1. Home
  2. Vesti
  3. PSA i FCA potpisali sporazum o spajanju
PSA i FCA potpisali sporazum o spajanju
2

PSA i FCA potpisali sporazum o spajanju

434
2
Podelite sa prijateljima:

Fiat Chrysler alijansa i PSA grupa potpisali su ugovor o spajanju, čime su utrli put stvaranju četvrtog po veličini proizvođača automobila na svetu. 

Vrednost ugovora je čak 50 milijardi dolara, a transakcija će biti okončana u narednih 12 do 15 meseci, stoji u obaveštenjima koja su izdala dve kompanije.

PSA i FCA najavile su da će novim entitetom upravljati upravni odbor od 11 članova. Po pet članova doći će iz obe kompanije, dok će jedno mesto pripasti izvršnom direktoru. Prvi izvršni direktor biće sposobni Karlos Tavarez. Tavarezov prvi mandat trajaće pet godina. Osim toga, potvrđeno je da je ugovorom predviđeno da među 11 članova odbora sede i predstavnici radničkih sindikata.

Spajanjem se predviđa ušteda od 3,7 milijardi evra na godišnjem nivou za dva proizvođača. Ipak, očekuje se da ova brojka bude veća kako se bude uvećavala sinergija PSA i FCA.

Uprkos tome što se verovalo da će tužba koju je podneo General Motors protiv FCA poremetiti planove o spajanju, do toga nije došlo. Kako kaže šef FCA, Majk Menli, sve je prošlo glatko, ali očekuje da se „problem sa tužbom“, kako ga on definiše, reši što je moguće pre.

Spajanjem FCA i PSA postaju četvrti svetski proizvođač po broju napravljenih automobila na godišnjem nivou. Ispred njih su Toyota Motor, VW grupa i Renault-Nissan alijansa, koja je u poslednjih godinu dana na staklenim nogama.

Novonastala kompanija ujedno će spojiti dve čuvene porodice kada je reč o automobilskoj industriji. Torinski klan Anjeli kojeg trenutno predvodi Džon Elkan, i familiju Pežo iz Francuske.

FCA i PSA saopštili su da još uvek nisu smislili naziv za novi privredni entitet.

AutoRepublika 

(434)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Kad je svadba, da im pridarimo štogod?

Dzoniz

Fiat 500L za članove odbora 🙂