1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se verovatno najčudniji pikap kamionet u istoriji
Prodaje se verovatno najčudniji pikap kamionet u istoriji

Prodaje se verovatno najčudniji pikap kamionet u istoriji

1.02K
1
Podelite sa prijateljima:

General Motors je prolazio kroz neku, nazovimo je „krizom identiteta“, početkom 21. veka. Problem je bio izražen do te mere, da je debitovao veliki broj noviteta za koje niko verovatno ne bi ni mislio da će ikada ući u serijsku proizvodnju. Pričamo o modelima kao što su Chevrolet HHR, Pontiac Aztek, GMC Encoy XUV i na kraju model iz ove priče koji se zvao Chevrolet SSR. U navedenom periodu, menadžment tada najvećeg svetskog proizvođača je tvrdio da želi da predvodi industriju, i da plasira najveći broj inovacija, bez obzira kako se takvi proizvodi dopadali kupcima, a kao rezultat takve ideje, su odobreni neka zaista čudna stilska rešenja.


Chevrolet SSR (Super Sport Roadster) se proizvodio od 2003. do 2006. godine, a cilj je bio spojiti karakteristike klasičnog pikap kamioneta sa mehanikom iz legendarnog sportiste Corvette. Dizajn je inspirisan modelom Advance Design, koji je opstao u proizvodnji od 1947. do 1955. godine, a platforma je pozajmljena sa tadašnjeg programa terenaca, kao što su Chevrolet TrailBlazer, GMC Envoy, Oldsmobile Bravada, Buick Rainier, Isuzu Ascender i Saab 9-7X. Svi spomeniti proizvodi su bili iz takozvane kategorije SUV modela, dok je SSR imao malu prikolicu i spadao u klasu pikap kamioneta, i to još u kabriolet izdanju. Međutim, uloga vozila za posao je bila simbolnična, pošto je mogao da ponese tek nekoliko stotina kilograma tereta.

 

Pa gde je onda SSR briljirao? Realno gledajući nigde, ali ako vam se dopao retro dizajn, onda će vas sigurno oduševiti i mehanika. U samom početku, jedini motor u ponudi je bio 5,3-litarski V8 sa 300 konjskih snaga da bi kasnije debitovao još veći 6,0-litarski benzinac sa čak 400 „grla“.

SSR se takođe mogao naručiti i sa opcionim šestostepenim manuelnim menjačem, što je bila retkost za jedan pikap kamionet „preko bare“, a sa ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za samo 5,2 sekunde je takođe bio jedan od najbržih takvih vozila.

SSR nije bio prodajni uspeh kojem se Chevrolet nadao pa je isporučeno samo 24.112 jedinica po početnoj ceni od 42.000 dolara (oko 57.700 zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca).

 

Model iz ove priče je iz 2005. godine, što znači da ga pokreće moćniji od dva agregata, a i menjač je dosta ređi, to jest šestostepeni manuelni. Ovaj pikap kamionet je prešao svega 1.700 milja (2.720 km), pa je praktično nov, iako je zapravo star 15 godina. Prilikom kupovine, vlasnik se očigledno odlučio na bogato opremljen primerak, pa pored specifične crvene boje ovaj SSR pruža i grejače u sedištima, audio sistem čuvene marke Bose i lepše felne od standardnih.

Kada se pojavi na aukciji krajem meseca, eksperti smatraju da će kupac morati da izdvoji oko 70.000 američkih dolara ukoliko želi da postane novi vlasnik. Aukcija u organizaciji kuće Mecum, koja se inače bavi prodajom, napominje da je jedan primerak iz 2006. godine prošle godine prodato za čak 49.500 zelenih novčanica iako je imao 35.000 milja (56.000 km) na satu.

Možemo zaključiti iako SSR nije bio prodajni uspeh u svoje vreme, danas je definitivno vredan „youngtimer“ kome cene rastu iz dana u dan.

AutoRepublika

(1022)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matori

Vozio se jedan takav i po Novom Sadu.