1. Home
  2. Vesti
  3. Alfa Romeo i Lancia donirali platformu modifikovanom Kinezu
Alfa Romeo i Lancia donirali platformu modifikovanom Kinezu
3

Alfa Romeo i Lancia donirali platformu modifikovanom Kinezu

565
3
Podelite sa prijateljima:

Najprestižniji i najskupoceniji model u gami putničkih automobila kineskog koncerna GAC je predstavljen pre otprilike tri godine. Radi se o modelu koji je upravo restilizovan a nosi naziv Trumpchi GA8. Nažalost, u misiji osvajanja simpatija lokalnih kupaca, nije mu puno pomogao ni odličan, iako vremešan pedigre. 

Dakle, iako GA8 koristi identičnu arhitekturu kao i Alfa Romeo 166, odnosno Lancia Thesis, on jednostavno nije uspeo da se nametne na tržištu. Tokom cele prošle godine, prodato je samo 4.115 primeraka limuzina Trumpchi GA8 u celoj Kini, što se može smatrati apsolutnom mizerijom na tako velikom tržištu kakvo je matično za ovu marku.

Ipak, Kinezi se ne predaju i GAC je rešio da pristupi studioznoj modernizaciji sedana s plemenitim, italijanskim genima. Pa, da ga predstavimo ovom prilikom.

Sa izuzetkom krova, dizajn je radikalno izmenjen, pa su tako svi paneli na spoljašnjosti karoserije drugačiji u odnosu na prethodnika, što jedino ne važi za pomenutu krovnu konstrukciju. Lukovi iznad točkova su sada nešto manje “bogati”, pa limuzina deluje nešto uže. Prevedeno u milimetre pre i nakon restilizacije, to izgleda ovako: 1.868 spram 1.910 mm.

Bilo kako bilo, dužina vozila ostaje identična i iznosi 5.003 milimetara. Izmene na sistemu prednjeg ogibljenja kao i multilink rešenja na zadnjoj osovini su dovele do toga da se između pomenutih osovina nađe 7 milimetara kraće rastojanje nego ranije (do 2.900 mm), iako se i dalje radi o identičnoj (italijanskoj) platformi.

Temeljne modifikacije su zahvatile i kabinski prostor. Toliko su bile studiozne da se čak može reći da nije ostao “kamen na kamenu” u poređenju s dojučerašnjom verzijom. Umesto tradicionalnog izgleda čeonog panela, GAC je iskoristio pomodarski koncept ekranizacije centralne table i multimedijalnog sistema, koristeći se iluzijom, ili pak činjenicom da se radi o jednom monitoru. Džojstik koji služi za “jedrenje” kroz menije više nije fiksiran.

Lista dodatne opreme je i ranije bila bogata, a evo i sada je: imamo na raspolaganju klimatizaciju podeljenu u tri zone odnosno sekcije delovanja, sistem kamera za pun prikaz zbivanja oko vozila, stakleno panoramsko krovno okno, adaptivni tempomat i još svašta-ponešto.

Ranije primenjivani ulazni turbo motor zapremine 1,8 litara i 188 konjskih snaga, je izbačen iz ponude. Umesto njega, sada je tu dvolitarska turbo četvorocilindarska jedinica koja isporučuje od 197 do 252 konjske snage, uz maksimalni obrtni moment od 300 do 390 Nm. Naposletku, zamenjena je i šestostepena automatska menjačka kutija, novom jedinicom za transmisiju koja sada nudi osam stepeni prenosa.

U jednoj najkraćoj konstataciji: lista modifikacija je zaista impresivna i mnogi proizvođači za mnogo blaže izmene koriste reči „nova generacija“.

Novi GAC Trumpchi GA8 će se na matičnom tržištu pojaviti u izložbeno-prodajnim salonima početkom 2020. godine, ali nije planiran izvoz na Stari kontinent, pa čak još uvek ni u Rusiju gde završi, to jest dobaci ne mali broj kineskih vozila, uključujući i baš ovog proizvođača koji je najavio pokretanje poslovnih operacija u najvećoj zemlji na svetu.

Prvi model koji će Kinezi plasirati tamošnjem kupcu jeste naravno iz SUV segmenta: GS8. Možete ga pogledati u minijaturnoj galeriji iznad.

AutoRepublika

(565)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Pa kojo je motor u pitanju dizel ili benzinac?

Лом

Koliko ima zvezdica na kreš testu?