1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Da li je Renault Magnum bio kopija sovjetskog kamiona MAZ 2000 Perestroika?
Zanimljivost dana: Da li je Renault Magnum bio kopija sovjetskog kamiona MAZ 2000 Perestroika?

Zanimljivost dana: Da li je Renault Magnum bio kopija sovjetskog kamiona MAZ 2000 Perestroika?

5.35K
0
Podelite sa prijateljima:

Renault Magnum je jedan od kamiona za koji se može zaključiti da je u potpunosti promenio industriju. Od samog svog nastanka, kamioni su pratili identičnu strategiju u razviju pa osim moćnijih agregata i veće nosivosti teško da se može reći da su doneli revoluciju.

Magnum je pak doneo doneo veliku i skokovitu promenu svojim nastankom, i to po pitanjima udobnosti i iskorišćenja prostora, a karijera mu je trajala čak 23 godine. Međutim, dve godine pre francuskog kamiona, Sovjeti su debitovali s proizvodom istog tipa, pod oznakom MAZ 2000 Perestroika za koga i dan danas važi verovanje da je bio „duhovni otac“ Renaulta, odnosno priča kruži da su Francuzi od Belorusa „pozajmili“ ideju.

MAZ (Fabrika Automobila Minks) je najveći proizvođač kamiona iz Belorusije koji od 1944. godine razvija teška komercijalna vozila (kamione i autobuse). Sredinom osamdesetih godina, firma je dobila zadatak da osmisli i testira kamion koji bi bio civilizovaniji za vožnju.

Do navedenog perioda, većina evropskih kamiona su imali agregat postavljen direktno ispod vozača, pa je vožnja bila bučna, neudobna i definitivno pretopla (motor je emitovao visoku toplotu). MAZ je shvatio posao veoma ozbiljno i odlučio da razvije kabinu podeljenju u nekoliko blokova.

To bi označilo da bi se agregat nalazio u donjem bloku dok bi gornji blok bio delimično odvojen čime bi najviše profitirao vozač. Ovaj ideja nije bila nova i nekoliko kompanija, kao što su Kenworth, Renault i Kamaz, su pokušavali da je ožive u periodu prethodnih desetak godina.

U svakom slučaju, MAZ je predstavio 2000 Perestroika koncept prvo na Salonu automobila u Moskvi 1988. godine, a kasnije iste godine i u Parizu. Malo je reći da je javnosti bila šokirana. MAZ je čak odabrao broj „2000“ da bi demostrirao godinu po kojoj je verovao da je tehnologija pa je ovaj kamion pružao klimu, vazdušne jastuke, pa čak i kameru za nadzor iza zadnjeg dela vozila.

Cela školjka je razvijena od fiberglasa, ali u proizvodnji mehanike proizvođač je odlučio da se obrati u pomoć Nemcima. MAN je isporučio svoj poznati dizel od šest cilindara koji je razvijao 290 konjskih snaga. Takav broj sigurno nije bio visok, a treba spomenuti da je kamion bio težak svega 12 tona, što mu je omogućavalo maksimalnu brzinu od 130 km/h.

U prevodu, 2000 Perestroika je bio jednako brz kao većina sovjetskih automobila iz navedenog perioda. Dvanaestostepeni manuelni menjač je takođe pozajmljen od MAN-a.

Nažalost, raspad Sovjetskog Saveza je sprečio serijsku proizvodnju pa MAZ jednostavno nije imao kapacitet za tako nešto. Sa pozitivne strane, oba prototip modela su preživela do 2004. godine i ceo period su proveli kao radna vozila.

Jedan od njih je završio pod presom navedene godine, dok je u slučaju preostalog originalni MAN-ov agregat zamenjen sa onim koji je potpisao mađarski proizvođač RABA. On je restauriran pre nekoliko godina i danas se nalazi ispred fabrike MAZ-a.

A originalna priča da je Renault „pozajmio“ ideju za Magnum? Teško da je tako nešto istinito, pošto su Francuzi još 1985. razvili sličan prototip model, ali gde ima dima ima i vatre …

Zoran Tomasović

(5351)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments