1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagenov novi krosover za američko tržište – Atlas Cross Sport
Volkswagenov novi krosover za američko tržište – Atlas Cross Sport
0

Volkswagenov novi krosover za američko tržište – Atlas Cross Sport

374
0
Podelite sa prijateljima:

Za kompaniju koja se još uvek oporavlja od skandala sa problematičnim dizel agregatima, Volkswagenova situacija u Sjedinjenim Američkim Državama je još uvek relativno dobra. U prvih devet meseci je isporučeno 278.155 jedinica, što je rast od 4,5% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Jedan od najpopularnijih modela kompanije je veliki krosover Atlas koji je zabeležio rast prodaje od čak 39% u istom periodu (59.705 isporučenih primeraka), a ponuda je sada proširena sa još jednom verzijom. Reč je o modelu Atlas Cross, a namenjen je onima koji su spremni odreći se određenog dela prostora u zamenu za atraktivniji dizajn.

Premijerno je prikazana verzija opremljena R-Line paketom opreme, a to je bila odlična prilika za nemačkog proizvođača da promoviše i svoj novi logo namenjen vozilima iz R linije.

Cross deli identičnu platformu, mehaniku i većinu dizajnerslih linija sa Atlasom, a Volkswagen vidi u konkurenciju u vidu modela kao što su Ford Edge, Honda Passport i Nissan Murano.

Cross je za 71 milimetar kraći (4.966 mm) i za 58 mm niži (1720 mm) od Atlasa, pre svega zahvaljujući nedostatku trećeg reda sedišta kao i nižem krovu sa ciljem da je dobije sportski stil. Ipak, međuosovinsko rastojanje je ostalo identično kod oba modela i ono iznosi 2.980 milimetara.

Maločas pomenuta priča o promociji sportskog stila se posebno odnosi na R-Line paket opreme koji donosi posebne branike i 21-inčne felne, čime se stiče utisak uličnog trkača.


Po pitanju mehanike tu su dva motora. Onaj osnovni (TSI) zapremine 2,0 litara razvija 238 konjskh snaga zahvaljujući turbo punjaču dok opcioni 3,6-litarski V6 stiže sa 42 „konja“ više. Za koji god motor se kupac opredeli, dobiće osmostepenu automatsku transmisiju pride, a stvar ličnog izbora će biti odluka iz domena koji će točkovi biti pogonski – prednji ili sva četiri.

Iz Volkswagena kažu da će Cross biti nešto ekonomičniji od većeg rođaka zahvaljujući nižoj težini, a model sa pogonom na sva četiri točka pruža kombinovanu potrošnju koja ne dostiže deset litara na 100 kilometara.


Pozicija zadnjih sedišta je identična onoj koju nudi veliki Atlas, i ona pružaju dovoljno prostora za dve odrasle osobe. Međutim, zapremina prtljažnika se značajno razlikuje, odnosno smanjena je sa 1.572 na 1.141 litar (poštujući američki EPA metod merenja). U konfiguraciji koja podrazumeva oborena zadnja sedišta, Cross Sport poseduje prtljažnik zapremine 2.203 umesto 2.741 litara koliko poseduje Atlas.

Dalje, Cross Sport se od klasičnog Atlasa razlikuje i po novom obruču upravljača, virtuelnoj instrumentaciji, dok su blago modifikovani i unutrašnje paneli na vratima.

Po pitanju tehnologije Cross Sport se može pohvaliti gotovo svom opremom kao i Atlas. To se odnosi na bežične punjače za mobilni telefon, zatim Fender premijum audio sistem, grejače u sedištima baš kao i opcijom ventilacije istih. Tu je  i bežični internet. Kao što se očekivalo, i lista bezbednosne opreme je dugačka i Cross će sigurno dobiti maksimalne ocene u testovima sudara.


Volkswagen još uvek nije objavio cene, a one bi trebale biti nešto veće u poređenju sa Atlasom. Spomenućemo da ovaj model pruža početnu cenu od 31.890 dolara za osnovni model, odnosno 49.390 za najbolje opremljenu SEL Premium verziju.

Krosover koji nudi mogućnost transporta do pet osoba će biti predmet proizvodnje pogona u američkoj fabrici u Čatanogi, odnosno na istom mestu gde se sklapaju Atlas i lokalni Passat. Da bi omogućio početak proizvodnje, planiran za proleće 2020. godine, Volkswagen je bio prinuđen da investira iznos od 340 miliona američkih dolara.

Što se tiče plasmana na Starom kontinentu, moguće je da Cross Sport bude ponuđen samo Rusima, ali ni to nije izvesno.

AutoRepublika

(374)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments