1. Home
  2. Sport
  3. Majkl Džordan odlučio da se oproba u profesionalnom auto-moto sportu
Majkl Džordan odlučio da se oproba u profesionalnom auto-moto sportu
0

Majkl Džordan odlučio da se oproba u profesionalnom auto-moto sportu

146
0
Podelite sa prijateljima:

Nekadašnji košarkaš timova Čikago Bulsa i Vašington Vizardsa, i po mnogima najbolji igač u istoriji košarke, Majkl Džordan je odlučio da se oproba i u auto-moto sportu. Ali, ne kao individualni takmičar već je uspostavio saradnju sa nekoliko poznatih vozača i timova i na taj način krerirao svoj sopstveni tim, čiji će biti većinski vlasnik. Reč je o najpopularnijoj formi američkog profesionalnog auto-moto sporta, to jest o  NASCAR šampionatu, a tim će početi sa takmičenjem naredne godine.

Sve je započelo još pre nekoliko meseci kada je sajt Jayski, koji inače važi za Bibliju među prenosiocima vesti o šampionatu serije NASCAR, preneo informaciju da Džordan razmatra investiciju u novi tim. Njegov partner u poslu je sadašnji vozač Deni Hemlin, a on se trenutno takmiči u svojoj petnaestoj sezoni i u tom periodu je pobedio na 43 trke.

Mnogi smatraju Hemlina za najboljeg vozača u istoriji ovog sporta koji nikada nije osvojio titulu, a najbolju sezonu iza sebe je imao 2010. godine kada je završio kao drugoplasirani. Hemlin uskoro puni 40 godina pa očigledno razmišlja o penzionisanju s radnog mesta vozača. a verovatno želi da se posveti i ambicijama vlasnika tima.

Detalji saradnje između Džordana i Hemlina nisu objavljeni, ali se pretpostavlja da je svaki od njih uplatio identičnu sumu novca za osnivanje novog tima čije je ime još uvek nepoznato. Pošto su svi timovi iz NASCAR-a privatni, obično nose imena po vlasnicima, uz reč „Racing“ ili „Motorsport“, a tako možemo očekivati oznaku Jordan-Hamlin Racing/Motorsport ili neku sličnu.

Džordan će tako postati tek drugi crnac kao vlasnik tima, a to je prethodno uradio još jedan nekadašnji košarkas Bred Dogerti. Hamlin će nastaviti da radi dvostruki posao i to kao vozač Toyote, i to za tim Joe Gibbs Racing i sada kao vlasnik tima.


Kada je došlo vreme za biranje vozača, izbor je pao na kontroverznog Derela „Baba“ Volasa. Kao jedini tamnoputni vozač u NASCAR-u, Volas je tokom sezone često bio predmet medija, ali malo toga je bilo povezano sa samom vožnjom. Sve je počelo još u mesecu junu kada se Volas zalagao da NASCAR zabrani takozvane „Confederate“ zastave na trkama, o čemu ste mogli da čitate ovde, a nastavljeno istog meseca kada su mediji preneli vest da je u njegovoj garaži pronađena omča.

Čak je reagovao i FBI, ali se na kraju ispostavilo da je reč o običnom kanapu za zatvaranje garažnih vrata. Mnogi su optužili Volasa da koristi medijsku pažnju kako bi privukao sponzore, iako su njegovi rezultati na stazama više nego prosečni. Naime, posle 29 od 36 trka ove sezone zauzima tek 23. mesto u generalnom plasmanu, a samo jednom ove sezone je završio među pet najbržih (na stazi Daytona pre nekoliko sedmica, kada je na cilj stigao kao petoplasirani).

Malo je reći da Baba nije omiljen među ljudima zainteresovanim za NASCAR, pa iako su drugi vozači slali reči podrške, tokom prošlonedljne trke na stazi Bristol, preko 10.000 navijaca je glasno protestovala kada je predstavljen na početku trke. Potrebno je spomenuti i da je Volas imao zapažene rezultate u mlađim kategorijama, ali nije uspeo da ih prenese i u jače serije.

Bilo kako bilo, tim bi trebalo da dobija mehaniku iz šampionskog tima Joe Gibbs Racing, što nam govori da će koristiti Toyotine automobile. Izbor broja na vozilu još nije objavljen, a možemo pretpostaviti da će Džordan izabrati broj 23, u spomen svojih košarkaških dana.


U zvaničnom obraćanju medijima, popularni košarkaš je izjavio da je odrastao u američkoj saveznoj državi Severnoj Karolini, koja je jedno od sedišta ovog sporta, i da je često išao na utakmice. Smatra da NASCAR ima problem sa privlačenjem vozača i vlasnika timova koji nisu belci, pa će tako Džordan postati tek drugi crnac u istoriji sporta koji je većinski vlasnik tima i prvi još od ranih sedamdesetih godina.  Zadovoljan je i Volas koji kaže da će mu biti čast da vozi za takvu ikonu i da se nada da može opravdati očekivanja.

Mediji su za sada podeljeni u pogledu toga šta možemo očekivati od novog tima. Dok je Džordan svakako bio uspešan sportista, upravljanje timom se pokazalo dosta većim zalogajom. U poslednjih petnaest godina je jedan od vlasnika košarkaškog tima Šarlot Hornets, koji godinama važi za jedan od najgorih u ligi.

Volas se takođe mora nositi sa velikim pritiskom pošto više ne može da koristi izgovor kako nema rezultate iza sebe zbog „lošeg automobila“, a onda dolazimo i do finansija. Naime, tim još uvek nije objavio ime sponzora, a on će morati biti finansijski veoma potentan pošto spomenuti Joe Gibbs Racing naplaćuje velike sume novca za svoje uslugu, i u prošlosti je do bankrota doveo nekoliko partnera.

Odgovori na mnoga pitanja će stići krajem februara naredne godine kada će sezona 2021. zvanično startovati trkom Daytona 500.

AutoRepublika

(146)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments