1. Home
  2. Vesti
  3. Novi šef Renaulta: Treba da se ugledamo na PSA grupaciju!
Novi šef Renaulta: Treba da se ugledamo na PSA grupaciju!
2

Novi šef Renaulta: Treba da se ugledamo na PSA grupaciju!

320
2
Podelite sa prijateljima:

Novi izvršni direktor Renault grupe, Luka de Meo, naveo je PSA grupu kao primer profitabilnosti u modernoj automobilskoj industriji. 

Podsetimo, uprkos velikom udaru krize izazvane pandemijom korona virusa, PSA grupacija je u prvoj polovini 2020. godine ubeležila dobit od 595 miliona evra, iako je imala pad prodaje od 45,7%. S druge strane, Renault je imao katastrofalne rezultate, i u prvom polugođu su ostvarili neverovatan gubitak od 7,39 milijardi evra!

Stvari se brzo menjaju u Renaultu otkako je na čelo kompanije došao Luka de Meo. Nedavno je potvrdio da će grupa biti podeljena u četiri celine i to će biti: matični Renault, Dacia, Alpine i još uvek neimenovani brend zadužen za „novu mobilnost“.

De Meo je već najavio da će se Renault u budućnosti fokusirati na veću zaradu na svakom prodatom automobilu, te da će posvetiti daleko više pažnje kompaktnom segmentu. Neki kažu da Renault planira da učini slično što i Peugeot kojem je model 3008 doneo ogromne svote novca, dok Kadjar nije SUV na kojem se mnogo zarađuje.

Renault Kadjar

Ipak, novi šef francuske marke želi da smanji portfolio, ali bez gubitka pokrivenosti segmenata, što govori da se Renault neće tako lako povući iz svih onih klasa o kojima se inicijalno govorilo.

Kada je reč o profitabilnosti, Luka de Deo navodi kao primer upravo konkurentsku PSA grupaciju. „Pogledajte, PSA je pre pet godina bila na pragu stečaja, a vidite gde su danas. Oni su merilo u pogledu profitabilnosti u celoj industriji“, naveo je italijanski menadžer uz jasnu indiciju da Renault treba da bude nalik na PSA grupu u ovom pogledu.

Izvršni direktor Renaulta najavio je i velike investicije u novu gamu električnih automobila. „Imaćemo niz EV modela sa početnom cenom manjom od 20.000 evra. I sva ta vozila praviće se isključivo u Francuskoj“, rekao je Luka de Meo.

Spretni i energetični Italijan naglasio je da će pomenuti EV modeli biti veoma profitabilni, te da će pogurati Renault još dalje kada je reč o elektrifikaciji čitavog brenda.

Pored toga, De Meo je naglasio da postoji mogućnost da će program štednje koji je najavljen biti još opširniji, navodeći da je prikazan plan samo „okviran“.

AutoRepublika 

(320)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

1.sta generira toliki nestvarni gubitak? 2.dje su išle pare svih ovih godina kad su generirali dobitak? 3.drzava je ionako pokrila sve, koliki god gubitak da naprave, narod to „pozlati“. 4.u novinama čitaš sve najbolje o renou, lideri u segmentima , žare i pale dildo scenom, kad gubitak od 8 milijardi, Dacia nije donijela ni k..c od ovce a novinari napravili kao da se ona suludo prodaje, generira enormni prihod …sve je laz! Imaju sve nove modele (Reno),pun k suvova i u odnosu na alfu impozantnu listu modela, pa prave gubitak i to samo takav, kakav alfa ne generira ni za… Pročitaj više »

moron

„u prvom polugođu su ostvarili neverovatan gubitak od 7,39 milijardi evra!“

Kapa dole! Da li je to pošlo za rukom još nekome, tako impozantan rezultat ?