1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Ilon Mask: Do kraja godine ponudićemo još bolji autopilot
Ilon Mask: Do kraja godine ponudićemo još bolji autopilot
1

Ilon Mask: Do kraja godine ponudićemo još bolji autopilot

155
1
Podelite sa prijateljima:

Milijarder Ilon Mask najavio je da će Tesla do kraja godine imati na raspolaganju tehnologiju koja omogućava potpuno samoupravljanje kod njihovih modela. 

Kako navodi Fortune Mask je u jednom podkastu potvrdio da američka marka uveliko radi na samovozećim automobilima, odnosno na razvoju kompjuterskih sistema koji će uz pomoć radara i drugih senzora omogućiti ovakav tip vožnje. Šef Tesle istakao je da će ipak proći neko vreme pre nego što ovaj nivo autonomije nađe primenu u serijskim automobilima, pre svega zbog regulative koja još uvek nije dovoljno razvijena za samovozeće modele.

„Automobil će biti sposoban da vas pronađe na parkingu, pokupi vas i odveze na željenu destinaciju. Nema znaka pitanja, u ovo sam potpuno siguran“, kazao je Ilon Mask.

Američki proizvođal je pre tri godine najavio da će kako bi uverili javnost u sposobnost njihovog autopilota, sprovesti eksperiment pri kojem će jedan njihov automobil koristeći samo autopilot preći put kroz SAD od Pacifika do Atlantskog okeana. Do danas nije došlo do ovakog putešestvija, nasuprot tome Tesla je imala nekoliko problema zbog svoje tehnologije autonomne vožnje.

Nakon dva smrtna slučaja u kojima je dokazano da je autopilot podbacio, no i da se vozači nisu pridržavali pravila da moraju da vode računa i sami o putu i kretanju automobila, Tesla je izdala saopštenje za javnost da uprkos svom imenu, autopilot nije uvek sposoban da samostalno upravlja vozilom i da je budnost i oprez vozača neophodan za bezbednu vožnju.

Da li će Tesla zaista plasirati peti nivo autonomne vožnje do kraja godine, ili će to ostati još jedna od praznih priča Ilona Maska ostaje da se vidi.

AutoRepublika 

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Da li će tada Tesla, ali i ostali proizvođači, preuzeti i odgovornost u slučaju da se nešto nepredviđeno dogodi, ili će sve to i dalje biti “pomoćni sistemi” za čije greške mi snosimo odgovornost, dok smo u realnosti pokusni kunići koji plaćaju da bi se nad njima sa ovim sistemima eksperimentisalo?