1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. U kom dizajnerskom pravcu je mogla da ode Koenigsegg Gemera prilikom razvoja
U kom dizajnerskom pravcu je mogla da ode Koenigsegg Gemera prilikom razvoja
0

U kom dizajnerskom pravcu je mogla da ode Koenigsegg Gemera prilikom razvoja

183
0
Podelite sa prijateljima:

Dizajner koji stoji iza končanog izgleda Koenigsegg Gemere, odnosno šef dizajna švedske marke, podijelio je fascinantne rane crteže, skice i 3D rendere hibridnog mega četvorosjeda, koji je probudio svijet kada je debitovao ranije ovog meseca. Vozilo od 1,7 miliona američkih dolara, koje poseduje tri električna motora, prvi je „Mega-GT“ na svijetu, a samo 300 će ih biti proizvedeno.

Prvo pojavljivanje Gemere u javnosti je trebalo da bude na Salonu automobila u Ženevi početkom ovog mjeseca, ali je on, sada shvatamo u punoj meri, potpuno opravdano otkazan zbog straha od zaraze virusom korona.

Da bi ljubitelji automobila vidjeli što se nalazi iza zavese, šef dizajna Koenigsegg-a, Saša Selipanov, objavom na Instagramu je pokazao, a onda i detaljno opisao razvojni proces automobila, otkrivši da je on neko vreme bio u izradi.

„Jedinstvena ideja da se napravi mega-automobil sa četiri sjedišta dugo je u mislima Kristijana!“ Selipanov je napisao u postu koji pokazuje fotografije iz arhiva osnivača Koenigsegga, Kristijana fon Kenigsega.

Selipanov je rekao da je inspirisan prototipom Koenigsegg CC, koji je debitovao početkom devedesetih godina prošlog vijeka, uveliko pozajmivši lice modela CC, za dizajn Gemere.

Ideja za izgled se mogla opisati sledećim riječima: „automobil sa puno samopouzdanja i sigurnog stava, ali bez otvorene agresije“, rekao je Selipanov, što je vjerovatno bio težak zahtjev kako bi se održala Koenigseggova želja da Gemera bude “porodični auto“.

Koenigsegg CC prototip iz 1996. godine

Detaljni 3D renderi koje je objavio Selipanov prikazuju različite faze u razvoju dizajna Gemere rame uz rame, otkrivajući kako je izgled automobila vremenom bio brušen kako bi postali ležerniji, sportskiji i uglađeniji. Drugi dio procesa dizajniranja podrazumevao je stavljanje „jajeta“ u „Koenigsegg“ izradom unutrašnjosti za smještaj četiri putnika.

Naravno, još jedna karakteristika dizajna na Gemeri su “makaze-vrata”, za koja je Selipanov rekao da se naježio kada ih je prvi put vidjeo kako se podižu u digitalnoj animaciji.

U intervjuu na zvaničnoj stranici Koenigsegga, Selipanov je rekao da je „od vitalnog značaja“ da se uhvati suština mega automobila poput njegovog stava, drame i građe i da se izbaci činjenica da je četvorosed. ”Taj aspekt treba doživeti kao potpuno iznenađenje“, rekao je.

„Dakle, kada vidite Gemeru kako se vozi niz cestu, prva misao koja će pasti čovjeku na pamet trebala bi biti: „Ah – to je ekstremni automobil sa visokim performansama – sa dva sjedišta“, dodao je dizajner.

„Onda, kada se Gemera zaustavi, masivna vrata bez B-stuba se otvaraju – tek tada ukapirate da se radi o pravom četvorojedu za četiri odrasle osobe. To je faktor iznenađenja”.

AutoRepublika

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments