1. Home
  2. Vesti
  3. Tiha rumunska rEVolucija – Dacia Spring Electric
Tiha rumunska rEVolucija – Dacia Spring Electric
6

Tiha rumunska rEVolucija – Dacia Spring Electric

4.00K
6
Podelite sa prijateljima:

Da li će ovo „proleće“ doneti toliko željenu popularizaciju električnih automobila? 

EV segment je u velikom naletu u Evropi, ali su baterijski model i dalje van domašaja većine potrošača. Pre svega zbog njihove visoke cene, ali i u ovoj sferi ima promena. Proizvođači se trude da ponude jeftinija električna vozila. Renault je nedavno uveo u portfolio i električno izdanje Twinga, značajno jeftinije od modela Zoe.

Ipak, čini se da bi jedan automobil mogao da napravi pravu revoluciju kada je reč o priuštivim električnim vozilima. Naravno, radi se o Dacijinom Spring Electric, verovatno najjeftinijem EV modelu u Evropi. Naravno, ovde govorimo isključivo o pravim automobilima, ne lakim četvorociklima ili nekakvim mikro vozilima na četiri točka…

Spring Electric sa svojim skromnim dimenzijama od svega 3.734 mm dužine, 1.516 mm visine i 1.770 mm širine je savršen za upotrebu u velikim evropskim metropolama. Dacia navodi da je njen prvi električni automobil kadar da prevali gotovo 300 km u isključivo gradskim uslovima vožnje, i to prema WLTP protokolu.

Enterijer je u skladu sa svim aktuelnim trendovima

Dakle, Spring Electric ima sasvim dovoljni veliki domet za ispunjavanje prosečnih potreba većine vlasnika automobila u urbanim sredinama. Uz elektromotor od 45 ks i 125 Nm, vožnja u ovakvim okolnostima bi trebalo da se odvija bez ikakvih problema.

Uz to, rumunski baterijski adut je u svakom smislu moderan automobil, uz impresivan spisak bezbednosne opreme čak i u baznom izdanju. Više informacija o tome možete pročitati ovde. 

Poslednjih nekoliko meseci često se mogu pročitati glasine o ceni Dacije Spring Electric, koja bi trebalo da bude i najveća vrlina ovog modela. Nedavno se pojavila informacija da će ona u Mađarskoj iznositi oko 17.500 evra. No, kada se tu dodaju državne subvencije za kupovinu električnih automobila, Dacijin EV bi trebalo da košta u ovoj zemlji oko 10.500 evra.

Dakle, to je na magičnoj granici od 10.000 evra, što bi bar u teoriji trebalo da znači i vrlo dobru, ako ne i odličnu prodaju. Spring Electric sa takvom cenom definitivno ne bi imao odgovarajućeg konkurenta u Evropi.

Tako misle i brojni nemački automobilski novinari koji su se u prethodnih par meseci bavili intenzivno ovim modelom. Ne treba smetnuti sa uma da je upravo u Nemačkoj i Renault Zoe postigao odličan prodajni rezultat prošle godine, i prema još nezvaničnim podacima tamo je isporučeno više od 27.000 jedinica ovog električnog vozila.

U nedostatku jeftinih EV modela iz VW grupacije, a kako je električni up na zalasku karijere, i nije cenovno konkurentan Daciji Spring (početna cena 21.400 evra u Dojčlandu), jasno je da bi rumunski automobil mogao da nađe put do velikog broja kupaca u Nemačkoj.

Šta više, Dacia Spring Electric mogla bi u zemlji Germana kupce koštati i manje od 10.000 evra, sve zavisno od toga koliko bude bila visoka početna cena ovog alternativnog četvorotočkaša. Ukoliko bude bila ista kao u Mađarskoj, onda će uz 9.000 evra subvencija koje su na snazi u Nemačkoj ovaj automobil koštati svega 8.500 evra.

Rasplet ove priče oko cena na svu sreću nećemo morati da čekamo još dugo. Prodaja električne Dacije u Evropi počeće u poslednjem kvartalu tekuće godine. Spring Electric ante portas…

AutoRepublika 

(3995)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Za 10.000 evritja bih ga kupio, ali pošto živim u zemlji gdje nema subvencija, od toga nema ništa. Čekaću dok bude polovan 😂

YugoFlorida

45 KS za 10K evra? I 200 km autonomije? Neka hvala, sa sličnim specifikacijama, bolji Jugo 45, koji košta višestruko manje.

S mile

Svi mi vozimo automobile od 60 do npr 150ks, ali ta snaga je na visokih, i veoma retko vozenih npr 5000 do 6000rpm. Sto generalno znaci da koristimo 1/2 snage automobila u 95% slucajeva.

Kod EV, ta snaga i obrtni moment su dostupni skoro u startu, i skoro konstantni. Tako da je poprilicna razlika izmedju 65KS u Evozilu i SUS vozilu.

BB

Pogotovo sad u vrijeme presretača i kojekakvih spodoba na tri noge…

Nedžad

Ta konjaža na elektro motoru bez klasičnog prenosa je više nego solidno! Od starta vuče dobro i to je i cilj u gradskoj vožnji kreni-stani!

igi

U plus bi se mogao ubrojiti i dizajn, više spoljni nego unutrašnji ali neće biti presudno.