1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota i Mazda zajedno razvijaju krosover
Toyota i Mazda zajedno razvijaju krosover
1

Toyota i Mazda zajedno razvijaju krosover

357
1
Podelite sa prijateljima:

U današnja vremena troškovi proizvodnje novih proizvoda su postali toliko visoki da mnogi proizvođači sklapaju partnerstva kako bi ih održali na podnošljivom nivou. Toyoti nije strano da se udruži sa nekim od rivala u razvoju novog modela, a najnovije partnerstvo je dogovoreno sa Mazdom.

Dva proizvođača su već sarađivala na američkom tržištu pa se tako limuzinsko izdanje Mazde2 prodaje kao Toyota Yaris sedan dok će Mazda u potpunosti preuzeti proizvodnju ovog mališana.


Toyota i Mazda su sada udružile snage da razviju novi krosover, a partnervo odlazi toliko daleko da će dve firme čak izgraditi i novu fabriku u američkoj saveznoj državi Alabami do 2021. godine. Toyotin originalni plan je bio da se u njoj proizvodi nova generacija Corolle, ali kako je pala popularnost putničkih automobila tako je plan preusmeren na sklapanje krosovera. S druge strane, Mazda je uvek imala u planu proizvodnju još jednog SUV-a.

Obe strane su izjavile da će njihovi predstavnici imati sopstveni identitet uz zajedničku platformu i mehaniku. To nam govori da bi „brak“ mogao da bude sličan onom koji Toyota ima sa BMW-om u proizvodnji Supre, odnosno bavarskog roudstera Z4. Japanski dvojac s povišenom pozicijom sedenja bi trebalo da debituje krajem sledeće godine, a da se nađe u prodaji sredinom 2021. godine.

U vreme pisanja ove priče je nepoznato koji se tačno modeli mogu očekivati, ali po nekim govorkanjima Toyota će proizvoditi serijsku verziju FT-4X koncepa. On je debitovao pre dve godine, a u ponudi bi trebao da popuni prazninu između modela C-HR i RAV4. Zahvaljujući svojim kockastim agresivnim linijama, FT-4X bi bio idealniji terenski rival američkom Jeepu Renegadu, posebno zato što C-HR deli platformu sa Corollom i nema pogon na sva četiri točka.

Kada je reč o Mazdi, proizvođač trenutno ima poveću prezninu između kompaktnog modela CX-5 i većeg krosovera sa tri reda sedišta CX-9, koji se doduše ne prodaje na evropskom tržištu. Šanse su velike da će novitet biti naslednik nekadašnjeg modela CX-7 pa će tako ispuniti prostor u gami i moći da konkuriše vozilima kao što su Honda Passport, Chevrolet Blazer i Ford Edge.

Mazda CX-7 je poslednji put bila u ponudi još 2013. godine, a japanski gigant je nedavno ponovo zaštitio poznato ime. Manji japanski proizvođač dodaje da će novitet biti razvijen specifično za američko tržište i od njega očekuje da postane najprodavaniji model firme.

AutoRepublika

(357)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Nadam se da ova Toyota nece dobiti nikakve promene. Fantastican retro stil. Malo me podseca na FJ Cruiser.