1. Home
  2. Vesti
  3. Značajan akcionar i saradnik Mercedesa „pozajmio“ dizajn američkog bestselera
Značajan akcionar i saradnik Mercedesa „pozajmio“ dizajn američkog bestselera
0

Značajan akcionar i saradnik Mercedesa „pozajmio“ dizajn američkog bestselera

399
0
Podelite sa prijateljima:

Od kineskih proizvođača vozila smo navikli da vidimo kopije automobila sa zapada. Oni nisu samo ličili na proizvode iz Amerike, Nemačke, Italije, Japana i sličnih država već bi često znali da budu preslikani do najmanjeg detalja. Trend je počeo polako da izumire kako je kineska automobilska industrija napredovala, pa njihovi proizvođači žele da se probiju izvan domaćeg tržišta, a to sigurno neće uraditi sa stilom koji je javnost već videla. Ostali su uglavnom oni manji proizvođači koji nemaju ambicije ili kapital da posluju izvan Kine i od njih i dalje možemo da vidimo samo krađu dizajna.

Znajuće sve to, malo ko je očekivao od kompanije Foton da proizvede kopiju Fordovog bestselera, pikap kamioneta F-150. Razlog za tako nešto leži u podatku da je ovaj proizvođač deo korporacije BAIC, koja važi za jednog od najvećih proizvođača u Kini, i već godinama zajednički posluje sa gigantima kao što su Hyundai i Daimler (vlasnik Mercedesa). Prevedeno na automobilski jezik, od Fotona se najmanje očekivao ovakav potez.


U svakom slučaju, proizvođač će uskoro debitovati s modelom Big General na Salonu automobila u Pekingu, koji je jedna od retkih takvih institucija koja nije otkazana ove godine zbog epidemije virusa korone. Big General jako liči na Ford F-150, i to baš na njegovo terensko izdanje Raptor, ali je značajno manji i slićnijih je dimenzija manjem modelu Ranger.

Kako prenose kineski mediji (nismo sigurni kako funkcioniše Google prevodilac), pikap kamionet će biti dostupan samo u verziji s četvoro vrata uz izbor od tri motora. Foton očekuje da će većina kupaca da se opredeli za 2,0 ili 2,5-litarski dizel, ali je u izboru i 2,0-litarski turbobenzinac s 238 „konja“. Nepoznato je na koje točkove se snaga prenosi (na prednje, zadnje ili sva četiri), ali Big General stiže samo sa osmostepenim automatskim menjačem.


Nema sumnje da će ovaj pikap kamionet biti dostupan samo na domaćem tržištu, pa nam ostaje da vidimo kako će Ford reagovati na celu situaciju. Šanse su male da će „Jenkiji“ nešto postići, pošto se svaka tužba protiv kineskih proizvođača na kineskom sudu uvek isto završavala, a to je tako što bi sudija rekao zapadnim kompanijama „ako hoćete da poslujete u Kini, onda ne smete tužiti naše proizvođače“.

AutoRepublika

(399)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments