1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. VW grupa i FCA se suočavaju s potencijalno ogromnim kaznama
VW grupa i FCA se suočavaju s potencijalno ogromnim kaznama
2

VW grupa i FCA se suočavaju s potencijalno ogromnim kaznama

312
2
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa i Fiat Chrysler Automobiles bi mogli da se suoče s penalima u iznosu do 1,83 milijarde, odnosno 746 miliona evra, ukoliko ne uspeju da se usklade s ciljevima Evropske unije vezanim za emisiju izduvnih gasova do 2021.

Studija konsultantske firme AlixPartners, objavljena danas, pokazuje koliko je teško za proizvođače automobila da se nađu u okviru evropske ekološke regulative, koja prosečnu flotnu emisiju putničkih automobila ograničava na 95 grama po kilogramu ugljen-dioksida do 2021.

AlixPartners prognozira obim potencijalnih kazni na osnovu nivoa izduvnih gasova koje su proizvođači prijavili krajem 2017. Od tada do danas, najveće kompanije su uspele da redukuju prosečnu emisiju CO2 kroz veću prodaju električnih i hibridnih vozila.

VW grupa je saopštila da planira da se uskladi s evropskim pravilima, dok je iz FCA stigla izjava da će se odlučiti za najjeftiniju opciju, što je korak koji bi mogao da uključi i plaćanje penala.

Volvo i Toyota su jedine velike automobilske grupe koje se ne suočavaju s kaznama, tako da bi svoj višak emisionih kredita mogli da prodaju drugim proizvođačima, pokazuje studija.

VW grupa se suočava s najvećim kaznama iz prostog razloga što je najveći evropski proizvođač automobila, s tržišnim udelom od 24,3 odsto, kaže industrijska grupa ACEA. Da bi se uskladila s evropskom regulativom, kompanija planira masovnu prozvodnju električnih automobila, počev od sledeće godine.

„Ukoliko proizvodite teže automobile i imate velik tržišni udeo dizela, imate da uradite ozbiljan domaći zadatak, ako želite da izbegnete potencijalne kazne“, kaže Elmar Kades, upravni direktor u AlixPartnersu. „Kupci se prebacuju na benzin, a to treba da bude kompenzovano kroz elektrifikaciju i hibridizaciju.“

Simultano dizajniranje i proizvodnja električnih i automobila sa SUS motorima proizvođačima donosi ogromne troškove, odnosno 2,3 milijarde dolara po platformi godišnje, pokazuje studija.

„Jedan od najdramatičnijih epiloga je da potražnja stagnira ili pada, dok su investicije i dalje veoma visoke“, kaže Kades. „Kao jedino rešenje za hvatanje  ukoštac s erozijom dobiti, mi vidimo sveobuhvatne mere štednje na svim nivoima.“

AutoRepublika

(312)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
126P

mudri Latini

Don

Fiat i ne mora da prodaje u Evropi.