1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen novi BMW 3.0 CSL u čast pedesetogodišnjice odeljenja M
Predstavljen novi BMW 3.0 CSL u čast pedesetogodišnjice odeljenja M
6

Predstavljen novi BMW 3.0 CSL u čast pedesetogodišnjice odeljenja M

398
6
Podelite sa prijateljima:

BMW-ovo performantno odeljenje M je otkrilo dugo očekivani 3.0 CSL, predviđen da bude maloserijski model, sa jedinstvenim dizajnom eksterijera i povećanom snagom, kako bi zaokružio proslavu pedesete godišnjice.

Zasnovan na aktuelnoj verziji G82 BMW-a M4, BMW 3.0 CSL odaje počast legendarnom 3.0 CSL „Batmobilu“ iz 1973. godine, olakšanom, jedinstveno stilizovanom reli trkaču koji je četiri godine zaredom osvojio Evropsko prvenstvo turističkih automobila.

Pokrenut najsnažnijim rednim šestocilindričnim motorom koji je BMW M ikada ugradio u serijski model legalan za javne puteve, 3.0 CSL proizvodi 560 konjskih snaga i 550 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača.

U BMW-u kažu da je karter čvršćen, dok je radilica olakšana, a sistem hlađenja dizajniran za entuzijastičniju vožnju.

Takođe koristi aktivni diferencijal M, prilagodljivo vešanje M i ugljenično-keramičke kočnice M koje mere 400x38mm napred i 380x28mm pozadi.

Eksterijer 3.0 CSL nosi istu trkačku livreju kao i heroj relija na kome je zasnovan, sa belom bojom Alpine White i ugljeničnim trkačkim prugama. U međuvremenu, žuti farovi ukazuju na BMW M4 GT3, pobednika i vozačkog i timskog šampionata DTM 2022. godine.

Ugljeničnih vlakana ima svuda, u celom automobilu, što postaje prvi veliki serijski model kompanije koji je opremljen ugljaničnim krovom, dok su hauba, poklopac prtljažnika, prednja i zadnja krila, bočni pragovi, zadnji difuzor i zadnji spojler takođe napravljeni od laganog materijala.

U BMW-u tvrde da su napravljena sveobuhvatna poboljšanja u aerodinamici i dinamici vožnje. Model dobija deblje lukove točkova, veliki zadnji spojler i glomazniji zadnji deo, pored nove haube i farova od BMW-a M3.

Njegovi blatobrani su takođe unapređeni da više liče na one na originalnom 3.0 CSL, dok veliki zadnji spojler pojačava potisnu silu i vuču na zadnjoj osovini.

BMW kaže da veći lukovi točkova ostavljaju mesta za točkove od 20 inča napred i 21 in pozadi, noseći gume po meri dizajnirane posebno za 3.0 CSL.

Unutra, 3.0 CSL je opremljen ugljeničnim sedištima i prostorom za dve kacige iza vozača i suvozača. Sedišta, volan i krovna obloga su urađeni u alkantari, sa belim šavovima koji odgovaraju spoljašnjoj boji.

Biće proizvedeno samo 50 automobila 3.0 CSL – brojevima od 01/50 do 50/50 – a proizvodnja će trajati oko tri meseca u BMW-ovoj fabrici u Dingolfingu u Nemačkoj. Marka nije otkrila cene.

AutoRepublika

(398)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matori

Još jedan dabar.

Matija

Samo jos i cena: 750.000 evra. Moje misljenje: za ovaj novac mogu da se kupe bolji, jaci i lepsi automobili. I jos da ostane kusur u dzepu!

Zika Dobrosav

koliko god da kosta cena ce mu samo rasti i nece ga niko kupiti da bi ga vozio.

Balkanboj

Jbt, BMW koji liči na Ford Mustang, užas.
Ode BMW u dizajnersku propast. Ovo je sramota nazvati naslednikom E9 CSL i pominjati u istoj rečenici.

Bungi

Ovdje je malo potkresano ruglo Domagoja Đukeca od retro BMW bubrega i već se vidi napredak u estetici.Nije dovoljno, treba još malo šišati kako bi BMW postao ono što je uvijek bio-sportska elegancija.

Renault Terminator

Meni je ovo vrh,šta se sve danas pravi ovo je prekrasno.Bitno je samo da nije čardak i nema greške.