1. Home
  2. Sajmovi
  3. Osvežen Peugeot „300008“
Osvežen Peugeot „300008“
1

Osvežen Peugeot „300008“

737
1
Podelite sa prijateljima:

Višak nula reprezentuje dodatne centimetre među osovinama

Dugo je odolevao, u današnje vreme nekako prirodnoj tendenciji da postane klon modela Mitsubishi ASX. Govorimo o krosoveru s oznakom Peugeot 4008, koja se u Kini već četiri godine koristi za SUV, nama Evropljanima poznat kao 3008, ali uz za 55 milimetara produženo međuosovinsko rastojanje, na koji način ono doseže cifru od 273 centrimetara.

Evropska porodica modela s povišenom pozicijom sedenja 3008 je u septembru prošla kroz proces zatezanja bora, a sada je kucnuo momenat da se od toga ovajdi i varijanta namenjena kupcu s kineskim ličnim dokumentima.

Odmah da naglasimo da nije bilo nikakvih iznenađenja. Kineski 4008 je odigrao svoju ulogu u filmu „Restilizacija kompaktnog krosovera iz Francuske“ po istom scenariju po kom je tu rolu odradio i evropski 3008.

Novitet je usvojio preoblikovanu masku hladnjaka s neobičnom matricom, pri čemu je cifarska nalepnica s nazivom modela istaknuta iznad. Tu su i prednje svetlosne grupacije izvedene u LED tehnologiji s dugim „trčećim“ svetlima, a renoviran je i stil zadnjih signalnih grupa, gde su skrivene sekcije istih namenjene vožnji unazad. Pride, proširena je i paleta koja obuhvata raspoložive naplatke izrađene od lake legure.

Glavne novine koje su enterijeru donele dašak svežine obuhvataju novi multimedijalni sistem s ekranom koji se po dijagonali proteže na deset inča, kao i nove varijante uređenja kabine.

Što se tiče asortimana dostupnih pogonskih sklopova za kinesku verziju, galski konstruktor je ponudio dva četvorocilindarska turbobenzinca. Radi se o jedinicama radne zapremine 1,6 litara (170 konjskih snaga uz 250 Nm maksimalnog obrtnog momenta), kao i 1,8 litara koja razvija 211 „konja“ i 300 njutn metara. Noviji motor skromnije zapremine funkcioniše u saradnji sa šestostepenom menjačkom kutijom, dok snažniji agregata sarađuje s automatikom koji nudi osam „brzina“.

U ponudi su samo varijante s prednjim točkovima kao pogonskim, ali kada Francuzi budu lansirali hibridnu verziju za ovo tržište, doći će i krosoveri s integralnim pogonom, pri čemu će zadnju osovinu „paliti“ elektromotor.

Uzgred budi rečeno, pored modela Peugeot 4008, Gali su na Salonu automobila u Gvangžuu prikazali i ažurirani Peugeot 5008.

Začudo, u potpunosti je identičan modelu koji se nudi na Starom kontinentu, ali je PSA grupacija pripremila različit koktel pogonskih blokova namenjenih nastupu u ovoj azijskoj državi. Ipak, o tome konstruktor nije izneo nikakve dalje pojedinosti u ovom trenutku. Oba vozila kreću u maloprodajne arene tokom nastupajućih meseci.

Za kraj smo ostavili jednu poslasticu, koju smo doduše možda i pomenuli u nekim ranijim pričama. Naime, u Kini se prodaje i Peugeot 3008, ali tu značku tamo nosi verzija modela čija je prodaja u Evropi obustavljena dolaskom istoimenog krosovera iz 2016. godine.

AutoRepublika

(737)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„kao i 1,8 litara koja razvija 211 “konja” i 300 njutn metara“

Čiji im je ovo motor?