1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Jedini automobil u istoriji koji je predstavljen 1. aprila
Zanimljivost dana: Jedini automobil u istoriji koji je predstavljen 1. aprila

Zanimljivost dana: Jedini automobil u istoriji koji je predstavljen 1. aprila

949
9
Podelite sa prijateljima:

Prvi dan meseca aprila je poznat u međunarodnoj javnosti kao Dan šale. Neke od tih šala i pošalica budu zaista smešne, u drugim se preteruje, a zanimljiv je i podatak da je ovaj dan u stvari državni praznik i neradan dan u gradu Odesa u Ukrajini. Šale su postale i redovni događaj u automobilskoj industriji gde mnogobrojni proizvođači često objavljuju „lažne“ vesti s ciljem da zabave javnost zavaravajući je, barem na kratak period.

Publika je uglavnom u stanju da brzo razokrije nameru proizvođača, ali s vremena na vreme se desi događaj koji zvuči neverovatno, to jest kao jedna od tih šala, iako je zapravo reč o istini. U američkoj automobilskoj industriji najpoznatiji slučaj je onaj s premijerom modela AMC Gremlin, koji je debitovao prvog dana aprila sada već davne 1970. godine. Mnogi su pomislili da se četvrti najveći svetski proizvođač sprda sa njima i bili su u poprilično velikom šoku kada su shvatili da nije reč o šali.


AMC (American Motors Corporation) je bio američki proizvođač vozila koji je nastao 1954. godine spajanjem dva nekadašnja giganta, Hudsona i Nash, a o čemu smo pisali u članku koji se bavi istorijom američke automobilske industrije. Kompanija nikada nije imala visinu kapitala ili obim proizvodnje koji bi bio u rangu sa General Motorsom, Fordom i Chryslerom, pa se uglavnom koncentrisala na proizvode koje su rivali ignorisali.

Još tokom pedesetih godina su nudili manje gradske automobile kao što su Rambler i Metropolitan, a cilj je uvek bio nadmašiti Volkswagen „Bubu“. Čuveni nemački mališan je godišnje isporučivan u tiražu od preko 500.000 jedinica zahvaljujući svojoj niskoj ceni, a i pored svih napora rivala prodaja je nastavila da raste.

Krajem šezdesetih godina AMC je shvatio da je kompaktni model Rambler značajno dobio na dimenzijama i da je potreban još jedan manji model. Posao je poveren dizajnerima Diku Tigu i Bobu Niksonu.


Nikson je bio specijalista za manje automobile. Tokom šezdesetih godina prošlog veka on je razvio model Hornet kao zamenu za zastareli Rambler. Kako je većinski deo budžeta za novitete otišao na ovaj primerak, Nikson se setio da bi mogao da ga skrati i na taj način dobije još još jedan „novi“ gradski automobil.

On je bio za 46 centimetara kraći od Horneta i najavljen kao prvi američki moderni subkompakt. AMC je nekako uspeo da ubaci i zadnja sedišta, a dimenzije su bile gotovo identične „Bubi“.

Sledeći veliki korak je bio nadmašiti rivala iz Nemačke po ceni. U spomenutom periodu „Buba“ je bila najjeftiniji masovno proizvedeni automobil u Americi s cenom od 1.874 dolara (oko 12.512 dolara preračunato na današnju vrednost novca), dok je AMC-ov model bio za svega pet dolara (današnje 33 zelene novčanice) skuplji. Američki predstavnik je zato bio značajno moćniji (128 prema 57 konjskih snaga), ali i veći potrošač (10,2 prema 9,1 litra na 100 kilometara).

Zatim dolazimo i do podataka koji su iznenadili javnost. Pre svega, stil zadnjeg dela je bio toliko čudan da su mnogi pričali da deluje kao da je neko sekirom presekao zadnji deo Horneta. Naravno, ni ime Gremlin nije moglo da prođe bez šoka pošto je reč o mitskom biću iz crtanih filmova koje voli da uništava delove aviona u letu i na taj način sruši gvozdene ptice.

Premijera je zakazana, kao što smo već i napomenuli, za prvi dan aprila 1970. godine, a kada se prašina spustila postalo je jasno da Gremlin ulazi u serijsku proizvodnju.

Gremlin će opstati u proizvodnji narednih osam godina i u tom periodu će dobiti nekoliko bitnih izmena. Sportski Gremlin X paket opreme je bio izuzetno popularna opcija kod kupaca, dok je jedno vreme u ponudi kod kupaca bio i V8 agregat. Tokom poslednjih nekoliko godina i Audijev 2,0-litarski benzinac se mogao naručiti uz njega.

AMC je čak kupio i licencu za ugradnju rotacionih motora, ali je na kraju odustao od ove ideje kada je zaključio da bi potrošnja bila jednaka onoj koja bi bila beležena da je mališan imao ugrađen motor s šest ili osam cilindara, ali uz značajno niži nivo pouzdanosti. Na kraju dana je prodato 671.475 primeraka, ili sveukupno tek nešto više nego što je „Buba“ privukla od kupaca, ali na godišnjem nivou.

Naravno, kraj za nemačkog velikana u Americi je usledio u gotovo istom periodu nakon što je to tržište napala plejada jeftinih rivala iz Japana.

Ipak, Gremlin je ostao poznat kao jedan od najboljih primera automobilske industrije iz sedamdesetih godina. Možda svi ne znaju o kom specičnom, jedinstvenom modelu je reč, ali nema sumnje da su svi u stanju da prepoznaju njegov stil.

Nije loše za automobil koji je predstavljen 1. aprila, i koji je nazvan po ne baš pozitivnom mitskom biću i koji je povrh svega delovao kao da ga je dizajnirao drvoseča, zar ne?

Zoran Tomasović

(949)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Dok je AMC Pacer imao moderna dizajnerska rješenja gdje su idilu kvarila buljava svjetla naprijed (orginalno su trebala biti sklopiva ) i suhoparna, tipično američka unutrašnjost, Gremlin je bio prava rugoba kao i što samo ime kaže. Ne zna se sa koje strane je ružniji. AMC je imao i nekih zanimljivih kupea veličine Ford Kapria kao npr. AMC AMX. „Vječiti četvrti“ je u američkoj trci od strane kupaca uvijek nagrađivan „drvenom medaljom“ mjereno brojem prodatih primjeraka.

Yankee

Pacera je unistilo sto nije imao planirane rotary motore. Jer je GM kupio licensu od NSU-a, a AMC onda od GM-a … A GM je zeleo rotary zbog novih zakona o izduvnim gasovima. E onda se desila naftna kriza iz ’73. i odjednom je potrosnja postala glavni problem, a zakoni o izduvnim gasovima su pomereni za ’80. godinu umesto ’75. A rotary motori su ogromni potrosaci goriva tako da je GM odustao od njih pa je Pacer ostao bez planirane mehanike. AMC naravno nije imao finansije da u tako kratkom roku razvije nove motore pa su koristili one stare I6… Pročitaj više »

D_C

AMC je svakako najinovativniji, a neko ko je generalno kritican prema americkoj automobilskoj industriji ce mozda reci i jedini stvarno inovativan njihov proizvodjac automobila u drugoj polovini dvadesetog veka. AMC je pripovedao ekonomicnost i anti-korozivnu zastitu jos pedestih godina, 20 odn 10 godina pre nego sto su drugi poceli da razmisljaju o tome. Sezdesetih su pravili model AMX koji je bio jedini mali sportski dvosed na americkom trzistu i uz Corvette jedini americki dvosed tog vremena. Jos 1962. su izbacili na trziste Jeep Wagoneer (SJ) koji se u nepromenjenom obliku proizvodio skoro 30 godina a koji je bio prvi luksuzan… Pročitaj više »

Yankee

Dobra analiza, eto mogao si napisati pricu zasto brak izmedju Renaulta & AMC-a nije uspeo.
Jedino se ne bi kompletno slozio da je Jeep Grand Cherokee zapoceo celu SUV revoluciju u Americi. Grand Cherokee jeste bio bitan clan te revolucije, ali mislim da je najvecu ulogu igrao Ford Explorer.

D_C

Nisi dobro utvrdio gradivo 🙂 Grand Cherokee je samo trebao da bude naslednik Cherokee-ja XJ, nesto kao Golf II kada je Golf I vec odradio posao. Na kraju je ispao odvojen model zbog popularnosti modela XJ. Zacelnik SUV-a je bio Cherokee XJ koji se pojavio jos 83. i to sa samonosivom karoserijom, sto je danas jedna od karakteristika SUV-ova i nesto sto ih odvaja od hard-core terenaca. Explorer se pojavio tek sedam godina kasnije odn 1990. pri cemu je imao sa danasnje tacke gledista ‘old-fashioned’ odvojenu sasiju koju je zamenio za samonosivu karoseriju tek 2011. godine. Sve do tada, Explorer… Pročitaj više »

Yankee

U Americi nema neke razlike izmedju reci SUV i terenac. SUV-em se smatrao i recimo i Grand Cherokee i Wrangler, iako su namenjeni u razlicite svrhe. Samonoseca karoserija se vise vodila na krosovere. E sad, sto se tice Explorera, on je debitovao u Martu 1990. godine, a Grand Cherokee tek u Aprilu 1992. godine. I Explorer je uglavnom nadmasivao Grand Cherokee po prodaji skoro 2:1. Cak i ako racunamo da je Cherokee XJ bio dusevni prethodnik Grand Cherokeeja, njegova prodaja nikada nije bila toliko velika da bi se moglo reci da je razlog popularnosti SUV vozila. Mozda bi bilo fer… Pročitaj više »

moron

D_C & AR
Ja mislim da je greh da „ovako nešto“ ovde ostane samo kao komentar. Ovo je istinska autorska analiza. I odličan članak/tekst.
Nemam reči … Osim – bravo ! 🙂

D_C

Hvala jos jednom moron! Vidis sta cini rad od kuce 🙂

Sebastian L.

Bravo za tekst!!!