1. Home
  2. Sport
  3. I WRC ide u hibridizaciju
I WRC ide u hibridizaciju
1

I WRC ide u hibridizaciju

246
1
Podelite sa prijateljima:

Elitna klasa u Svetskom reli šampionatu će se promeniti 2022. Naravno, u skladu s industrijskim trendom, i relisti će pristupiti elektrifikaciji.

Novina je „dopunski hibridni sistem“, koji će omogućiti da se automobili kreću kroz gradove uz pomoć čisto električnog pogona. Ovo ne zvuči tako uzbudljivo kao što bi recimo bilo povećanje snage u specijalima.

Ono što je još interesantnije je šta bi se desilo u najgorem scenariju. „Produvani“ turbo, otkazivanje menjača ili problem na SUS motoru, ne bi bio tako katastrofalan epilog za hibride, jer bi oni mogli da završe etapu, „odšepajući“ do cilja uz pomoć električne struje. Naravno, homologacioni ciklus uključuje zajedničke elektromotore i baterije.

Od 2025., FIA je odlučila da bi drugi nivo hibridizacije trebalo da obezbedi više slobode za proizvođače u tehničkom smislu. Uzimajući u obzir da je Formula 1 elektrifikovana još 2014., WRC ne bi trebalo da ima problem s usvajanjem nove regulative.

Ukoliko pogledamo širu sliku, izvestan pritisak je napravio Citroen početkom godine. Naime, šefica francuske marke, Linda Džekson, rekla je na Salonu automobila u Ženevi da će Citroen preispitati opcije nakon 2020., ukoliko ne bude uvedena elektrifikacija. Aktuelni pravilnik, koji podrazumeva korišćenje 1,6-litarskog turbo motora i pogona na sve točkove, ističe na kraju sezone 2021.

FIA je takođe najavila opciju za skaliranje karoserije WRC automobila u okviru propisanih limita. Ova promena u regulativi bi omogućila većim vozilima da budu u skladu sa zadatim dimenzijama. Kao što se i očekivalo, proizvođačima će biti dozvoljeno da koriste serijsku karoseriju ili cevastu strukturu, sve dok su ispoštovane smernice vezane za gabarite.

Da bi se kontrolisali troškovi, razvoj pneumatika će biti zamrznut od 2021. do zaključno s 2024. Trenutna pravila nalažu da svaki proizvođač mora da obezbedi dve smeše u ograničenim količinama za svaki reli. Michelin, Pirelli i DMACK su tri rivalske marke u razvoju i snabdevanju WRC-a pneumaticima.

AutoRepublika

(246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Jedino nema „specifikacija“ … eleltromotora i ba(k)terija …
‘oće li to da budu hibridi kao prius, blagi hibridi, plug-in ili neke druge budževine?
„Sport“ postaje sve „interesantniji“