1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ovo je najstariji Volkswagen Type 2 na svetu
Ovo je najstariji Volkswagen Type 2 na svetu

Ovo je najstariji Volkswagen Type 2 na svetu

391
0
Podelite sa prijateljima:

U istorijskim knjigama je ostalo zapisano da je Type 2 bio drugi serijski model Volkswagena, odmah iza Type 1 (poznatijeg kaa „Buba“). Svet će ga više poznavati pod nadimcima kao što su Microbus, Combi i Bulli, a u izložbeno-prodajne salone je stigao u martu 1950. godine. Većina ranih primeraka je brzo uništena, kako tokom obavljanja ranih poslova u razrušenoj posleratnoj Evropi, tako i tokom takozvane „hipi“ revolucije iz sedamdesetih godina prošlog veka, a ispred nas je najstariji preživeli primerak koji je upravo proslavio 70. rođendan.

Reč je Type 2 sa brojem šasije 20-1880, koji je fabriku napustio petog avgusta 1950. godine. Vlasnik ga je kupio u malom gradu Hildešajm na severu Nemačke i dao mu nadimak Sofie. Kombi je zatim proveo naredne 23 godine kao radničko vozilo, a u periodu od 1973. do 1992. godine je nekoliko puta promenio vlasnika.

Pretpostavljamo da nijedan od njih nije znao značaj ovog kombija pošto je uglavnom prodavan za izuzetno nisku sumu novca. Nasuprot popularnosti putničkih verzija Type 2, gde vrednost raste kako je broj prozora veći, oni radnički kao što je Sofie nisu preterano vredni čak i ako uspete da ih pronađete u dobrom stanju. Ali nizak broj šasije je zapao za oko kolekcionaru iz Danske, koji je „odrešio kesu“ bez da je prvo video vozilo. On je proveo tri godine restaurirajući Sofie pre nego što je proces kopletiran 2000. godine.

Vlasnik je želeo da pokaže svoj ponos širom Evrope, ali je smatrao da je prestar za duža putovanja, pa je potražio novog vlasnika. Na kraju Sofie je završila u rukama Volkswagena 2014. godine, koji je smestio u muzej, ali je često pokazuje na skupovima klasike širom sveta.

Na sreću, restauracija je urađena bez greške i vozilo je vraćeno u originalno stanje, pa ovaj Type 2 i dalje pokreće 1,2-litarski atmosferski benzinac sa samo 25 „konja“. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko četverostepene manuelne transmisije, a maksimalna brzina je limitirana na 100 km/h (većina eksperta će reći da vlasnici ne bi trebali da voze svoj Type 2 preko 80 km/h).


Nemački proizvođač vozila trenutno sprema moderno izdanje kombija pod oznakom ID Buzz, a trebalo bi da bude dostupan kao putničko i radničko vozilo. Nećemo biti iznenađeni ukoliko bude reklamiran upravo uz Sofie da bi pokazao svetu koliko je automobilska industrija napredovala u poslednjih 70 godina.

AutoRepublika

(391)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments