1. Home
  2. Vesti
  3. Lijangu skinute dizelgejt bukagije
Lijangu skinute dizelgejt bukagije
1

Lijangu skinute dizelgejt bukagije

254
1
Podelite sa prijateljima:

Više od četiri godine nakon izbijanja dizel skandala, doživeli smo da prvi uhapšeni rukovodilac nemačke kompanije koji je izveden pred lice pravde, odsluži svoju kaznu i bude pušten iz tamnice.

Džejms Lijang, je istovremeno i prvi Volkswagenov inženjer koji je osuđen zbog lažiranja testova izduvnih gasova u Americi. Sarađivao je s američkim vlastima i umnogome pomogao da se razotkrije prevara. Američki sud je u avgustu 2017. godine osudio ovog Nemca indonežanskog porekla na 40 meseci robije uz novčanu kaznu od 200.000 dolara, s obzirom na činjenicu da on nije viđen kao mozak prevare.

Osuđenik je u medijskoj tišini, potom u novembru poslat u Nemačku, gde je u Donjoj Saksoniji odslužio ostatak kazne. Prema noavodima koje je sa lokalnim novinarima podelio advokat Gero fon Pelcim, nekadašni inženjer Volkswagena, koji je sada penzionisan, oslobođen je u četvrtak ujutru. Proizilazi tako da je Lijangu oproštena trećina zatvorske kazne.

Ipak, još uvek nije gotovo s dizelgejt traumama za Lijanga. Javni tužilac iz Braunšvajga sumnjiči i njega u sklopu afere u kojoj je tokom aprila podneta tužba za prevaru i protiv bivšeg šefa Volkswagena, Martina Vinterkorna. Pored njega, optužena su još četiri radnika kompanije koja su zauzimala različite pozicije u hijararhiji koncerna. Proširenje optužnice za umešane u slučaj je u pripremi.

AutoRepublika

(254)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

A Nemačka još uvek odbija da izruči Winterkorna Americi. 🙂