1. Home
  2. Sport
  3. McLaren se vraća u američki Indy šampionat
McLaren se vraća u američki Indy šampionat
0

McLaren se vraća u američki Indy šampionat

94
0
Podelite sa prijateljima:

McLaren će učestvovati u američkom Indy šampionatu po prvi put od 1979. godine. Britanska kompanija je postigla ugovor sa timom Arrow Schmidt Peterson Motorsports i naredne sezone će se takmičiti sa dva Chevroletova bolida.

Da bi tako nešto moglo da postane realnost McLaren je nagovestio još 2017. godine kada je sarađivao sa Andretti Autosportom u vezi sa najvećom trkom ovog šampionata Indianapolis 500. Fernando Alonso je sa bolidom Honde vodio 27 krugova pre nego što je morao da odustane zbog kvara na motoru. Tim se vratio ove sezone, ovaj put sa Chevroletovim bolidom, ali se španski vozač nije uspeo kvalifikovati.

Postojale su i priče da bi McLaren mogao da osnuje sopstveni tim, ali se na kraju ipak opredelio na saradnju sa timom koji nema baš sjajnu sezonu iza sebe. Vozač Džejms Hinčklif je tek deseti u generalnom plasmanu dok je drugi vozač u timu šveđanin Markus Erikson tek 15. Posebno razočarenje je nekadašnji as Formule 1 od koga se očekivala blistava budućnost, ali osim drugog mesta u Detroitu nije pokazao mnogo ove sezone.

Ni spomenuti Hinčkif nije bio mnogo bolji i njegova karijera je u postepenom padu, pa je pitanje da li će ijedan od njih biti u timu sledeće sezone. Tim će promeniti ime u Arrow McLaren Racing SP, a postoje šanse da će se na nekim trkama takmičiti i sa trećim bolidom sa Alonsom kao vozačem.

Arrow Schmidt Peterson Motorsports trenutno koristi Hondine agregate, ali kada se zna koliko je problema McLaren imao sa njima u Formuli 1, niko nije iznenađen što će tim naredne sezone preći na Chevroletove. Američki gigant je osvojio četiri uzastopna šampionata od 2014. do 2018. godine, pre nego što je Skot Dikson prekinuo dominaciju prošle sezone.

McLaren je bio izuzetno dominantan tim tokom sedamdesetih godina sa 28 pobeda (uključujući tri Indianapolisa 500) i dve šampionske titule.

AutoRepublika

(94)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments