1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Najbrži cirkus na svetu nikad brži
Najbrži cirkus na svetu nikad brži
0

Najbrži cirkus na svetu nikad brži

1.66K
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon završetka prilično zanimljive, ali ne i iznenađujuće prošlogodišnje sezone, entuzijasti ipak nastavljaju i ove godine da prate dešavanja na i oko staza Formule 1, najprestižnijeg takmičenja u svetu auto-moto sporta.

Prošlonedeljna trka za Veliku nagradu Bahreina privukla je pažnju mnogo prenego što su se uopšte pogasila crvena svetla na semaforu.

Holanđanin Maks Ferstapen trku je započeo sa pol pozicije, ali je imao izuzetno težak zadatak da održi vodeće mesto pred rekorderom Mercedesa Britancem Luisom Hamiltonom, koji je i ove godine svakako jedan od favorita za osvajanje šampionata. Nije iznenađenje što je Mercedesov „drugi“ vozač Valteri Botas trku započeo sa treće pozicije, nego što je Šarl Lekler svojim Ferrarijem krenuo sa četvrtog mesta, nagovestivši time odlučnost ekipe da se čuveni italijanski tim nakon nekoliko slabijih sezona, napokon vrati u borbu za pobednička postolja. Drugi Ferrari, za čijim je upravljačem Španac Karlos Sajnc Junior, startovao je sa osme pozicije, iza Francuza Pjera Gaslija iz tima AlphaTauri i dva odlična McLarena sa Australijancem Danijelom Rikardom i Britancem Landom Norisom u kokpitima.

Dosadašnji tim Renaulta promenio je imidž ove godine, obojivši bolide u dominantnu plavu boju, umesto dosadašnje žute, prepoznatljivu za sopstveni trkački sastav pod nazivom Alpine, čiji će i naziv da nosi od ove godine. Piloti koji će nastupati su povratnik u F1 i dvostruki svetski šampion Fernando Alonso i mlađani, ali perspektivni Francuz Esteban Okon. U Alpineu se time nadaju da će ove godine preuzeti treću poziciju u konkurenciji konstruktora od tima McLaren.

Da nije samo razmaženi sin bogataša, dokazao je mladi Lens Strol, startom sa desete pozicije, dok je njegov novi timski kolega, Sebastijan Fetel krenuo tek sa osamnaestog mesta, pošto je kažnjen za nepoštovanje žute zastave tokom kvalifikacija. Mladi Kanađanin i iskusni Nemac će ove godine, umesto „pink Mercedesa“ voziti zelene Aston Martine, dok je pogonska jedinica i ove godine Mercedesova.

Pored debitantskog nastupa nove generacije vozača, izmenjanih postava u ekipama i promenjenih naziva nekih timova, krug za zagrevanje je ipak obeležio još jedan peh novopridošlog veterana u tim Red Bull-a Serhija Pereza. Naime, Iako je Meksikanac probni krug startovao sa jedanaeste pozicije, sa potpuno novim bolidom, zbog problema sa motorom morao je, nakon ponovnog pokretanja, da započne trku tek sa poslednjeg mesta, iz pit-stopa, kako pravila nalažu.

Sa dvanaeste, odnosno četrnaeste pozicije krenuli su mladi Italijan Antonio Ðiovinaci i finski bivši šampion Kimi Raikonen, obojica iz tima Alfa Romeo, a između njih pozicioniran je bio novajlija u F1, mlađani Japanac Juki Cunoda, koji debituje za AlphaTauri.

Francuz Esteban Okon iz Alpine podelio je na startnom gridu dva vozača tima Williams Racinga, Britanca Džordža Rasela i Kanađanina Nikolasa Latifija, čiji je slabašni učinak prethodne sezone prošao gotovo nezapaženo, kako u borbi za podijum, tako i u trci konstruktora.

Sa začelja krenula su još dvojica novajlija u F1, oba u timu Haas, od kojih je jedan sin ruskog milionera, a drugi sin legende ovog sporta i sedmostrukog svetskog šampiona. Mlada nada Haasa Mik Šumaher startovao je pretposlednji, dok je dolazak njegovog timskog kolege Nikite Mazepina ostao u senci poznatijeg prezimena od njegovog. Stručni štab od jednog od njih dvojice ima veća očekivanja, a vi pogodite od kojeg. Da podsetimo da je Haas zbog finansijskih poteškoća i promene sponzora na kraju prethodne sezone bio primoran da otkaže ugovore obojici svojih vozača, Kevinu Magnusenu i Romanu Grožanu, i ovu godinu započne sa dvojicom novajlija.

