1. Home
  2. Vesti
  3. Perjanica Opelove game SUV vozila će poneti dobro znano ime
Perjanica Opelove game SUV vozila će poneti dobro znano ime
4

Perjanica Opelove game SUV vozila će poneti dobro znano ime

954
4
Podelite sa prijateljima:

Prema preliminarnim izveštajima, izgleda da će nemačka marka, novom najvećem krosoveru koji je još uvek u razvoju, dodeliti čuveni naziv Monza, koji je nekima od nas iz „70 i neke“ bio sveto ime i prečesto i sam sinonim za Opel. Podsetili smo se da je i konceptni model iz 2013. godine, predstavljen pod istim nazivom.

Izvorno je Opel proizvodio Monzu u formi kupea, a izrađivana je u intervalu između 1978. i 1986. godine. Pored toga, Opel Kadett E je u Južnoafričkoj Republici nazivan kao Opel Monza. Ime Monza je korišćeno i u Americi u periodu od 1975. do 1980. godine, kada se u ponudi nalazio Chevrolet Monza. Da dodamo još da se tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, na brazilskom tržištu pod tim imenom prodavala Opel Ascona.

Opel Monza iz 1991. iz Južnoafričke Republike

Kao što vidimo, naziv Monza nikada nije otišao u penziju, pa je tako Kinezima i dan-danas dostupan model s četvoro vrata, a koji smo pominjali u pasusu iznad. U pitanju je Chevrolet Monza koja je zamenila limuzinu Cavalier. Prodaja je na tom tržištu počela u proleće 2019. godine, a u prvoj celoj godini je model prodat u kontigentu od 142 hiljade primeraka. Kineska Monza će po svemu sudeći postati globalni modle, jer se očekuje uključenje iste u ponudu na latinoameričkim tržištima.

Chevrolet Monza

Kao što smo u uvodu i napomenuli, na Salonu automobila u Frankfurtu je pre nešto više od sedam godina predstavljen, za ono vreme veoma futuristički koncept s dvoja vrata koja su se otvarala poput galebovih krila. Putnička kabina je mogla da ugosti do četiri osobe, a u smislu konfiguracije, koncept je više podsećao na karavan. Model nije otišao dalje od sajamskih hala, i proizvodne trake ga nisu videle.

Opel Monza koncept (2013.)

Donedavno su obe marke, kako Opel tako i Chevrolet, pripadale američkom koncernu General Motorsu. Ali, pre par godina je GM prodao Opel (kao i britanski Vauxhall) francuskom konglomeratu Peugeot Citroen. Uzgred da napomenemo, mada verovatno svi već znaju, PSA je u procesu spajanja s italo-američkom grupacijom Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

Ono što bi možda moglo da spreči Opel u nameri da renovira naziv svog nekadašnjeg modela, jeste činjenica da više ne pripada poslovnoj grupaciji General Motorsa, koji aktivno nastavlja da se služi tom rečju sa pet slova.

Opel Monza koncept (2013.)

Bez obzira na to, nemački list Auto Motor Und Sport, navodi da Opel planira da revitalizuje naziv, uz dodatak da će on dobiti i jedan prefiks, pa će se zvati „e-Monza“, uz navođenje da je rezervisan za najprestižniji krosover marke za koji je promocija najavljena za 2024. godinu. Najavljuje se takođe da će taj krosover biti za oko pola metra duži od modela Opel Grandland X, što nam daje cifru od 4,9 metara dužine za novajliju (u rangu sa BMW X5 po dužini).

Opet pozivajući se na preliminarne podatke, nov krosover Opela će biti utemeljen na taze modularnoj arhitekturi  eVMP koju je osmislila PSA grupa za sve kompaktne i elektromobile srednje veličine, s potpisom nekog brenda iz sastava koncerna a koji su u planu promocija zakazani za period pre isteka 2025. godine. Maksimalan domet vozila postavljenih na ovu platformu, prema WLTP ciklusu bi iznosio oko 650 kilometara.

Još uvek nema nikakvih naznaka o tehničkim karakteristikama novajlije, što i nije čudo jer ga treba očekivati tek za četiri godine, pa se još štošta može izmeniti na tržištu. Nemamo čak ni okviran podatak o očekivanoj ceni perjanice game Opela s povišenom pozicijom sedenja, ali se zna da će novitet nositi i logo Vauxhalla.

Nama ostaje da za kraj dodamo da je Opel dobio novog distributera u Srbiji, a to je ista ona kompanija koja prodaje i vozila marke Peugeot.

AutoRepublika

(954)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Da se nešto razjasnimo.

Kada u Evropi kažeš Opel Monza to može biti samo jedan jedini automobil i ne treba ga mešati sa onim gore prikazanim smećem što se na drugim tržištima prodavalo pod tim imenom.
Monza je munja ⚡, kupe, pravi DasAuto.
comment image

https://autoblog.rs/blog/auto/istorija/2018/08/13/40-godina-opel-monze

Laki

Imao sam Monzu prve generacije a evo i danas da se provoza malo ko bi ostao ravnodusan!Jednostavno ti „kupi“ srce onako na prvu!!!

D_C

Polovinom osamdesetih, ja klinac od desetak godina, stali na pauzu na benzinskoj pumpi, da li je bila Nemacka ili Austrija – nemam pojma, a tamo jedna ispred druge tankiraju dve prelepe Monze. Jedna crna ili teget a druga bela, sa onim tamnim reflektorom izmedju zadnjih svetala. Ostala mi slika urezana kao da je juce bilo iako nikada nisam bio ljubitelj Opela.

Laki

Ta prva generacija je na mene ostavila jaci utisak a gdje god sam stao neko me upitao nesto oko tog auta!