, izleteo sa staze, ali je uspeo da sačuva poziciju, kako ne bi morao da kreće iz pit-stopa.

Kako su se pogasila svetla na semaforu, Hamilton se u trenu našao u „nebranom grožđu“, kada su ga dva Red Bull-a opkolila u „sendvič“ još pre prve krivine. Iz ove borbe kao pobednik je izašao Ferstapen, pretekavši Hamiltona sa unutrašnje strane, nateravši ga da, uz jedan diskutabilan kontakt, napusti najpovoljniju rutu. Tako je Hamilton nastavio na drugom mestu, a Perez na trećem, dok je prvi krug bio poguban i za Nikolasa Latifija, koji je zbog klizave staze prvo izleteo, a ubrzo zatim i slupao svoj „Williams“. U četvrtom krugu je i Mik Šumaher imao kontakt sa barijerom dok je zagrevao gume, što ga je koštalo prednjeg krila, ali ne i vremena, jer je bezbednosno vozilo u to vreme bilo na stazi.

Perez je u ovim kišnim uslovima vrlo brzo počeo da gubi svoje pozicije, što je kulminiralo izletanjem sa staze dok je bezbednosno vozilo bilo na stazi. Kako je time izgubio još dve pozicije dok je bio van staze, kolege su mu dopustile da se vrati na svoju poziciju, ali pošto nije sačekao zvaničnu dozvolu stjuarta, taj potez ga je koštao deset sekundi u boksu.

Naučivši lekciju iz Bahreina, tim Red Bulla je ovoga puta taktički mnogo bolje organizovao odlazak Ferstapena u boks. Čim je kiša prestala i staza se delimično prosušila, umesto kišnih pneumatika, vodeći Holanđanin dobio je srednje tvrde gume za suvo vreme, što je trebalo da mu obezbedi dugoročnu prvu poziciju. Mercedes je takođe odmah odreagovao istom zamenom na Britančevom bolidu, ali je tim iz boksa bio jednu sekundu prespor prilikom te akcije, što je bilo dovoljno da Hamiltona košta borbe za pobedničko postolje.

Iako je taman odvezao najbrži krug, najcrnji trenutak po Hamiltona bio je u 31. krugu, kada je, prilikom preticanja sporijih vozača za krug, izleteo sa staze i tako izgubio čak osam pozicija! Međutim, odlični Britanac se oprezno izvukao iz šljunka i nastavio trku.

Stravičan udes se dogodio u 32. krugu između Botasa i Rasela, kada je Finac, braneći desetu poziciju, neoprezno pokušao da blokira Britanca iz Williamsa koji se borio za prvi bod za svoj tim. Tokom preticanja sa desne strane, Rasel je desnim točkom nagazio  travu, što ga je zanelo ulevo, pa je „pokupio“ i Botasa prvo u levi, pa zatim i preko staze u desni zid, promašivši pukom srećom dvojicu nadolazećih vozača. Obojica su završili u barijeri neozleđeni, a usledio je i verbalni sukob dvojice protagonista ovog duela koji su se međusobno optužili za sudar. Nakon ovog incidenta, trka je, zbog velike količine srče na stazi, bila zaustavljena na nekoliko minuta.

Po nastavku trke, zbog hladnih pneumatika, vozači su izletali sa staze kao Bambi na ledu. Mlada nada Japana, Juki Tsunoda je taman bio pretekao Hamiltona za osmu poziciju, kada je završio na šljunku. Zatim je i Perez malo zakačio vlažan deo staze, što ga je izbacilo sa staze i time koštalo više pozicija.

Skoncentrisani Hamilton nije se dao omesti i grabio je pozicije ponovo ka vrhu. Ovim povratkom „iz pepela“ opet je dokazao da se i u klizavim uslovima na stazi odlično snalazi i da je sa pravom Mercedesov vozač broj jedan i, naravno, kandidat za titulu.

Najveće iznenađenje bio je mladi Lando Noris iz tima McLaren, koji je dugo držao drugo mesto, dok Hamilton i njega nije prestigao. Hamilton je ovime izjednačio svoj broj bodova u sezoni sa vodećim Ferstapenom (po 43 boda), pa se poslednjih nekoliko krugova odlučivalo koji će od njih dvojice osvojiti jedan bod za najbrži krug, a da ne izlete ponovo sa staze. Ovu bitku dobio je Hamilton i, uprkos ogromnom zaostatku u odnosu na prvoplasiranog Holanđanina (22 sekunde), ostao na vodećem mestu u generalnom plasmanu u konkurenciji vozača sa 44 boda.

Sazreli Lando Noris je svojim neverovatnim prodorom na drugo mesto, savladavši oba Ferrarija na „domaćem terenu“, zasenio fantastičan povratak Hamiltona, pa je postao vozač dana, po mišljenju publike koja je glasala putem interneta.

Konačni poredak na pobedničkom postolju: Ferstapen – Hamilton – Noris. Dva Ferrarija, Lekler i Sajnc su na četvrtom, odnosno petom mestu završili trku, a Norisov kolega Rikardo na petom mestu. Za njima su bodove osvojili redom: Strol (Aston Martin), Gasli (AlphaTauri), Raikonen (Alfa Romeo) i Okon (Alpine).

Napeta trka ovog popodneva uz mnogo preokreta garantuje nam uzbudljiv nastavak sezone, a sledeća trka za Veliku nagradu Portugala vozi se 2. maja u 16 časova po srednjoevropskom vremenu.

Bojan Harnovski 

(132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments