1. Home
  2. Video
  3. Koji Fiat 500 je najbrži? (VIDEO)
Koji Fiat 500 je najbrži? (VIDEO)
3

Koji Fiat 500 je najbrži? (VIDEO)

946
3
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da su Italijani najveći eksperti za proizvodnju malih gradskih automobila. Još od predratnog perioda kada je debitovao čuveni Fiat 500 Topolino, „Mali miš“ kako je bio poznat u javnosti, je promenio način na koji je svet gledao male četvorotočkaše za gradsku upotrebu. Italijansko izdanje sajta Motor1 je ovih dana proslavilo polumilionitog člana na svom kanalu Youtuba, i u tu čast je odlučilo da organizuje trku na pravcu raznih modela Fiat. Nedostajao je originalni Topolino, koji se proizvodio od 1936. do 1955. godine, pošto novinari nisu uspeli da pronađu primerak vredan testa.

Najstariji primerak na testu je bio Nuova 500 iz 1972. godine sa 18 konjskih snaga, a prati ga Cinquecento (što u bukvalnom prevodu znači 500) iz devedesetih godina prošlog veka. U ovom slučaju reč je o sportskom izdanju pod oznakom Sporting što nam govori da ga pokreće 1,1-litarski motor sa 55 „grla“. Sledi moderni 500 iz 2015. godine sa 1,2-litarskim benzincem (69 „konja“) i na kraju najnoviji mališan sa električnim motorom.

Kao što se očekivalo, sa velikom razlikom je slavio 500e koji se može pohvaliti relativno dobrim ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za svega 8,6 sekundi. Međutim, borba za vicešampionsku poziciju je delovala mnogo uzbudljivije i tek pred finiš liniju, modernih heč je uspeo da nadmaši Cinquecenta.

Doduše, razlika na papiru deluje mnogo veća nego što se činila na ovom testu, pa mališan sa 1,2-litarskim benzincem stiže do 100 km/h za 15,1 sekundu, dok je legenda devedesetih godina za 2,4 sekunde sporija. Na poslednjem mestu se, prema očekivanjima, našao onaj prvi 500 koji zapravo nije uspeo ni da dostigne 100 km/h pošto je maksimalna brzina za pet kilometara na sat niža.

Novinari zatim pričaju i o karakteristikama koje su proslavile svaku generaciju tako da vam definitivno preporučujemo da odgledate video.

AutoRepublika

(946)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Imbecilno!

moron

A da su se trkali 300-400 km, strujaš bi ubedljivo izgubio …

Bungi

Veoma interesantan test🙄Postavite na startnu liniju prvi model, osnivača game i najnoviji model, 50 godina mlađi, i onda se „zapitate“ ko će biti brži🤔🤔🤔Ponekad je Don u pravu, samo koristi pomalo grub rječnik.