„Tehnički utorak“ od 30. marta iznenadio je podatkom da je zapravo najveći ovogodišnji napredak u tehničko-tehnološkom smislu pokazao bolid tima Alfa Romeo, a da Red Bull značajno prednjači u odnosu na Mercedes, što sve ukazuje na to da možemo da očekujemo žestoku borbu za pehar u konkurenciji konstruktora.

Prošlogodišnja tesna trka za treću poziciju među ostalim konstruktorima, posle Mercedesa i Red Bulla, vodila se između McLarena, Racing Pointa i Renaulta, dok je Ferrari prilično podbacio, plasiravši se tih iznad Red Bull-ovog drugog tima AlphaTaurija. Poslednja tri mesta zauzeli su timovi Alfa Romeo, Haas i Williams, koji tokom cele sezone nije uspeo da osvoji ni bod.

Međutim, da se situacija u boksovima timova menja, pokazuju i sledeći zanimljivi podaci:

– Haas ima dvojicu novajlija, od kojih jedan ima ozbiljan pobednički pedigre, dok je drugi garancija velike finansijske podrške timu. Ova kombinacija bi, uz malo sreće, mogla da dovede tim u borbu za bolji plasman.

– Ekipa Williamsa uzda se u poboljšane Mercedesove motore i iskustvo svojih vozača, od kojih je Rasel već osvajao bodove.

– Ekipa Alpine je u svoje redove doveo iskusnog šampiona, kako bi dograbila treće mesto, dok je njihov prošlogodišnji motor u McLaren-u jaan pokazatelj da to nije nedostižan cilj.

– Alfa Romeo ima tehnička poboljšanja bolida kao adut, a iskusni vozači, od kojih jedan nekadašnji šampion, potrudiće se da iz Ferrarijevog motora izvuku sve što se može.

-Aston Martin takođe ima šampiona za volanom i izvrsnu Mercedesovu mehaniku, koja ich je lane zamalo dovela do bronze.

– Oba vozača AlphaTaurija pokušaće da se dokažu ove sezone. Cunoda je novajlija i moraće tek da zasluži svoje sedište, a Gasli još uvek ima ambiciju da pređe u prvi tim – Red Bull.

– Lekler i Sajnc su već na treningu pokazali da je Ferrari dovoljno poboljšao svoje pogonske jedinice, da ove godine može da se „gura“ među Mercedes i Red Bull.

– McLaren je ove godine prešao na Mercedesove motore, a imaju i ambicioznog Rikarda u kokpitu, što bi moglo biti više nego dovoljno da ponovo budu konkurentni u samom vrhu.

– Red Bull je glavni konkurent za svrgavanje Mercedesa sa trona. Zu poboljšanu mehaniku i dvojicu izuzetno talentovanih pilota, tim se nada da će ponovo postati ekipa broj jedan.

– Mercedes je poslovično temeljan u organizaciji i planiranju, kako bi zadržali vodeću poziciju u šampionatu, a Hamilton se nalazi na korak od obaranja rekorda Mihaela Šumahera po broju osvojenih šampionata. Sa druge strane, Botas je odlučan da dokaže da nije „broj dva“ u timu i daće sve od sebe da bude bolji od svog britanskog kolege.

Uzevši sve navedeno u obzir, može se zaključiti da kandidataza tron ove sezone ima više i da bi ova sezona mogla biti mnogo zanimljivija od nekoliko prethodnih.

Velika nagrada Bahreina

Pored Perezovog problema, početak trke obeležio je i neiskusni Mazepin, čiji se neslavni debi završio ni sa čim izazvanim izletanjem već u trećoj krivini i time postao predmet šala obožavalaca F1 na društvenim mrežama, da je čak i bezbednosno vozilo odvezlo više krugova u ovoj trci od njega. Završivši u barijeri, napustio je stazu neozleđen, ali povređene sujete.

Lekler je vrlo brzo dograbio treću poziciju, otevši je od Botasa preticanjem sa unutrašnje strane. Ferrari je definitivno prebrodio period problema sa pouzdanošću i snagom motora.

Peta pozicija je za Gaslija bila iznenađenje, ali su mu tik za repom pretila dva McLarena, a ubrzo zatim je Noris iskoristio priliku i poslao Francuza na šesto mesto. Izvanredni Noris vodio je zatim žestoku borbu sa Leklerom za četvrtu poziciju, gde su se njih dvojica smenjivali većim delom trke.

Najveća borba vodila se između Ferstapena, koji je prvu polovinu trke vodio, i Hamiltona, koji je strpljivo čekao grešku ovoga. Kako greški nije bilo, u Mercedesu su se odlučili da taktičkom zamenom pneumatika u odsudnom trenutku donesu prednost svome favoritu. Plan je uspeo i prednost novih tvrdih guma lansirala je Britanca ispred vodećeg vozača Red Bulla.

