1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler u novoj epizodi serijala „U laži su kratke noge“
Daimler u novoj epizodi serijala „U laži su kratke noge“
2

Daimler u novoj epizodi serijala „U laži su kratke noge“

738
2
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač luksuznih automobila, Daimler, prinuđen je da sa tržišta povuče stotine hiljada vozila marke Mercedes-Benz zbog problema sa štetnom emisijom kod dizel verzija. Posebno se apostrofira kombi Sprinter.

Daimler je kasno sinoć objavio da je nemačko regulatorno telo, KBA, obavilo prateća saslušanja u vezi s određenim modelima kompanije, kojima je zajedničko to što koriste dizel motor OM651. Navedena pogonska jedinica ispunjava Euro 5 emisione standarde, a vozila opremljena ovim agregatom će biti predmet opoziva.

Nedeljnik Bild am Sonntag je prethodne nedelje izvestio da je povlačenje modela Mercedes-Benz Sprinter neizbežno, nakon što je KBA upozorio proizvođača luksuznih vozila da sporna kombi vozila mogu sadržati segmente nelegalnog kompjuterskog programa.

“Mušterije Mercedes-Benza će biti pismeno obaveštene o budućim akcijama, odnosno o tome da li je vozilo koje je u njihovom vlasništvu predmet povlačenja ili nije, kao i o tome da li će sporni softver biti ažuriran,” navodi se u saopštenju kompanije.

Daimler je takođe naveo pretpostavku u pogledu broja pogođenih vozila, spekulišući da se radi o šestocifrenoj brojki, negde sa sredine skale koordinate koja prikazuje stotine hiljada. U tu pretpostavku je uključeno 260.000 primeraka vana Sprinter, a radi se o verziji iz 2016. godine, što će reći da je to model iz prethodne iteracije. Nemci su takođe naveli da sarađuju sa regulatornim telom u punom kapacitetu.

KBA nastavlja s kontrolama funkcionalnosti softvera za upravljanje radom motora pa dalja naređenja koja bi ovo regulatorno telo moglo izdati nisu isključena, naveo je Daimler.

Rukovodstvo nemačke kompanije ne očekuje dalje korekcije poslovnog rezultata po ovom pitanju, nakon što je Daimler u junu izdao profitno upozorenje zbog uvećanog rizika od nastanka troškova, upravo po ovom osnovu.

AutoRepublika

(738)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Jel ima temelja da vlasnik podigne tužbu protiv mercedesa i da traži odštetu?

moron

Jadan mercedes …