1. Home
  2. Industrija
  3. Evropska mreža javnih punjača za električne automobile nedovoljno razvijena
Evropska mreža javnih punjača za električne automobile nedovoljno razvijena
2

Evropska mreža javnih punjača za električne automobile nedovoljno razvijena

153
2
Podelite sa prijateljima:

Prodaja EV modela je sve veća, ali je nedostatak adekvatne infrastrukture i dalje glavni problem za dalji razvoj ove klase automobila na Starom kontinentu. 

Neki proizvođači, poput Tesle, ne oslanjaju se na druge, već sami postavljaju svoje superpunjače na lokacijama širom Evrope. Drugi pak veruju da bi to trebalo prepustiti drugim kompanijama i fokusiraju se samo na razvoj svojih vozila… Vlade razvijenih evropskih zemalja najavljuju velika ulaganja u razvoj mreže punjača, ali sve je to sada samo na papiru.

U realnosti, naš Perica Rajković prenosi nam utiske iz Pariza. U nedavnom testu Mazde MX-30, napisao je: „Bez obzira na izvesni napredak i dalje su nedovoljno rasprostranjeni, često u kvaru ili zauzeti. Uz to, neophodno je posedovati razne pretplatne kartice, pošto su dostavljači električne energije različiti, kao i tarifa.“

Dakle, nije problem sam u brojnosti punjača, već i u drugim falinkama, poput neispravnih punjača, a i čitava zavrzalama u vezi sa pretplatnim karticama je prava glavobolja za sve one vlasnike električnih vozila u francuskoj prestonici koji nemaju sopstvenu garažu, odnosno mesto gde bi mogli sami da napune bateriju svog metalnog ljubimca.

Prema aktuelnim podacima, na teritoriji EU (sa Velikom Britanijom) postoji 0ko 245.000 javnih punjača. Daleko je to od idealne situacije, a Evropska komisija predviđa da će do 2030. godine biti neophodno najmanje 2,8 miliona ovakvih punjača, ukoliko se nastavi trenutni tempo rasta prodaje električnih automobila.

Veliki problem je i neujednačena rasprostranjenost punjača po zemljama. Čak tri četvrtine punjača u čitavoj Evropi locirani su u svega četiri zemlje: Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji.

Slična situacija je i sa drugim energentima za koje važi da su ekološki prihvatljiviji od benzina i dizela. Trenutno u EU, uključujući i Veliku Britaniju, postoji svega 150 mesta za dopunu gorivnih ćelija. Od toga je 88 locirano u Nemačkoj… Evropa kaska i sa lokacijama gde je moguće natočiti metan koji se pokazao kao veoma popularna alternativa benzinu i dizelu. Čak 59% svih „točionica“ metana nalazi se u Italiji i Nemačkoj.

Dakle, za dalji napredak pomenutih segmenata automobilske industrije, od električnih i automobila koji upotrebljavaju gorivne ćelije pa sve do vozila koja koriste metan, jasno je da je neophodno obezbediti dovoljno rasprostranjenu infrastrukturnu mrežu. Nemci su već propisali da sve benzinske pumpe moraju imati i mesta za punjenje električnih automobila, a sa rastom popularnosti metana, odnosn CNG-a, verujemo da će i njega biti na daleko više pumpi.

AutoRepublika 

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Ko bi reko…naprosto sam iznenađen i uvredjen ….teško je u svaki supak ugradi uticnicu,njih par miliona, par desetaka miliona…a jedna košta xyz hiljada eura …

BojanNeki

Da je Ilon čekao da drugi naprave i postave punjače njegovi električni automobili bi još uvek bili samo deo nekakve ideje.
Utisak imam da mnogi proizvođači kao da prave „strujaše“ na silu, bi da se j* a da im ne uđe. „Pravimo i prodajemo skupo a nije nas briga da li imaju imalo upotrebljivosti i trajnosti“. Recept koji su primenjivali dugo godina a zbog kojeg im je došlo vreme za odumiranje.

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki