1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Luis Hamilton je novi vlasnik tima u Extreme E šampionatu
Luis Hamilton je novi vlasnik tima u Extreme E šampionatu
0

Luis Hamilton je novi vlasnik tima u Extreme E šampionatu

176
0
Podelite sa prijateljima:

Britanski vozač Luis Hamilton će verovatno oboriti i ispisati nekoliko rekorda u tekućem šampionatu Formule 1, za istorijske udžbenike. Sa 89 pobeda u karijeri, zaostaje samo za legendarnim Mihaelom Šumaherom, koji je pobedio na dve Velike nagrade više, ali pošto je do kraja sezone ostalo još devet trka, za očekivati je da je samo pitanje dana kada će Hamilton izbiti na lidersko mesto. Takođe je na pragu da osvoji svoju sedmu titulu u karijeri, čime će se takođe izjednačiti sa nekadašnjim asom Ferrarija.


Hamilton ima samo 35 godina, ali očigledno aktivno razmišlja o svojoj budućnosti. Naime, britanski vozač će se pridružiti nekadašnjim velikim vozačima kao što su Brus Meklaren, Alan Prost, Džeki Stjuart i mnogima drugima koji su posedovali svoj profesionalni trkački tim. Ali za razliku od spomenutih asova, gde je koncentracija bila na seriji Formule 1, Hamilton želi da se oproba u novonastaloj seriji Extreme E.

Vozač Mercedesa je prošle godine izjavio da želi da ostavi pozitivan trag na planetu Zemlju, pa je prodao privatni avion i zabranio gotovo svaku upotrebu plastike u kući. U takvim uslovima Extreme E serija se može nazvati očekivanim izborom pošto je plan da se takmiče samo električni terenci u najekstremnijim svetskim uslovima u pogledu negostoljubivih terena, poput onih na Grenlandu i Nepalu.

Seriju je inače osnovao čovek po imenu Alehandro Agag, koji se u prošlosti proslavio sa Formulom E, a za sada je učešće potvrdilo osam timova i to po dva iz Amerike, Nemačke i Velike Britanije kao i po jedan iz Španije i Poljske. Među njima su velika imena američkog auto-moto sporta kao što su Andretti Racing i Chip Ganassi Racing, a interesovanje među vozačima je pokazao i veliki broj zvučnih imena.

Među njima su šestostruki šampion Svetskog reli šampionata Sebastijan Ožije, zatim šampion Dakar relija iz 2017. godine Sem Sanderlend i trostruki šampion 24 sata LeMansa trke Andre Loterer. Hamiltonov tim će se zvati X44 po broju britanskog vozača u Formulu 1, ali za sada nije poznato ko će biti na vozačkom mestu.


U samom startu, Britanac neće igrati preveliku ulogu u timu pošto je zauzet vožnjom u Mercedesu, ali se nada kako vreme bude prolazilo da vodi tim sa svim svakodnevnim obavezama. Od njega se očekuje da testira vozila i pruži svoj doprinos pre nego što šampionat startuje, a svi timovi će koristiti identičan terenac poznat kao Odyssey 21 proizveden os strane kompanije Spark Racing Technology. Terenac je u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 4,5 sekunde.


Ukoliko Hamilton postane jednako dobar vlasnik tima kao što je vozač, nema sumnje da X44 čeka impresivna budućnost …

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments