1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Hyundai i Kia ostaju bez glavnog dizajnera
Hyundai i Kia ostaju bez glavnog dizajnera
3

Hyundai i Kia ostaju bez glavnog dizajnera

338
3
Podelite sa prijateljima:

U poslednjih dvadesetak godina, Hyundai-Kia grupacija je stigla do pozicije četvrtog najvećeg proizvođača na svetu, a mnogi su pripisali zasluge za neviđeni uspeh dizajnerskom timu. Legendarni Piter Šrejer je u potpunosti preporodio ponudu što je omogućilo gigantu iz Koreje da proširi paletu proizvoda i sa nekim modelima koji pretenduju na premijum status, kao i da kasnije osnuje potpuno novu diviziju Genesis, kojoj je dat zadatak da se uspostavi luksuznom markom.

Posao prvog dizajnera Genesisa je poveren Luku Donkervolku, ali posle svega pet godina u firmi 54-godišnji Belgijanac je najavio da napušta firmu iz „ličnih razloga“. Nekadašnji dizajner Bentleya i Lamborghinija je na toj poziciji proveo svega pet godina, dok je predvodio ceo tim u poslednje dve godine.

Njegova najpoznatija dela su dva najnovija modela Genesisa G80 i GV80, koji, bez obzira da li ih voleli ili mrzeli, pružaju specifičan dizajn korejske marke koji sigurno neće biti pomešan sa proizvodima sa zapada.


Kako prenosi Automotive News, Donkervolke je želeo da uspostavi politiku stila prema kojoj bi se u većoj meri razlikovali različiti modeli unutar gama marki Hyundai, Kia i Genesis. Pored premijum Genesisa, Hyundai je trebalo da bude „seksi i sportski“ dok su Kijine karakteristike bile za „mlade i kul“ vozače.

Belgijanac je karijeru započeo u Peugeotu 1990. godine, ali je samo dve godine kasnije prešao u Volkswagen. Tu je bio zaslužan za izgled raznih modela, od onih najjeftinijih pa sve do egzotičnih. Njegova najpoznatija dela su Škoda Fabia i Octavia, Audi A2, A4 i A8, Lamborghini Diablo, Gallardo i Murcielago i Bentley Flying Spur.

Sa takvom istorijom, niko nije bio iznenađen što je još 2016. godine najavio da počinje sa radom na egzotičnom modelu s oznakom Genesisa pa se postavlja pitanje koliko daleko je otišao u svom poduhvatu.

Lidersku dizajnersku poziciju će trenutno popuniti Sang Jup Li dok kompanija ne pronađe novog stilistu.

AutoRepublika

(338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

bilo je i vrijeme

s mile

mislim da je odradio dobar posao, svakako su i Kia i Huy dobili na dizajnu, e sad, da li odlazi u nov izazov, ili koreanci misle da im je naslednik sazreo uz mentora…. videćemo..

pitanje je i gde odlazi…..

D_C

Mislim da Peter Schreyer i dalje nadgleda i brine o dugorocnoj viziji dizajna za sve brendove korporacije.