1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler u sve čvršćem zagrljaju Kineza
Daimler u sve čvršćem zagrljaju Kineza
0

Daimler u sve čvršćem zagrljaju Kineza

361
0
Podelite sa prijateljima:

Kineska holding grupacija Geely je donedavno posedovala čak 9,7% akcija Daimlera preko svog predsednika Lija Šufua. Iako je taj plasman više nego prepolovljen par meseci kasnije, uz jačanje investicionog portfolija druge kineske grupacije (BAIC) u nemačkom konglomeratu, još tada je bilo jasno da će se polje saradnje dva entita širiti.

Prvi zajednički projekat Daimlera i Geelyja se zove StarRides, a novoformirano društvo će se angažovati u oblasti takozvane “nove mobilnosti”, što je zapravo moderna kovanica za lizing i pretplatničke aranžmane. Predmet zakupa će biti vozila marke Mercedes, a teritorija na kojoj će se nuditi je naravno kineska.

Formalno-pravno, zajednički poduhvat je u vlasničkoj strukturi ravnopravno zastupljen: pola Švabe – pola Azijati to jest partneri su entiteti Daimler Mobility AG i Geely Technology Group.

Za mesto „lansiranja“ nove kompanije je izabran kineski grad Hangžou, gde je smeštena i centrala marke Geely. Grad broji više od deset miliona stanovnika. Za sada, osnivači StarRidesa se nadaju da će njihova ponuda biti interesantna samo bogatim preduzetnicima.

Do kraja decembra će se u ponudi naći stotinak vozila Mercedes-Benza, a radi se pre svega o verzijama sedana iz E i S klase, ali sa produženim međuosovinskim rastojanjem. Ponudu će zaokružiti i vozilo iz, u Kini popularnog minivan segmenta, a reč je naravno o V klasi. Zanimljivo je da će vozila moći biti zakupljivana sa ili bez vozača, a potonji će biti u stanju da izgovara misli na kineskom, ali i engleskom jeziku.

Partneri će širiti svoj biznis. Već tokom 2020. godine, StarRides će se naći na tržištu i ostalih metropola u Kini, a vozni park će biti obogaćen i skromnijim modelima švapskog proizvođača.

AutoRepublika

(361)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments