1. Home
  2. Vesti
  3. Tržišna inspekcija Kine kaznila Toyotu zbog Lexusa
Tržišna inspekcija Kine kaznila Toyotu zbog Lexusa
6

Tržišna inspekcija Kine kaznila Toyotu zbog Lexusa

1.37K
6
Podelite sa prijateljima:

Regulatorno telo Kine, nadležno za praćenje uslova na tržištu, u petak je objavilo da je donelo odluku o kažnjavanju japanske kompanije Toyota Motor, iznosom od 12,5 miliona američkih dolara zbog primene protivzakonitih prodajnih strategija za luksuzna vozila marke Lexus. Novinari Reutersa su za ovu vest saznali pregledom zvanične internet prezentacije kineskog regulatornog tela.

Odluka je doneta u kontekstu nastojanja Kine da uvede red u najveće svetsko tržište novih vozila, na kojem je samo tokom prošle godine prodato 28 miliona četvorotočkaša.

Antimonopolski biro državne administracije nadležne za nadzor tržišta je izjavilo da je u periodu između 2015. i 2018. godine, japanski proizvođač odredio najniže prodajne i preprodajne cene za svoja vozila koja su se nudila u pomenutoj istočnoj provinciji. Na taj način je dilerima oduzeto pravo samostalnog određivanja cena, čime je istovremeno došlo i do povrede prava potrošača.

Lexus je ovu i slične strategije primenjivao i u celom regionu tokom navedenog perioda. Tako je na primer, japanska kompanija kupcima nudila značajne popuste tražeći istovremeno od njih da kupuju određene pakete opreme uz unapred određene i nepromenjive cene. To je prodajna taktika koju primenjuju brojni trgovci u Kini i sa kojom se slažu i sami proizvođači.

Portparol Toyote koja kontroliše premijum brend Lexus, izjavio je za Reuters da je kompanija saglasna sa kaznom i da će poštovati odluku nadležnog organa. Odbio je da dalje komentariše slučaj.

Zgodno je mesto da dodamo da je tržište Kine i dalje u fazi opadanja, ali nasuprot opštem trendu, prodaja Lexusa nastavlja s rastom. U prvih jedanaest meseci odlazeće godine, luksuzna marka je isporučila 180.200 vozila, što je skok od čak 21% spram lanjskog perioda.

Isti organ je u junu kaznio i Ford Motor Co, tačnije zajednički poduhvat američke firme s lokalnom kompanijom Changan Automobile Group iznosom od oko 20,8 miliona evra. Razlog kažnjavanja se ogleda u povredi odredbi antimonopolskog zakonodavstva.

AutoRepublika

(1369)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kada „Srbistanac“ pročita ovaj tekst i za šta je u Kini kažnjena Toyota, šta drugo da uradi do da se od srca nasmeje … Jer, primera radi, ako u Srbiji zatraži ponudu za Toyotu, u ponudi će, izmedju ostalog, pisati, da vozilo ima „petogodisnju garanciju bez ograničenja kilometraže“, a u prilogu ponude će se naći i „petogodišnja garancija“ (na 22 strane), u kojoj će pisati: „Pred vama je knjižica “TOJOTINA 5-GODIŠNjA GARANCIJA” sa uslovima petogodišnje garancije i svime što o njoj morate znati… Tojota Srbija d.o.o. vlasnicima vozila Tojota nudi sledeću garanciju i produženu garanciju: – u 1, 2. i… Pročitaj više »

Don

Koji je tvoj problem?

Don

https://www.oryx-asistencija.hr/savjeti-za-vozace/savjeti/otkrivamo-se-kriju-zamke-kod-autokuca-citajte-sitna-slova-8313 Ionako svi varaju, kao da je Honda bolja od njih, a sve u skladu sa zakonom. Evo u j…Njemačkoj moraš kupiti i garanciju kad kupuješ polovno auto, a cijena je sitnica , 400€ za godinu. I sta se desi, na 120000km , dakle nakon prijedjenih 20000 km od kupovine, zbog hrdje (auto je iz bavarske), sav metal u motornom prostoru je hrdjav bio od prije, ali je zbog hrdje krepao alternator i valja ga promijeniti. Sretan, jer imam garanciju, zovem osiguravajuće društvo i pitam sta da radim. Kažu, odi u ovlašteni servis i kupi a mi pokrivamo 30% zato… Pročitaj više »

moron

Don, sad ćeš da se smeješ, i kažeš: „Brate, koja je ovo budala“, ali …
Vozim preko 30 godina, a da nikada nisam imao kasko osiguranje vozila.
U prava osiguranika iz kasko osiguranja verujem koliko i u prava kupca iz garancije. Jer, ako ikako mogu da te „predju“, budi siguran da će da te izigraju – i jedni i drugi.
Za mene je sve to samo – uglavnom prevara.
Zato jednako mrzim kako „osiguravače“ (bilo kojih „proizvoda“ iz oblasti osiguranja), ali i „davaoce garancija“ …

Don

Novo auto kad kupuješ,moraš uzeti full kasko (osim ak nije za keš),zar ne? Tako sam ja po dolasku u Njemačku, pričao da šta će mi Teilkasko i kasko uopće , veli mi mehaničar:gazda ,uzmi Teilkasko ,ovdje sajbe pucaju često. Opet sam nervozno gundjao, cuj pucaju, 20god vozim i samo jednom na jugu 80tih je pukla sajba…ali ostadoh na Teilkasko,razlika je oko 150€ godišnje. Nije prošlo dugo, ma ni 2 sedmice, snijeg pao, idem da čistim sajbu kad ono pukotina u svojoj duzini od 10cm. U međuvremenu sam bio sa kolegom u atu,. Tamo lik prišao mom autu i kaže jel… Pročitaj više »

Don

Znači, originalni dobavljač alternatora kao svoj proizvod ga prodaje za 220€ a kad isti taj proizvod prodaje pod značkom bmw ili kije, ta značka je samo na kartonskoj kutiji dočim obje verzije imaju pečat proizvodjaca auta tj logo, cijena je 580€.
Usput, kokice u kinu koštaju 15 centi a coca cola 8centi, a kino ih prodaje po 4.5 odnosno 5.5€. toliko o njemačkoj.