Zakasnelim odgovorom boksa Ferstapenovog tima, ni munjeviti pit-stop nije uspeo da pomogne Holanđaninu da vrati prednost na stazi, pa je druga polovina trke protekla u taktiziranju timova sa tvrdoćom pneumatika.

U srednjem redu su se za bodove žestoko borili Sajnc, Fetel i Alonso, na osmoj, devetoj, odnosno desetoj poziciji. Odličan utisak ostavio je Cunoda u svom debitantskom nastupu, pretekavši ubrzo Alonsa. Pregrevanje zadnjih kočnica na Špančevom bolidu prouzrokovala je ambalaža sendviča koja je uletela u sistem i sprečila neophodno hlađenje, te je nesrećni Alonso već posle 33 kruga morao da parkira svoj bolid u boks i odustane od nastavka trke.

Okršaj za deseto mesto dugo je vođen između Raikonena i Rasela, koji imaju istoriju međusobnih konflikata na stazi iz prethodnih takmičenja.

Maler Pereza tokom kruga zagrevanja neodoljivo je podsetio na njegov neverovatan prošlogodišnji podvig, takođe u Bahreinu, kada je, nakon kontakta sa Leklerom, već u prvom krugu izleteo sa staze i time trku nastavio sa začelja. Tada još odlazeći vozač Racing Point-a, Meksikanac je nepokolebljivo nastavio da se probija ka vrhu, iznenadivši sve, pa i samog sebe podigavši ne kraju pobednički pehar!

Sredinom druge polovine trke, na vodećoj poziciji udobno se smestio Hamilton, sa prednošću od osam i po sekundi u odnosu na Ferstapena, ali je ovaj imao prednost novihtvrdih pneumatika i odlučnost za upravljačem, pa su u Mercedesu s pravom počeli da strepe za poziciju. Iako je Hamilton već bio odmakao, napeta trka sa vremenom otpočela je šesnaest krugova pre kraja.

Da Fetel nije u najboljoj formi, pokazao je i sudar sa Okonom, kada su se njegovom krivicom obojica okrenuli na stazi, svalivši zatim krivicu na Okona, a Gasli je zbog problema sa bolidom sa petog mesta pao na začelje, a zatim, nažalost, i odustao u poslednjim krugovima trke.

Vrhunac takmičenja dogodio se tri kruga pre karirane zastave, kada je maestralnom fintom Ferstapen preuzeo vođstvo od Hamiltona, ali pošto je preticanje završio tik van staze, iz njegovog stručnog štaba mu je naloženo da vrati poziciju, kako bi se izbegla kazna za prekršaj po završetku trke.

Iako su poslednji krugovi takođe bili napeti, Hamilton je zadržao prvu poziciju i time upisao novu pobedu za Mercedes. Botas je ostvario veliku prednost u odnosu na četvrtog Norisa nekoliko krugova pre završetka trke, pa je imao vremena za odlazak u boks po nove gume, da bi pokušao da odveze najbrži krug i time inkasira još jedan bod za svoj tim. To mu je i pošlo za rukom, pa je rekordni krug odvezao za minut i 32 sekunde, sa prosečnom brzinom od 211 kilometara na čas. Očekivano je završio na trećem mestu i time obezbedio svom timu vodeću poziciju u konkurenciji konstruktora.

Izvanredni Noris plasirao se četvrti, dok se fenomenalni Perez od poslednjeg domogao čak petog mesta i time osvojio svoje prve bodove za svog novog poslodavca – Red Bull. Onlajn glasanje tokom trke za „vozača dana“ otkrilo je da je upravo Meksikanac miljenik gledalaca, zbog svog stava da se nikada ne predaje.

Oba Ferrarija su osvojila bodove, Lekler završivši na šestom, a Sajnc na osmom mestu. Sedmo je pripalo Rikardu, koji je ove godine nov u timu McLarena.

Veliko iznenađenje je i Japanac Cunoda, osvojivši dva boda na devetom mestu u svojoj prvoj trci u Formuli 1, ispred Strola, koji je za Aston Martin upisao prvi bod.

Iako neki bez bodova, većina vozača, pa čak i Williamsovi piloti, izjavili su nakon trke da su zadovoljni postignutim rezultatima tokom prve trke ove sezone i najavljuju fantastičnu zabavu na malim ekranima, a nadaju se uskoro i brojnoj publici ponovo na svim gledalištima.

Nakon svega prikazanog u prvoj trci sezone, željno iščekujemo vikend od 16. do 18. aprila, kada se održava trka za Veliku nagradu Italije, ove godine ponovo na zloglasnoj stazi Imola.

Bojan Harnovski 

(1655)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments