1. Home
  2. Vesti
  3. Nemački portal za polovnjake Auto1 kroz inicijalnu ponudu prikupio 1,8 milijardi evra
Nemački portal za polovnjake Auto1 kroz inicijalnu ponudu prikupio 1,8 milijardi evra
0

Nemački portal za polovnjake Auto1 kroz inicijalnu ponudu prikupio 1,8 milijardi evra

542
0
Podelite sa prijateljima:

To će biti najveća inicijalna javna ponuda (Initital Public Offering – IPO) u Nemačkoj od 2019. godine jer je onlajn portal koji nudi polovne automobile Auto1 započeo trgovinu akcijama tokom ove nedelje uz cenu za jednu od 38 evra.

Uspešnijeg postupka IPO od ovog kroz koji je upravo prošao startap Auto1 nije bilo u poslednjih oko 18 meseci, pošto je postignuta vrednost prikupljenog kapitala na nivou od 1,83 milijardi evra. Berlinski startap je postavio početnu cenu za 48.23 miliona akcija na nivou od 38 evra za svaku, objavljeno je, sada već iz akcionarskog društva Auto1. Takva cena se našla na višem kraju raspona koji se kretao u intervalu od 32 do 38 evra. Akcije emitenta Auto1 će biti predmet trgovanja po prvi put na Frankfurtskoj berzi, a početni dan će biti četvrtak, odnosno sutrašnji.

Sama kompanija će dobiti tačno jednu milijardu evra. Prema informacijama koje je firma sama plasirala u javnost, ona koristi najveću internet platformu za veleprodaju korišćenih vozila u Evropi i to pod markom Auto1. Vozila se prodaju na više od 60 hiljada adresa komercijalnih dilera širom Starog kontinenta putem onlajn organizovanih aukcija.

Polovni automobili se pod brendom Autohero, od strane grupe prodaju po fiksnim cenama direktno i kupcima u devet evropskih država. Sredstva prikupljena putem postupka IPO će primarno biti korišćena kako bi se proširila ponuda korišćenih vozila fizičim licima, pod markom Autohero. Kupci u Nemačkoj i zapadnoj Evropi su upoznati s tom markom zbog kontinuiranog i frekventnog reklamiranja na portalu Wirkaufendeinauto.de.

Ostatak novca će biti uplaćen na adrese postojećih vlasnika, uključujući Kristijana Bertermana i Hakan Kočak koji su i osnovali kompaniju 2012. Auto1 sada posluje u više od 30 zemalja a tokom 2019. godine je ostvario oko 3,5 milijardi evra prihoda. Čak i pre pokretanja protokola IPO, bilo je reči o tome da je procena vrednosti kompanija pokazala da je kapital težak oko 5 milijardi evra. Tokom 2018. godine, u vlasničku strukturu kompanije Auto1 se uključila i japansska Softbank sa sumom koja za malo ne dostiže pola milijarde evra.

AutoRepublika

(542)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments