1. Home
  2. Vesti
  3. Pronađena vremenska kapsula Fiatovih proizvoda u Argentini
Pronađena vremenska kapsula Fiatovih proizvoda u Argentini
4

Pronađena vremenska kapsula Fiatovih proizvoda u Argentini

6.59K
4
Podelite sa prijateljima:

Nije retkost da na internet isplivaju informacije o automobilima koje je vlasnik kupio kao nove, a zatim zatvorio u garažu na duži period. U većini takvih situacija, vlasnik je to uradio s ciljem i niti u jednom momentu nije „zaboravio“ šta poseduje, ali s vremena na vreme bude pronađena i kolekcija za koju je vreme stalo. Jedna takva priča stiže iz Argentine gde je otkrivena prava vremenska kapsula raznih Fiatovih i modela marke Alfa Romeo.


Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka Ganza Sevel je bio jedan od najvećih distributera novih automobila u Argentini. Firma je uvozila i proizvodila pod licensom razne modele Fiata, Lancije, Citroena i Chevroleta i marke Alfa Romeo sve do 1999. godine kada je iznenada bankrotirala.

Do današnjeg dana je nejasno kako se to desilo pa se mogu čuti priče da su vlasnici otac i sin preminuli u kratkom vremenskom roku pa i da su ubijeni u mafijaškom obračunu. Bilo kako bilo, hangari su ostali zatvoreni dok se ne reše pravna pitanja, a proces se po sudovima vukao sve do nedavno.


Dok je većina skladišta bila prazna, novi vlasnici su otkrili pravo malo bogatstvo u nekoliko njih. Ispod nekoliko centimetara prašine se nalazilo nekoliko desetina novih Fiata i Alfa Romea sa nula kilometara na satu kao i jedan zalutali Peugeot. Većinsku kolekciju čine primerci modela Fiat Tipo, a popularni heč se toliko dopao Argentincima da je čak uspeo da skine Volkswagen Gol s liste najprodavanijih vozila u ovoj državi.

Kako nove vlasnike nisu interesovali hangari već isključivo zemljište radi izgradnje novih apartmana, automobili su brzo rasprodati firmi Kaskote Calcos, koja ima u planu da ih sredi i preproda.

Većina od njih još uvek ima zaštitnu plastiku na sedištima pa će novi vlasnici, nakon što detaljno operu svog ljubimca, zaista dobiti novi auto star skoro 30 godina. Ne znamo kakvo je tržište „mladih oldtajmera“ u Argentini, ali nema sumnje da postoje oni koji žele originalne primerke, pa će „pronađeno blago“ verovatno brzo naći nove titulare.

AutoRepublika

(6586)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Joj, ja bih jednog tipa i alficu.

moron

Ja bih onaj 405 sa jedne od fotografija 🙂

Josip

Može i ducato

Don

Fiat bi najbolji posao napravio kada bi proizveli tipo I ponovo ali sa novim motorima (nek publika odluci koji hoce motor u anketi) malo ojačanom šasijom da izdrži sudare i standarde, ali da izvana ostane kakav je bio nekad. Ne bih se čudio da prodaju pola milje u jednoj godini.