1. Home
  2. Prezentacije
  3. Borgward BX3 čekao skoro dve godine na premijeru, ali je konačno dočekao!
Borgward BX3 čekao skoro dve godine na premijeru, ali je konačno dočekao!
0

Borgward BX3 čekao skoro dve godine na premijeru, ali je konačno dočekao!

746
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačka grupacija Borgward je osnovana 1919. i poslovala je do 1961. godine. Pre nekoliko leta, marka je oživljena kada je prava na korišćenje iste, kupila transportna divizija kineskog koncerna BAIC, koji postaje sve poznatiji i kao pretendent na status najvećeg pojedinačnog kineskog investitora u Daimleru. 

Gama Borgwarda je uključivala tri modela već do proleća 2018. godine. Radi se o krosoverima nimalo prozaičnih naziva: BX5, BX6 i BX7, pri čemu središnji SUV poseduje siluetu koja podseća na kupeovsku konfiguraciju.

Naravno, Kina je postalo glavno tržište vaskrsle marke. Pored toga, glavni proizvodni pogon je lociran u toj državi, ali je planirana ekspanzija i na druge kontinente, uključujući Evropu i Srednji istok. Novi vlasnici Borgwarda su iskazivali i želju da marku vrate u istorijsku, matičnu domovinu, odnosno u grad Bremen, kao što su pokazivali i težnju da jednu fabriku podignu na teritoriji Ruske Federacije.

Pre svega toga, Kinezu su nekako uspeli da isposluju da se mali kontigent krosovera BX7 izveze i proda u Nemačkoj, ali novitet nije naišao na topao prijem kod germanskog kupca. Ne može se baš reći ni da je brend Borgward lepo prihvaćen u novoj domovini, iako su Kinezi poznati kao narod koji voli imena s tradicijom. Najbolja godina za marku je bila 2017. kada je plasirano 44.380 jedinica, što se može protumačiti mizernim obimom prodaje na najvećem svetskom tržištu za automobile.

Kao posledica ovako lošeg starta, Foton je bio prinuđen da otuđi pravo na marku Borgward, a kontrolu je preuzela lokalna komapnija UCAR grupa, nastavljajući proizvodnju u sopstvenim pogonima.

Zanimljivo je da je na tržištu zabeležen rast prodaje krosovera nakon promene vlasnika Borgwarda. Prema podacima koje je javnosti predstavio poznati portal CarSalesBase, u prvih jedanaest meseci ove godine, 41.348 kupaca u Kini je izabralo ovu marku, što je za čak 35% više nego lani.

Kako bi se uspeh nastavio, novitet koji je nazvan BX3 je predstavljen, i kao takav je postao najpristupačniji model u gami Borgwarda. Ovaj SUV je bio spreman za lansiranje još u ranoj fazi 2018., ali je morao da sačeka na premijeru sve do sada zbog poznatih organizacionih i vlasničkih promena.

Novajlija nije samo najjeftiniji krosover game, već predstavlja i ulaznicu u svet Borgwarda. Dug je 4.410 milimetara, širina mu je 1.830 mm dok je visok kao neka skladna dama – 1.670 milimetara. Između osovina modela BX3 se nalazi 256 centimetara. Poređenja radi da navedemo da je BX5, koji je bio uvodni krosover game, bio samo nešto gabaritniji od tek predstavljenog modela, s dimenzijama: 4.490/1.877/1.675 milimetara, poređano istim redosledom kao kod noviteta. Međuosovinski razmak ovog Borgwarda iznosi 2.685 milimetara.

Izgled BX “trojke” je usklađen s korporativnim stilom Borgwarda. Maska hladnja reprodukuje dizajn s većih modela uz vertikalno postavljene rešetke, dok spoljne retrovizore nose autonomni stubići, a oni jezički, to jest arhitektonski potkovaniji bi ih mogli nazvati karijatidama.

Novitet nudi dvobojnu karoseriju. Enterijer krosovera BX3 ponovo kopira ono što smo videli u većim modelima BX5 i BX6. Tu su detalji na sedištima i centralnom panelu izrađeni uz upotrebu vedrijih boja kojima proizvođač računa privući omladinu.

Deo standardne opreme čine dva vazdušna jastuka, set parking senzora instaliranih na zadnjem odbojniku, uređaj za klimatizaciju, elektronsko zaključavanje diferencijala kao i električna manipulacija vratima prtljažnika. Najprestižnije verzije uključuju virtualnu instrumentaciju, sistem kamera za pun nadzor nad zbivanjima oko vozila, vazdušne zavese, stakleni panoramski krov kao i savremene sisteme konektivnosti.

Motor je preuzet iz većeg brata, modela BX5. Radi se o četvorocilindarskoj turbo jedinici zapremine 1,4 litre. Ovaj motor isporučuje silu od 150 konjskih snaga, putem šestostepenog ručnog ili automatskog menjača, ali samo na točkove prednje osovine.

Cena Borgwarda BX3 varira u rasponu od 12.530 do nepunih 17.000 evra. Ako ove cene uporedimo sa rivalskim Korejcima na kineskom tržištu, to jest modelima Hyundai ix25 (13.691 evro) i Kia KX3 (14.080 evra), onda se može reći da su tu negde. Inače, korejski modeli su na nekim tržištima poznati i kao Kreta i Seltos.

U ovom trenutku ne deluje verovatno da čelnici Borgwarda razmišljaju o gradnji postrojenja van Kine. Počev od 1. januara 2020. s radom prestaje mreža ATU, koja je servisirala uvezene primerke modela BX7, dok posao preuzima luksemburška kompanija.

AutoRepublika

(746)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments