1. Home
  2. Vesti
  3. Cord ponovo u proizvodnji?
Cord ponovo u proizvodnji?
0

Cord ponovo u proizvodnji?

379
0
Podelite sa prijateljima:

Iako je na tržištu opstao svega osam godina, odnosno proizvodio se od 1929. do 1937. godine, Cord je jedan od najupečtljivijih američkih automobilskih proizvođača u istoriji. Kompanija je pružila prvi domaći model sa pogonom na prednje točkove još davne 1929. godine (L-29), ali je slavu stekla tek sa modelom 810/812.

Ovaj model je imao nadimak „Coffin Nose“ ili u prevodu „njuška nalik mrtvačkom kovčegu“, a dobio ga je iz dva razloga. Prvi se odnosi na legendarni stil haube, ali je ime na popularnosti dobilo tek 1940. godine kada je čuveni glumac Tom Miks poginuo za volanom.

810/812 je zadržao pogon na prednje točkove prethodnika, ali sa linijskim osmakom, odnosno motorom koji je razvijao 175 konjskih snaga, što je bilo impresivno za period u kom se proizvodio.

Iako izuzetno hvaljen u javnosti, Cord je prolazio kroz velike finansijske probleme koji su okončani kada je vlasnik i osnivač Iret Kord podigao velike zajmove od banaka (ne samo za Cord već i za svoja ostala dva brenda, Auburn i Duesenberg), a zatim pobegao u Veliku Britaniju. U takvim uslovima proizvođal nikako nije mogao da preživi.

Međutim, nedavno su u javnost prucurele priče da nepoznata osoba planira da proda pravo na ceo Cord brend, u šta su uključeni ime, dizajn i tehnički detalji, a ponuda će se materijalizovati na aukciji u organizaciji poznate kuće Auburn koja je na kalendaru dešavanja zakazana za period do kraja godine.

Sadašnji vlasnik je kupio marku Cord tokom 2014. godine za 242.000 američkih dolara a imao je u planu da obnovi serijsku proizvodnju. Na kraju se ipak odlučio da se bavi restauracijom modela iz tridesetih godina. Na istoj aukciji će se pojaviti i nekoliko restauriranih modela 810/812, a očekuje se da će cene preći cifru od 500.000 američkih novčanica.

AutoRepublika

(379)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments