1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Najveći displeji info-zabavnih sistema u automobilima (VIDEO I GALERIJA)
Najveći displeji info-zabavnih sistema u automobilima (VIDEO I GALERIJA)
5

Najveći displeji info-zabavnih sistema u automobilima (VIDEO I GALERIJA)

1.36K
5
Podelite sa prijateljima:

U današnje vreme, prosto je neobično da novi automobil automobila ne poseduje veliki displej info-zabavnog sistema, koji dominira centralnom konzolom. Pored toga, sve veći broj proizvođača ovo rešenje uparuje sa digitalnom instrumentacijom, koja analogne pokazivače šalje u zaborav.

Displej dijagonale 10 inča je bio velika stvar početkom dekade, međutim danas se takav ekran, i to dobrog kvaliteta, može dobiti i u nekom jeftinijem gradskom modelu. Stvari su zaista napredovale na tom planu a najezda velikih displeja u kabinskim prostorima automobila nam je promenila percepciju o istim, i to zauvek.

Dakle, ekrani multimedijalnih sistema ne samo što vozaču pružaju zabavu i informacije, već mogu imati i dodatne funkcije, koje su u prošlosti bile rezervisane za fizičke kontrolne jedinice. Ovo se pre svega odnosi na činjenicu da u nekim automobilima i klima uređajem možete upravljati putem ekrana, dok su neki otišli korak dalje, oslobodivši se svih dugmića i prekidača.

Ekrane manje od 12,3 inča nećemo ni spominjati, jer više nisu „specijalni“. Ova veličina se trenutno smatra „zlatnim standardom“ za mnoge proizvođače. Činjenica je da se smatra velikim, ali je daleko od toga da se može smatrati „šampionom“ u klasi.

Svi novi automobili Mercedes-Benza, koji dolaze s novim MBUX info-zabavnim sistemom, primera radi, opremljeni su tandemom ekrana od 12,3 inča, gde je jedan zadužen za info-zabavu a drugi služi kao digitalni klaster instrumentacije. BMW je takođe usvojio ekran od 12,3 inča kao vrhunsku ponudu u najnovijim modelima. Međutim, takođe treba istaći da je najnovija verzija iDrivea verovatno najbolji automobilski operativni sistem na tržištu.

Ipak, i drugi proizvođači nude 12,3-inčnu jedinicu: Porsche je ima u Cayenneu i Panameri, Bentley u novom Continentalu i Flying Spuru, kao i Lexus u mnoštvu modela. Čak i novajlije u premijum segmentu poput Genesisa, takođe u ponudi imaju 12,3-inčni ekran.

Ovakav tip displeja se može dobiti i u nekim automobilima potpuno drugačijeg tipa, kao što je Ram 1500 kamionet, koji doduše preferira „portret“ orijentaciju za razliku od navedenih premijum igrača.

Interesantan slučaj predstavlja 12,3-inčni ekran u Hondi e, malom električnom modelu. Kao i u slučaju Mercedesa, i japanski „mališan“ koristi usluge dueta displeja od 12,3 inča, s tim što u njegovom slučaju oba služe u svrhu info-zabave. Oba imaju iste funkcije ali mogu biti podešeni tako da prikazuju različite stvari.

Ono što Hondu e čini posebnom u ovom „12,3“ klubu je činjenica da njeni ekrani nisu jedini koje ima. Japanski model poseduje dva dodatna displeja, po jedan s obe strane armaturne table. Naravno, na njima se emituje slika bočnih retrovizor-kamera. Pored toga, tu je i digitalni klaster, tako da ukupno govorimo o pet ekrana.

Sada prelazimo na još veće jedinice. Tesla Model 3 i Volkswagen Touareg koriste usluge ekrana od 15 inča (standardan kod Tesle, opcioni kod VW-a).

I jedno i drugo rešenje deluju masivno, u pozitivnom smislu, i dok ono u Touaregu ne nudi značajne dodatne funkcije u odnosu na manju standardnu jedinicu, dotle je ekran u Tesli koncentrisan na sve funkcije automobila. Čak se može koristiti za aktiviranje svetala, kao i brisača vetrobrana.

Novajlija u klubu „hipetrofiranih ekrana info-zabavnih sistema“ je Ford Mustang Mach-E. Mnogi nisu ovo očekivali od Forda, jer američki proizvođač nije poznat po korišćenju kvalitetnih i velikih displeja. Ipak, Mach-E koristi usluge impresivnog ekrana od 15,5 inča u „portret“ postavci. „Plavi oval“ tvrdi da je reč o jednom od najboljih info-zabavnih sistema na tržištu.

Prelazimo na „gigantske“ jedinice: Tesla Model S je s nama od 2012. godine, ali nijedan današnji model ne može da priđe njegovom „portret“ displeju od 17 inča. Zapravo, uvereni smo da je upravo ovaj model inicirao trend povećavanja ekrana info-zabavnih sistema na globalnom planu. Tesla ne samo što je uveo ovo rešenje koje su mnogi smatrali apsurdnim svojevremeno, već se ono pokazalo izuzetno efikasnim i funkcionalnim u međuvremenu.

Ipak, Model S neće biti na prestolu još dugo, jer na scenu stupa Byton M-Byte, čiji se „superširoki“ ekran info-zabavnog sistema doslovno može opisati gigantskim. Dijagonale je čak 48 inča, a imaće i „dodatak“ u vidu ekrana na volanu, kao i još jednog na centralnom naslonu za ruku. To nije sve, jer kada stupi na tržište sledeće godine, raspolagaće i sistemom komandovanja putem gestova.

AutoRepublika

(1362)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Ko je tradicionalista BMW ima najbolji odnos ekran-tasteri. Meni ekrani ne smetaju, čak mi se i sviđaju. Ne znam koliko su funkcionalni jer nisam vozio nijedan takav automobil. Mada mislim da je sve stvar navike, kao kad smo na telefonima prelazili sa numeričke tastature na tač skrin.

da11

Bmw 7 i 5 su mi vrh sto se tice toga, dok oni sa klimama izmedju otvora za ventilaciju su katastrofa.

hercegovac

Pretjeruju sa dimenzijama ekrana i uzimaju ljepotu koristenja i dusu koju ima analagna instrument tabla.

s mile

mišljenja sam da će sva multimedija / infotejment, veoma brzo zastarevati, tako da već oni korisnici na polovnjacima od 5/6 god, jedva da će nešto koristiti…ako uopšte bude ispravna….

kao što se sada telefoni, mogućnosti, rezolucija brzo menjaju, pa 5 god star telefon je poprilično zastareo… tako će i VEOMA SKUPO plaćen infotejment u 5 god starom vozilu biti valjano prevaziđen….

mada o tome treba da brinu kupci polovnjaka….

DOn

Jako opasna besmislica, nepotrebno odvlacenje pozornosti vozaca sa stanja na cesti na ebeni ekran kao da zivoti nisu u pitanju. Svaka sekunda ne gledanja ispred sebe je bitna.