1. Home
  2. Sport
  3. Lancia bi da se vrati u svet relija
Lancia bi da se vrati u svet relija
1

Lancia bi da se vrati u svet relija

129
1
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da je ime „Lancia“ sveto u Svetskom reli šampionatu (WRC). Italijanski proizvođač vozila je osvojio rekordnih deset titula konstruktora, a takođe je slavio na vožena 73 relija, što ga stavlja na četvrto mesto večne liste (ispred su samo Citroen, Ford i Toyota). Ako bismo gledali najuspešniji individualni model, onda bi se na prvom mestu našla Lancijina velika Delta sa pobedama na 46 relija (isto toliko ima i Subaru Impreza).

Poslednja godina Lancije u WRC-u je bila još 1993, ali se u poslednje vreme sve više mogu čuti priče da Italijani žele ponovo da se takmiče. Prvi čovek firme Luka Napolitano je još protekle godine izrazio interesovanje za WRC kada je rekao da „Lancia trenutno razmatra povratak u reli“, a firma je sada otišla korak napred i dodala i rečenicu „ako bi se investicija isplatila“. To nam govori da kompanija još uvek nije počela sa radom takve ideje već da trenutno za stolom analiziraju da li bi potencijalna zarada bila veća od potrebne investicije. U prevodu, inženjeri u timu čekaju na analizu računovođa pre nego što krenu sa poslom.

Lancia je nedavno predstavila novu generaciju modela Ypsilon dok bi naredni planirani novitet nosio legendarnu oznaku Delta i bio samo na struju. Italijanski gigant u rukama Stellantisa je ranije objavio da želi da pravi samo električne automobile do 2026. godine, ali takav plan se očigledno u međuvremenu promenio pošto je spomenuti Ypsilon zapravo prepakovani Peugeot 208 i kupci će ga moći kupiti i u hibridnom izdanju. Mediji spekulišu da ako baš on bude predstavljao Lanciju u WRC-u, to će se desiti u klasi Rally4 gde bi zamenio sadašnje Stellantisove modele kao što su Peugeot 208 i Opel Corsa. Citroen se takođe takmiči u klasi Rally2 sa modelom C3, pa bi Ypsilon mogao i tamo da debituje.

Eksperti smatraju da su šanse minimalne da vidimo Lanciju u najjačoj kategoriji pod imenom Rally1. WRC je nedavno objavio da će doći do velikih izmena u Rally1 do 2026. godine i da odustaje od hibridnih izdanja posle samo četiri godine postojanja. To bi u teoriji trebalo da smanji troškove proizvodnje i da privuče dodatne automobilske proizvođače. U kategoriji Rally1 se trenutno takmiče samo Toyota, Hyundai i Ford, mada je ulogu američkog tima minimalna i uglavnom učestvuje preko privatnih timova.

Bilo kako bilo, možda je cela priča samo „prodavanje magle“ da se privuče pažnja medija, ali sam podatak da Lancia uopšte priča o reliju nam govori da gde ima dima – ima i vatre.

AutoRepublika

(129)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matori

Kada bi imali šta da prodaju možda bi se i isplatilo.