1. Home
  2. Vesti
  3. Renault i zvanično dobio državni zajam
Renault i zvanično dobio državni zajam
1

Renault i zvanično dobio državni zajam

174
1
Podelite sa prijateljima:

Republika Francuska kreditiraće Renault sa pet milijardi evra. 

Nedavno je francuski ministar finansija, Bruno le Mer, izjavio da ukoliko ne dobije državnu pomoć, Renault ima velike šanse da „nestane“. Pomalo dramatična izjava, verovatno ciljana da odobrovolji stanovnike Francuske i pripremi teren za veliku finansijsku pomoć Renaultu.

Renault je već pripremio plan štednje koji bi trebalo da im uštedi dve milijarde evra. No, kako je francuska vlada zahtevala, pomenuta strategija nije smela da podrazumeva zatvaranje fabrika u matičnoj zemlji, potom da broj otpuštenih radnika u domicilu bude minimalan, te da se nastavi ulaganje u razvoj EV tehnologije.

Proizvođač automobila je ispoštovao sve uslove koje je pred njega postavila država, te su i dobili zajam od pet milijardi evra koji bi trebalo da obezbedi lakše funkcionisanje u postpandemijskom periodu.

Ipak, nije sve prošlo glatko. Nakon najave da će Renault u narednih nekoliko godina otpustiti 4.600 radnika u Francuskoj, došlo je do pobune zaposlenih u nekoliko pogona. Rukovodstvo Renaulta uspelo je nekako održi stvar pod kontrolom uz obećanje da će umesto prostih otkaza, tražiti da reše stvar po principu dobrovoljnog odlaska i ranijeg penzionisanja.

Republika Francuska inače ima udeo od 15% u Renaultu, tako da ima i značajno veću mogućnost pritiska na menadžment ovog automobilskog brenda. Tamošnji ministar finansija Bruno le Mer ponudio je sličnu finansijsku pomoć i ostalim proizvođačima vozila iz Francuske, no do sada niko od njih nije javno iskazao želju za državnim kreditom.

Ostaje da se vidi da li će možda i PSA grupacija krenuti putem Renaulta, mada se u ovom trenutku čini da Peugeot, Citroen i ostali članovi grupe imaju daleko bolji položaj od posrnulog Renaulta.

AutoRepublika 

(174)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da Bog poživi korisnika kredita …