1. Home
  2. Glas Republike
  3. Koje bi koristi izvukla PSA a koje FCA iz eventualnog spajanja?
Koje bi koristi izvukla PSA a koje FCA iz eventualnog spajanja?
4

Koje bi koristi izvukla PSA a koje FCA iz eventualnog spajanja?

988
4
Podelite sa prijateljima:

Prednosti koje bi iz spajanja s PSA izvukao Fiat Chrysler Automobiles

Fiat Chrysler Automobiles bi prilično profitirao na preko potrebnom širenju obima i razvoju tehnologije, što bi dobio kroz partnerstvo sa PSA grupom, odnosno njenim platformama za putnička vozila i krosovere.

Činjenica jeste da FCA prodaje više vozila od PSA, međutim, u potrazi je za strateškim partnerom već nekoliko godina, još od ere pokojnog Serđa Markionea.

Globalna isporuka italo-američkog konglomerata je prošle godine iznosila 4,8 miliona jedinica, dok je francuska kompanija prodala 3,9 miliona vozila. Snaga FCA leži pre svega u Severnoj Americi, gde je plasman iz 2018. Iznosio više od 2,5 miliona primeraka. PSA s druge strane, u velikoj meri zavisi od Evrope, gde prodaje 80 odsto svojih vozila.

Podela platformi i pogonskih sistema FCA kroz tri glavna regiona – severnoameričkog, evropskog i latinoameričkog je marginalna, ali bi u Evropi kompanija značajno profitirala na modernim arhitekturama PSA u kategorijama malih i kompaktnih automobila.

Marka Fiat ima velikih problema s obimom portfolija na evropskom tržištu, kao i tržišnim učešćem, koje je palo na 4,3 odsto, s tim što se većina prodaje odnosi na matičnu Italiju.

Italijanska marka trenutno prodaje samo 500 i Pandu iz A segmenta, 500L mali monovolumen, 500X mali krosover i Tipo iz C klase. Punto, koji se borio za sam vrh u B segmentu do pre deset godina, ukinut je 2018. On bi mogao da bude prvi kandidat za oživljavanje, naravno na PSA platformi.

Evropski proizvod

Stari kontinent bi činio ključ kada je reč o spajanju FCA i PSA. Resursi francuske kompanije i vrhunske, lake platforme, ono su što je potrebno za revitalizaciju iscrpljenog i vremešnog Fiatovog proizvodnog portfolija. Proizvodne linije malog obima, pogonski sistemi i buduće investicije u električne automobile, mogli bi da potpadnu u zajedničke troškove.

Proizvodi i marke bi mogli biti racionalizovani, a distributivna mreža iskombinovana. Činjenica jeste da bi to bio veliki zadatak, sa brojnim preprekama, možda neke stvari i ne bi ispale onako kako bi trebalo, ali to je cilj kojem treba težiti.

Fiatovi pogoni u Italiji u velikoj meri ne koriste svoje kapacitete. Kompleks Miljafjori u Torinu radi ispod 50 odsto mogućnosti, a hiljade radnika su na privremenom otpustu.

Ukupno gledajući, Fiat ima 58.000 zaposlenih u Italiji, gde se vlada dugo opirala masovnim otkazima. U sredu, 30. oktobra, italijanski sindikat UILM, saopštio je da bilo kakvo spajanje FCA i PSA mora biti „partnerstvo ravnopravnih“, koje neće voditi ka ukidanju radnih mesta u Italiji.

Nove tehnologije

Udruživanje snaga s PSA bi Fiat Chrysleru pomoglo da uhvati korak s razvojem novih tehnologija kao što su elektrifikacija i autonomna vožnja, gde kaska za rivalima i gde je pod sve većim pritiscima da poveća investicije.

Kompanija je ranije ovog meseca obelodanila da se suočava s penalima od 79 miliona dolara zbog neuspevanja da se uskladi s američkim standardima potrošnje goriva. U isto vreme, složila se da američkom proizvođaču električnih automobila, Tesli, plati za kredite za usklađivanje s evropskim emisionim standardima do 2022.

Šef FCA, Majk Menli, rekao je ove godine da kompanija ima cilj da povrati 60 odsto dodatnih troškova elektrifikacije kroz cenovnu politiku. Podela tih troškova s partnerom bi u značajnoj meri smanjila krajnji račun.

U Evropi, FCA bi mogao da pomogne PSA da poveća prodaju prestižnijih modela. DS, originalno podmarka Citroena, nije uspeo da se u dovoljnoj meri nametne evropskim kupcima.

Fiat Chrysler bi mogao da ponudi PSA svoju Giorgio platformu sa zadnjim, odnosno pogonom na sve točkove, na kojoj trenutno počivaju Giulia i Stelvio. Menli je takođe izjavio da će Giorgio arhitektura uskoro postati baza za buduću gamu Maseratijevih modela.

Jeep i Ram bi značajno pripomogli Peugeotovim planovima da ponovo posluje na američkom tržištu. Šef francuskog konglomerata, Karlos Tavarez, rekao je da bi Peugeot mogao da se vrati na američko tlo 2026.

FCA bi takođe mogao da pruži PSA pristup arhitekturi karoserije na šasiji, koju koriste Jeep Wrangler SUV i kamionet Gladiator, kao i novu samonoseću karoseriju, dizajniranu za novi Jeep Grand Cherokee.

Prednosti koje bi iz spajanja s FCA izvukla PSA grupa

Povezivanje s Fiat Chryslerom bi PSA grupi donelo tri očigledne beneficije: povećanje prodaje u Evropi, pristup ogromnom američkom tržištu i finansijsku snagu u cilju povećanja investicija u elektrifikaciju i sisteme autonomne vožnje.

Šef PSA, Karlos Tavarez, ukoliko bude odabran da vodi novu kompaniju, verovatno bi primenio svoju dokazanu strategiju. Njegova formula koja podrazumeva smanjenje troškova proizvodnje, povećanje cena i uprošćavanje modelnih linija, funkcionisala je odlično 2014. u slučaju PSA, kao i s Opelom 2017.

Dodavanje evropske prodaje Fiat Chryslera, koja iznosi oko milion vozila godišnje, omogućilo bi PSA da ostvari plasman od više od 4 miliona jedinica i tržišni udeo od gotovo 24 odsto, što bi u velikoj meri olakšalo da nadoknadi ulaganja u razvoj prozvoda, kapitalne izdatke i razvoj i istraživanje.

Tavarez je najverovatnije već formirao viziju kako bi nove CMP i EMP2 lake platforme PSA, koje mogu da koriste različite pogone, mogle da transformišu Fiatovu vremešnu i nekonkurentnu gamu u Evropi.

Francuska grupa je severnoameričko tržište napustila početkom devedesetih, nikada ne ostvarivši istinski uticaj s Peugeotom i Citroenom. Tavarez, koji je svojevremeno bio predsednik Nissana za Severnu Ameriku, postavio je 2026. godinu kao krajnji rok za povratak Peugeota u SAD. Međutim, problemi s carinskim taksama imaju za posledicu to da se ogradio od ranijih obećanja. Prodajna mreža Fiat Chryslera od preko 2.500 prodajnih salona, mogla bi da odigra ključnu ulogu u prodaji Peugeota. Možda bi samo pristup zdravom profitu Jeepa, Rama, Chryslera i Dodgea učinio dovoljno za uspešan povratak.

PSA grupa je kaskala pomalo na planu razvoja autonomnih vozila, jer je Tavarez aktivno radio na poboljšanju bilansa kompanije, otkada ju je preuzeo 2014. godine. I, dok je PSA u dobroj formi, s izvesnim šansama da bude u okviru evropskih emisionih standarda za 2021., ciljevi vezani za 2025. i 2030. zahtevaju masovnu elektrifikaciju.

S druge strane…

I PSA i FCA se muče u Kini poslednjih godina. Još uvek nije jasno da li bi spajanje pomoglo rešavanju problema vezanih za tržište najmnogoljudnije zemlje sveta.

PSA je ostvarila gubitak od više od 300 miliona evra u prvoj polovini 2019. u Kini.

S aspekta radne snage, dok je Tavarez imao iznenađujuće lak posao s moćnim nemačkim sindikatima u slučaju Opela, moraće da se suoči sa snažnim otporom francuskog CGT-a, koji će tražiti od njega da se drži obećanja da će proizvoditi najmanje milion vozila godišnje u matičnoj zemlji i da neće biti otpuštanja radnika.

Što se Fiatovih neiskorišćenih evropskih fabrika tiče, tu bi problem mogao da bude mnogo veći, ali treba se prisetiti da su mnogi predviđali masovna otpuštanja u Opel/Vauxhallu, da do toga na kraju ne bi došlo zahvaljujući kombinaciji veštih pregovora sa sindikatima, otpremninama i ranim penzionisanjima, kao i povratku proizvodnje vanova spoljnih partnera.

Tavarez je u velikoj meri izbegao premijum tržište, izuzev slučaja sa DS-om. Pred njim će u slučaju spajanja s FCA biti težak zadatak za rešavanje problema s luksuznim italijanskim markama, Alfom Romeo i Maseratijem, koji su već poznati „gubitaši“.

Još jedan problem vezan za brendiranje bi mogao biti Citroen, koji se donekle izvukao iz decenijskog prodajnog „bunara“ u Evropi, i koji cilja na istu grupu kupaca kao i Fiat. Peugeot je cenovno više pozicioniran, s jednom nogom u premijum kasi, dok Opel takođe teži da se oslobodi imidža „jeftine“ marke.

Biće interesantno pratiti buduća dešavanja vezana za Fiat Chrysler Automobiles i PSA.

Pavle Barta

AutoRepublika

 

(988)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Odlicna analiza.

Dzoniz

Bilo bi lepo videti recimo Pežo 208 i 2008 iz Kragujevca…

moron

Svaka čast za analizu. Čitajući ponuđene argumente, spavanje deluje kao obostrano dobitna kombinacija. Toliko dobra da mi u tom slučaju nije jasno što već nije realizovana.

Don

Sta ce fca evropa? 5 milja i nema profita? Nadam se da će se Fiat otrgnuti za koju godinu i postati samostalan ponovo. trebaju sačuvati postojeće procese, dokumentaciju, sposobni kadar, jer ako im se to uništi i nova firma bude bazirana na novim procesima, neće se više nikad vratiti i biti će samo rebrendirani pezo. Bilo kako bilo, ne želim da čujem za alfu sa dna pezoa, za mene je svaki njen sljedeći proizvod koji ima ijednu francusku komponentu – mrtav, makar se 10000x bolje prodavao. Uostalom, ak nas tjeraju u elektro auta i autonomnu vožnju, onda je postojanje automobilskih… Pročitaj više »