1. Home
  2. Industrija
  3. Šta Donald Tramp zaista misli o električnim automobilima?
Šta Donald Tramp zaista misli o električnim automobilima?
1

Šta Donald Tramp zaista misli o električnim automobilima?

81
1
Podelite sa prijateljima:

U intervjuu za CNBC u ponedeljak, 11. marta, predsednik Donald Tramp je izneo svoju viziju budućnosti automobila. Prvo je rekao da je „povoljan za električne automobile“, dodao je da „sve alternative moraju biti uzete u obzir“. Konačno, predsednik smatra da „SAD ne mogu jednostavno da pređu na struju. To bi štetilo našoj ekonomiji“.

U stvari, gospodin Tramp još uvek nerado prelazi na električne automobile. On je u intervjuu rekao da „električni automobili ne idu dovoljno daleko, da koštaju previše i da su svi napravljeni u Kini“. Nekadašnji i možda budući američki predsednik je već izrazio svoje odricanje od električnih modela tokom štrajka UAW-a u septembru 2023. Danas, čini se, potvrđuje svoj stav.

U prošlosti, milijarder je uvek izražavao neslaganje prema električnim automobilima. Rekao je da je to „prevara“ i da bi prelazak sa tržišta na električnu energiju „uništio američku automobilsku industriju i eliminisao hiljade radnih mesta“. Ako Tramp osvoji novi mandat na izborima u novembru, neke od politika Džoa Bajdena bi mogle da budu odbačene.

Prema Trampovim rečima, zemlja se i dalje suočava sa previše strukturnih problema za masovno usvajanje električnih automobila. On govori o infrastrukturi za punjenje. On je rekao da „mreža nije dorasla izazovima proizvodnje i distribucije“. Po ovom pitanju, on je u pravu. Američki proizvođači automobila takođe su upozorili vladu na hitnost poboljšanja infrastrukture.

A najveća pretnja prelasku zemlje na električnu energiju bio bi kraj finansijske pomoći koju je dala Bajdenova administracija. Konkretno, postoji budžet od 7,5 milijardi dolara koji se izdvaja za izgradnju mreže za punjenje i poreski kredit prema IRA (Zakon o smanjenju inflacije). Ako se Tramp vrati na vlast, mogao bi da prekine to finansiranje.

Ako Donald Tramp ne želi električne automobile, šta namerava da uradi da podstakne američku automobilsku industriju? Prema nekoliko posmatrača, on bi mogao da favorizuje druge alternative, kao što su hibridna vozila. Paralelno sa svojom strategijom elektrifikacije, General Motors i Ford rade na ovoj temi i razvijaju nova hibridna vozila.

Sa svoje strane, Stellantis je planirao dva scenarija, jedan u slučaju Trampovog reizbora, i obećava da će moći da se prilagodi. Lansiranje budućeg Dodgea Chargera Daytone je dobar primer ove strategije: brend je odlučio da na tržište plasira model sa dva pogonska agregata. Biće u ponudi i električna i termička verzija.

S druge strane, u Tesli očigledno nije moguće krenuti putem hibridizacije. Ali Ilon Musk i dalje ima prijatelja u predsedniku, bar za sada. Upitan o svom odnosu sa Maskom, Tramp je za CNBC rekao: „Bio sam prijatelj sa njim tokom godina, pomagao sam mu dok sam bio predsednik, sviđao mi se“. Obojica su se nedavno sreli na Floridi. Donaldu Trampu je potrebna likvidnost da bi nastavio svoju kampanju.

Tramp priznaje da ima „suprotnu tačku gledišta sa Ilonom o sporednoj temi koju će nazvati električnim automobilima. Teško je reći da li bi odnos između njih dvojice mogao da igra ulogu u budućnosti elektrifikacije u SAD ako Tramp pobedi na izborima.

AutoRepublika

(81)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nisam tacno znao pa sam proverio u guglu kakav je sastav vazduha: 78% azot 20,94% kiseonik, 0,93% argon, 0,04% ugljendiokid. Ne mogu da odolim a da ne upitam naucnike, politicare i zelene: da li je moguce da klima zavisi od ovih 0,04% CO2??? Zivo me interesuje kako se menja temperatura vazduha sa porastom CO2 u vazduhu?

Tvrdoglavo odbijanje isto kao i tvrdoglavo drzanje za e-pogon ne daje optimalna resenja za saobracaj – neophodan je izbor optimalnih nosilaca energije za pojedine grupe u saobracaju.