1. Home
  2. Liste
  3. Procenjena pouzdanost električnih automobila za 2019.
Procenjena pouzdanost električnih automobila za 2019.
1

Procenjena pouzdanost električnih automobila za 2019.

494
1
Podelite sa prijateljima:

Koji su to električni automobili od kojih možemo očekivati da se u budućnosti ističu pouzdanošću?

Da budemo iskreni, današnji automobili su bolje izrade nego ikada. Doduše, ne bismo se usudili da isto kažemo za mehaniku, ali što se tiče konstrukcije, kvaliteta karoserije i bezbednosnih atributa, četvorotočkaši realno nisu nikada bili bolji.

Međutim, mehanički problemi će u velikoj meri biti eliminisani masovnim uvođenjem električnih automobila, koje pokreću mnogo jednostavniji i efikasniji elektromotori. Mada mnogi na elektromobile gledaju kao na visokotehnološka čuda budućnosti, zapravo je reč o tehnologiji koja datira s početka industrijalizacije. Štaviše, mnogi od prvobitnih automobila su posedovali električni pogon i bili su prilično popularni krajem 19. i početkom 20. veka, dok im razvoj motora s unutrašnjim sagorevanjem nije (privremeno) zapečatio sudbinu.

Pitanje koje se nameće je koji su električni automobili najpouzdaniji? Odgovor na to pitanje nije lak, a može biti baziran isključivo na dosadašnjim performansama i saznanjima. Ne može se precizno predvideti budućnost, ali možemo proceniti kako se neki model pokazao tokom vremena i na osnovu toga dobiti razumnu indikaciju vezanu za trajnost. Nažalost, to iz jednačine izbacuje novije modele, koji tek treba da ostvare relevantnu kilometražu, kao i one koji se prodaju u nekoliko desetina primeraka.

Consumer Reports je automobilski medij poznat po analizama pouzdanosti, a ova publikacija svoje rezultate, kao što je poznato, bazira na ekstenzivnim anketama, u koje su uključeni čitaoci magazina i posetioci portala. CR je rangirao automobile na osnovu 17 potencijalnih slabih tačaka na bazi od pet poena, s tim što tri predstavljaju prosečno izdanje. Rezultati su bazirani na procentu učesnika koji su prijavili probleme u vezi sa specifičnim mehaničkim i fizičkim oblastima, upoređeni s prosekom za sva vozila za dotičnu modelnu godinu.

Električni automobili su manje skloni mehaničkim problemima, iz prostog razloga što koriste elektromotor s jednostepenom transmisijom, uz eliminaciju brojnih mehaničkih komponenti koje mogu da se habaju i zahtevaju zamenu. Da spomenemo neke: svećice, ventili, izduvni sistem, kaiševi, kvačilo, creva, katalizator, anlaser… Naravno, i električni automobili imaju dosta pokretnih delova, uključujući upravljački sistem, ogibljenje i kočni sistem, kao i obilje elektronike.

Baterije, koje su ne tako davno predstavljale nedoumicu i izazivale strepnju u smislu trajnosti, pokazale su se izuzetno izdržljivim, tako da su proizvođači izdašni s garancijama na ovom planu.

Hajde da vidimo od kojih 5 električnih automobila možemo očekivati odličnu pouzdanost:

5. Hyundai Kona Electric/Kia Niro EV

(494)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Tesla dobio potencijalnu 2, a ima najviše ocene za pogon, upravljanje, ogibljenje i kočnice. Neko se u CR-u „drogira“.