Ovo je jedna od onih situacija u kojoj se ispoljava sva ironija života. Kompanija je uspešno savladala neke izazove vezane za kompleksne visoke tehnologije, kao što je naprimer rad motora s varijabilnom kompresijom ili sistem upravljanja „preko žice“, ali jednostovano ne ume da prevaziđe najtrivijalniji problem sa zaključavanjem poklopca motora.

Nesrećna bravica za zadržavanje haube u zatvorenom položaju je ugrađivana na limuzini Nissan Altima pete generacije. Altima je sklapana za kupce u Americi i Kanadi, u fabrikama u Tenesiju (Smirna) i Kantonu (Misisipi), i to u periodu od 6. marta 2012. godine, pa sve do 17. avgusta 2017. godine. U analima američke Nacionalne administracije za bezbednost saobraćaja na drumovima (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) ostali su zabeleženi događaji vezani za borbu Nissana sa „odbeglom haubom“.

Dakle, prema arihivskim podacima iz organizacije NHTSA, prva kampanja povlačenja je startovala u septembru 2014. godine, nakon što je zabeleženo par slučajeva spontanog otvaranja haube tokom vožnje. Istragom je otkriveno da poklopac motora nije bio u potpunosti zatvoren zbog toga što se mehanizam zaglavio između dva zupčanika pa je nečistoća nesmetano dalje ugrožavala ionako nedovoljno dobar spoj. Nissan je pokušavao da prevaziđe neprijatnost čišćenjem i podmazivanjem bravice, a u akciji je učešća uzelo 220.423 automobila.

Nissan Altima (2012. – 2018)

Slična situacija se potom ponovila i u februarz 2015. godine, kada je u ovlašćene servise, istim povodom pozvano 625.400 Altima.

Nažalost, ni ta intervencija nije bila odlučujuća. Vlasnici Altime su se ponovo žalili na nekontrolisano otvaranje poklopca motora tokom vožnje. Nissan je ovaj put odlučio da zameni bravice na ukupno 846.000 primeraka. Međutim, ni to nije pomoglo, a haube su nastavile da „beže“ sa svog mesta, po pravilu u najnezgodnijem trenutku. Zabeleženo je na desetine udesa zbog ovog problema. Srećom, svi do jednog su prošli bez ljudskih žrtava.

Sada  je Nissan prinuđen da povuče 1.831.818 vozila u Americi, a uz ona u Kanadi, brojka se penja na naslovnih 1,9 miliona sedana.

Japanski proizvođač i dalje nije siguran kako da konačno reši problem, ali planira da to učini tokom juna. Pretpostavlja se da će Nissan ili pak proverena snabdevačka kompanija razviti potpuno novi sistem zatvaranja haube a vlasnici Altime su posavetovani da pred svako putovanje provere status poklopca motora.

AutoRepublika