1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen namerava da ukida monovolume u korist SUV/krosovera
Volkswagen namerava da ukida monovolume u korist SUV/krosovera
1

Volkswagen namerava da ukida monovolume u korist SUV/krosovera

396
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen namerava da ukine najmanje jedan od svojih monovolumena da bi redukovao troškove, s obzirom da se interesovanje kupaca ovog segmenta premešta na SUV/krosovere.

Nemačka marka je već odbacila novu „bubu“, Scirocco, Phaeton i Eos. Ovo su sve vozila iz posebnih niša, dok se VW-ovi monovolumeni i dalje relativno dobro prodaju.

„Treba da uvidimo da li su nam i dalje potrebna tri monovolumena u gami, gde imamo Golf Sportsvan, Touran i Sharan“, rekao je šef finansija kompanije, Arno Antlic.

Touran se iz ove grupe najbolje prodaje. Ipak, njegova prodaja u Evropi je pala za 14 odsto u prvih 11 meseci ove godine, na 69.814 vozila. Prodaja Golfa SportsVan, koji je pozicioniran između klasičnog hedžbeka i Tourana, pala je za 26 odsto, na 40.215 primeraka. Prodaja većeg Sharana je porasla za 1,7 odsto, na 20.854 jedinice.

U isto vreme, T-Roc i Tiguan krosoveri mogu da se pohvale mnogo većim obimom prodaje. Plasman Tiguana na Starom kontinentu je porastao za 2,2 odsto na 245.056 vozila zaključno s novembrom, dok je T-Roc napredovao na ovom planu čak 46 odsto, na 193.963 prodata primerka.

VW sužava broj dostupnih modela, motora i menjača, jer teži tome da redukuje troškove do nivoa koji bi doneo profitnu maržu od 6 odsto ili više do 2022., sa očekivanih 4 do 5 odsto sledeće godine.

Antlic je rekao da je VW značajno redukovao troškove eliminišući oko 30 odsto kombinacija motora i menjača. „U prošlosti, neko iz prodaje bi bez dileme rekao da postoji važna grupa kupaca kojoj je potrebna specifična kombinacija“, osvrnuo se on.

Prebacivanje na WLTP testnu proceduru u Evropi, koja je prouzrokovala takozvana proizvodna „uska grla“ zbog nemogućnosti proizvođača da sertifikuju vozila po novom režimu, zapravo je imala pozitivne posledice, jer je dovela do smanjenja kompleksnosti samog inženjeringa, konstatovao je Antlic.

„Mada nas je to koštalo oko 500.000 evra, promena je imala pozitivan efekat. Više nemamo taj luksuz da održavamo broj kombinacija, tako da je njihovo smanjivanje lakše primeniti“, rekao je on.

VW je proširio ponudu SUV/krosovera poslednjih godina uvođenjem u igru T-Roca i T-Crossa, jer želi da uzme što veći deo tržišnog kolača u SUV/krosover segmentu koji donosi veće marže.

Marka je povećala udeo SUV/krosovera u prodaji na 37 odsto u Evropi i 42 odsto u SAD.

AutoRepublika

(396)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

34 nova modela….može li jedan članak o tome koliko koja firma ima modela u ponudi.